Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
Nie. Coś nie czaję, do czego zmierzasz
Comment
-
Ok. Chodzi mi o napowietrzanie brzeczki. Ketony trudno uzyskać, trzeba się starać. Też przelewałem gorącą brzeczkę i śladu rzeczonych brak/?/
Powinno pachnieć liściem porzeczki, moczem kotka."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"Comment
-
Oj, Infamie
Zastosowałam skrót myślowy - "chłodzę" - miałam na myśli całą "barbarzyńską" procedurę, która stosuję ciągle i nie mam negatywnych efektów.
Nazwałam ją "barbarzyńską", bo niezgodną z procedurami, a jednak dającą dobre efekty. Często teoria mija się z praktyką i tyle - napowietrzenie w browarnictwie przemysłowym widocznie oznacza dużo większą zawartość powierza dostającego się do brzeczki niż w browarnictwie domowym - nie przelewam z wysokości 5 metrów, tylko przechylając garnek nad fermentor (tzn. Slav to robi). Najwyraźniej takie napowietrzenie jest pomijalne.Comment
-
Osady zimne znaczy o co tym razem chodzi?
Jak to robię - tak jak napisałam wyżej, widocznie są to wielkości pomijalne.
Przypomnij sobie, że kiedyś browary chłodziły brzeczkę na tacy chłodniczej - czyż wylanie brzeczki na tacę to nie jest napowietrzanie?Comment
-
Są osady gorące, są i zimne. Powstają po schłodzeniu brzeczki (po podgrzaniu znikłyby). Zaleca się oddzielenie od brzeczki nastawnej. Jednak ich nieduża część jest pomocna drożdżom.
Co powodują? Chyba m.in. zwiększenie efektu mętnienia na zimno (co jeszcze - nie wiem...)
Masz mętnienie na zimno?
Jest ale znacznie mniejsze niż przelewanie.
Tak czy inaczej, nigdy nie miałem ketonów choć czasami (b. rzadko) chlusnę gorącą brzeczką. Ty chyba też nie masz?Ostatnia zmiana dokonana przez Infam; 2009-03-16, 10:02."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"Comment
-
Nie mam.
Osady zimne jakoś w ogóle wybyły z mojej głowy, bo zawsze są w fermentorze
W dodatku - o zgrozo - zbieram z nimi gęstwę, warzę na niej dalej, rozdaję ludziom i są zadowoleni. Skaranie Boskie
Jako, że 122 warki tak zrobiłam, to spokojnie chyba można uznać, że w browarnictwie domowym nie stanowi to problemu
Comment
-
Drożdże W 34/70 ruszyły po 10 godzinach w temp. pokojowej, Rehydratyzowałam je tylko.
Brzeczka została przeniesiona do lodówki i teraz sobie grzecznie fermentuje w wyrównanej temperaturze
Comment
-
Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Comment
-
Comment
-
-
Dzisiaj Schwarzbier, wg receptury Centrum Piwowarstwa
Słody procentowo tak samo, jeno więcej, bo większa warka. No i podmianka pilzneńskiego Litovela na Strzegom - przy takim piwie tego typu niuanse są nieistotne:
2,5 kg pilzneński Strzegom
2,5 kg monachijski Strzegom
0,38 kg barwiący Strzegom
Będzie dry stout dolnej fermentacji
Drożdże zapodam z gęstwy pobranej z pilsa, który wczoraj poszedł na cichą: W 34/70. No i fermentacja nie-lodówkowa, bo w lodówce pils na cichej, zatem mam nadzieję, że temperatury jakoś strasznie nie wzrosną i będzie to jednak dolna fermentacja
Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2009-03-31, 12:25.Comment
-
Zacieranie: niechcąco białkową zrobiłam, bo: miało być 45 minut 63->60 stopni, ale poszłam grabić trawkę i zapomniałam o garze i wyszło, że całą godzinę stało i pod koniec (mam nadzieję
) temperatura spadła do 58 stopni.
Teraz 73->70 20 minut się kończy, właśnie dodaję barwiący słód. Podgrzanie do 78 i filtracja.Comment