Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #766
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia

    No i wyszło szydło z worka - za mój brak przełomu ponosił winę zeszłoroczny słód strzegomski. Dziś warzę na tegorocznym i przełom jak ta lala.
    Wyszło drugie szydło z worka: zeszłoroczny słód miał beznadziejną wydajność - teraz wyszło mi 29 litrów brzeczki 15,5 blg, a rok temu z takiej samej ilości wyszło mi... 22 litry

    Wyszło by pewnie i więcej, ale za mało wysłodziłam i musiałam zrobić przedfermentacyjne HG wodą 0 blg, bo drożdże nie rozruszane, to nie chciałam im zbyt ciężkich zadań na początek dawać.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #767
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      Wyszło 16-17 litrów 18,5 blg oraz ok. 14 litrów podpiwku 6 blg.
      W sumie się okazoło się, że stouta było 19 litrów, a podpiwku 16 blg

      Oba zabutelkowane, do stouta dałam tylko 120 g glukozy, zatem pewnie długo się będzie nagazowywał, ale wolę to, niż ostatnie przegazowane swoje stouty
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #768
        Jako, że poprzedni stout był imperialny (18,5 blg), to dziś nastawiam stoucika do codziennego popijania czyli jakieś 14 blg.

        To będzie mój pierwszy stout nie-owsiany

        Zasyp:
        3,8 kg pilzneński
        2 kg monachijski
        0,8 karmelowy jasny
        0,15 kg karmelowy ciemny
        0,25 czekoladowy
        0,25 jęczmień palony
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #769
          Zacieranie po angielsku się zaczęło. W międzyczasie zaprosiłam sąsiada, który się zainteresował tematem i z początkiem 2009 zamierza się zabrać za warzenie - już ja go dopilnuję, żeby się zabrał
          Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2008-10-26, 14:11.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #770
            Znowu nie było przełomu. Słody już są ok, zatem jedyne, co pozostaje, to zacieranie po angielsku szwankuje. Następnym razem przy angielskim zacieraniu zrobię przerwę białkową najpierw... ale to w sumie równie dobrze mogę robić dwie tradycyjne przerwy i wyjdzie na to samo - tzn. w zakresie przełomu.

            Najwyraźniej jednak będę musiała z bólem serca przyznać rację fachowcom, że słody angielskie są inaczej robione - pozwalają enzymom na takie hocki klocki, a nasze słody nie.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #771
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              W sumie się okazoło się, że stouta było 19 litrów, a podpiwku 16 blg
              Jak na podpiwek, to wyszła prawdziwa siekiera.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #772
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                Jak na podpiwek, to wyszła prawdziwa siekiera.


                No nie, oczywiście chodziło o 16 litrów
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #773
                  W ogóle to prosiłby parę słów nt tego podpifkó. Wysładzacie jak normalne (znaczy 78*C, porcjami)? I jakie drożdże zadajecie? Dodajesz jakieś skórki pomarańczowe? Chmielisz?
                  Muszę kiedyś cóś takiego sobie ufundować (przy okazji belga jakiegoś), dla ciężarnej będzie...

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #774
                    Normalnie, po prostu brzeczkę nastawną odstawiam, podstawiam inne naczynie i wysładzam dalej, potem oczywiście chmielę, a drożdże to już jakie chcesz. To jest takie słabiutkie piwko, ale bardzo smaczne w porównaniu ze sklepowymi nealko


                    A mój stoucik pięknie pachnie świeżym, tegorocznym chmielem, czekolada w smaku, 29 litrów 13 blg

                    Zadano - znowu Irish Ale bo chwilowo nic innego nie mam.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • dominiox
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2008.09
                      • 14

                      #775
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia

                      A mój stoucik pięknie pachnie świeżym, tegorocznym chmielem, czekolada w smaku, 29 litrów 13 blg

                      Zadano - znowu Irish Ale bo chwilowo nic innego nie mam.
                      witaj Marusia
                      mam pytanko - czym i w jakich ilościach chmieliłaś tego stouta?
                      pozdrawiam

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #776
                        Marynka, szyszki, 35 g 60 minut i 35 gram 10 minut
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #777
                          Ostatnio mieliśmy ze Slavoyem maraton butelkowacza - 3 warki po 26 litrów za jednym zamachem

                          A dziś coś a'la dubbelek, warka nr 113

                          Słody:
                          pilzneński 3 kg
                          monachijski 2,5 kg
                          karmelowy jasny 0,5 kg
                          karmelowy ciemny 0,5 kg
                          czekoladowy 0,2

                          Idę ważyć słody, nie mylić z warzeniem piwa
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #778
                            Jako, że mam ostatnio pierepały z przełomem, to postanowiłam dziś zaszaleć i zrobić przerwę białkową

                            Zatem zacieranie będzie wyglądało tak:
                            52 st. 15 min.
                            62 st. 45 min.
                            72. st. 30 min.

                            podgrzanie do 76 st.-> filtracja.

                            Nie za długa ta białkowa? Może zrobić 10 minut?
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #779
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                              Nie za długa ta białkowa? Może zrobić 10 minut?
                              Przeszło sto warek na końcie i się nas szaraczków pytasz?
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #780
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                                Przeszło sto warek na końcie i się nas szaraczków pytasz?
                                No bo nie używałam tej przerwy, jedynie przy pszenicach, to się nie znam
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • pebejot
                                  Rumunia, Bukareszt, Strada Sarafinești 16B, Brews Brothers
                                  pebejot
                                  Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
                                  Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
                                  Z głównego dworca kolejowego jest stąd...
                                  2023-12-20, 23:22
                                • ART
                                  Humleland, Granvoksen
                                  ART
                                  9ABV / ? P
                                  Imperial Saison z pędami świerku, pszenicą, owsem i cukrem trzcinowym.
                                  33IBU, chmiele Motueka i Hallertauer Mittelfrüh


                                  Tym razem wschodnia strona półwyspu jutlandzkiego i mikrobrowar Humleland w Aarhus, tuż przy porcie.

                                  Pędy wyczuwalne,...
                                  2025-05-18, 10:31
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Borgarnes, Brugghús Steðja / Stedji Brewery [zamknięte]
                                  Serokomlak
                                  Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
                                  2025-01-19, 21:34
                                • pebejot
                                  Bieruń, pl. Św.Walentego 2, Browar / Pub / Restauracja Stylowa
                                  pebejot
                                  Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
                                  Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
                                  Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...
                                  2025-01-04, 12:17
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
                                  Serokomlak
                                  Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

                                  „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
                                  Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
                                  2024-11-03, 02:56
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...