Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)
Collapse
X
-
-
Po moim ostatnim weizenie, który okazał sie pierońsko przechmielony do ostatniego podszedłem "naukowo". Wg wzorca stylu max. goryczka powinna wynosić 15IBU. Jeżeli ta "Wesoła Marynka" ma 9% alfakwasów to Twój weizen będzie miał 30IBU. Ale to tylko teoria więc pewno sie mylę i będzie dobrze
Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2007-12-16, 23:41.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
No..... właśnie muszę się w końcu zmusić do czasem naukowego bardziej podejścia, bo "na oko" nie wszystko wychodziPo moim ostatnim weizenie, który okazał sie pierońsko przechmielony do ostatniego podszedłem "naukowo". Wg wzorca stylu max. goryczka powinna wynosić 15IBU. Jeżeli ta "Wesoła Marynka" ma 9% alfakwasów to Twój weizen będzie miał 30IBU. Ale to tylko teoria więc pewno sie mylę i będzie dobrze

Jak mi na wodzie sklepowej wyjdą banany i goździki to i tak po wiezenbocku machnę jeszcze jedną pszeniczkę i dam 2 razy mniej chmielu
A póki co 27 litrów 11 blg zadano drożdżem
Comment
-
Comment
-
A jak ktoś nie ma ProMasha?
Można IBU ew. oszacować na tej stronie.
Jest jeden mały minus - jednostki.
Trochę się trzeba naprzeliczać. W Twoim przypadku:
11blg -> 1.0402
28l -> 6.16gal
35g ->1.23oz
I też tu wyszło 30IBU.Comment
-
To www.promash.com
Wersja demo pozwala robić wszelkie obliczenia. Ograniczenie to możliwość zapisania tylko 3 przepisów. Można tez kupic licencję (24$ to już nie majątek) albo (czego oczywiście nie polecam
) poszukać wersji zkrakowanej.
Ale cieszę się, że nam wyszło to samo
.
Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2007-12-17, 13:23.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Comment
-
Akurat IBU to i bez promasha i bez wspomnianej strony można oszacować (było chyba o tym kiedyś na forum):
IBU = [ilość chmielu w miligramach] * [ilość alfakwasów] * [stopień wykorzystania chmielu] / [ilość brzeczki]
stopień wykorzystania dla szyszki przy gotowaniu przez 60 minut to około 25% (dla granulatu 30%)
W tym wypadku: IBU=35*1000*0,09*0,25/27=29,2 - też nie chce wyjść inaczej. Oczywiście to jest tylko oszacowanie ale wielokrotnie porównywałem z promashem i różnice są nieistotne.
A IBU=30 w pszeniczce się nie przejmuj. Zawsze możesz stwierdzić, że to taki trochę rzadszy weizenbock (zalecane IBU 15 - 30)
IBU zacząłem liczyć odkąd, przepisując bezkrytycznie receptury z forum, zrobiłem sobie "zajzajer" o IBU powyżej 80. Chyba nigdy tego nie wypiję. A z gości to tylko mojemu teściowi smakuje
Comment
-
Comment
-
Z powodu nagłych zmian imprezowych weizenbocka dzisiaj wykonam, właśnie śrutuję:
1,7 kg pilzneński
1,5 kg monachijski
0,6 kg carawheat
0,15 karmelowy ciemny
Drożdżyki na pszenicznym cudnie pachną bananami i zostaną zebrane i przerzucone bezpośrednio do nowej warki
Comment
-
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
Z głównego dworca kolejowego jest stąd...-
Channel: Rumunia
2023-12-20, 22:22 -
-
Browar Stary Kraków
Warzelnia 1500L + fermentory Speidel + wyposażenie
Lokalizacja: Wronin gmina Koniusza/25km od Krakowa
Aktywnie dzialajacy mikrobrowar do przejecia z cala wiedzą, klientami i garnkami.
Browar z historią piwowarstwa kraftowego dzialajacy od 2005 roku, ktory...-
Channel: Słup ogłoszeniowy
-
-
9ABV / ? PImperial Saison z pędami świerku, pszenicą, owsem i cukrem trzcinowym.33IBU, chmiele Motueka i Hallertauer Mittelfrüh
Tym razem wschodnia strona półwyspu jutlandzkiego i mikrobrowar Humleland w Aarhus, tuż przy porcie.
Pędy wyczuwalne,...-
Channel: Dania
2025-05-18, 09:31 -
-
Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...-
Channel: Islandia
2025-01-19, 20:34 -
-
Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...-
Channel: Śląskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment