Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #1456
    Przez ten wielki gar (60 l) co to go od BIGBy odkupiliśmy strasznie rzadko warzę, bo warki po 45-50 litrów wychodzą i trzeba to potem wypić

    Od ostatniego wpisu powstała w czerwcu pszenica, gotowana na 2 gary, bo do jednego poszło 20 kwiatów czarnego bzu.

    Pyszna ta z czarnym bzem, tylko następnym razem ze 2 razy więcej kwiatów dodam, bo aromat jest aż zbyt dyskretny.

    A dzisiaj jakieś coś - w piwnicy ostał się jeno słody kolorowe oraz wiedeński, wędzony i pszeniczny, zatem wcale nie robię Grodzisza, o nie, tylko jakieś ale:

    6 kg wiedeński
    3 kg pszeniczny
    1 kg karmelowy czerwony

    Zacieranie:

    +/- 55 st. 10 min.
    +/- 63 st. 45 min.
    +/- 73 st. 20 min.

    Woda się grzeje, trochę z utrudnieniami, bo w moim letnim browarze dziś silny wiatr - musiałam balustradę kartonami pouszczelniać, żeby nie wygasało pod kotłem.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • iron
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2002.08
      • 6771

      #1457
      Sami ten gar chcieliście, to teraz nie wypominać
      bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
      Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
      Rock, Honor, Ojczyzna

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #1458
        Nie, wcale nie narzekam

        Chmielenie:
        95 g Marynka tarasowa 2014, szyszka, 60 min.
        47 g Cascade DE 2014, granulat, 30 min.
        50 g Mosaic 2014, 15 min.

        Planowane chmielenie na zimno. Zadano 40 l brzeczki 13 blg gęstwą Essex Ale.

        A dzisiaj witbier (no, wariacja, bo bez pszenicy, tak jak zresztą wykonaliśmy Kolendra w Browarze Lubrow)

        3,5 kg pszeniczny
        3,5 kg pilzneński
        1 kg karmelowy 30 EBC
        1,6 kg płatki owsiane błyskawiczne Halina

        Zacieranie:
        10 min. kleikowanie płatków 90->100 st.
        15. min. 63 st.
        30 min. 73 st.

        Z dodatków: do jednego wiadra na zimno na pewno znowu pójdzie mięta. Zastanawiam się, czy werbenę cytrynową dać do gotowania, czy też do leżakowania - w sumie za duża mi nie urosła, to nie poszaleję. Idę pogrzebać, co ja tam jeszcze mam - jakiś cytryniec chiński mi czeka w szufladzie, imbir, skórka cytrynowa (jeszcze na cytrynach) no i oczywiście - kolendra. A może pieprz syczuański?
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #1459
          O fak, przegięłam z tymi płatkami - filtracja masakra była.

          Chmieleniei dodatki:
          35 g Sybilla, granulat 2014, 60 min.
          20 g zamiażdżona kolendra, 5 g cytryniec, 2 źdżbła trawy cytrynowej, 10 g liście kaffir, 5 g zmiażdżonych niedojrzałych pomarańczek na 15 min.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • pebejot
            Rumunia, Bukareszt, Strada Sarafinești 16B, Brews Brothers
            pebejot
            Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
            Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
            Z głównego dworca kolejowego jest stąd...
            2023-12-20, 23:22
          • ART
            Humleland, Granvoksen
            ART
            9ABV / ? P
            Imperial Saison z pędami świerku, pszenicą, owsem i cukrem trzcinowym.
            33IBU, chmiele Motueka i Hallertauer Mittelfrüh


            Tym razem wschodnia strona półwyspu jutlandzkiego i mikrobrowar Humleland w Aarhus, tuż przy porcie.

            Pędy wyczuwalne,...
            2025-05-18, 10:31
          • Serokomlak
            Islandia, Borgarnes, Brugghús Steðja / Stedji Brewery [zamknięte]
            Serokomlak
            Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
            2025-01-19, 21:34
          • pebejot
            Bieruń, pl. Św.Walentego 2, Browar / Pub / Restauracja Stylowa
            pebejot
            Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
            Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
            Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...
            2025-01-04, 12:17
          • Serokomlak
            Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
            Serokomlak
            Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

            „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
            Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
            2024-11-03, 02:56
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...