Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Senior
    • 02-2001
    • 20211

    Chmielenie: lubelski, szyszka, 50 g na 60 minut, 10 g na 10 minut.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • jacer
      Senior
      • 03-2006
      • 9875

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      zatem mam nadzieję, że temperatury jakoś strasznie nie wzrosną i będzie to jednak dolna fermentacja

      Na weekend zapowiadaja u nas 20 st C
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • e-prezes
        Senior
        • 05-2002
        • 19167

        W czymś to przeszkadza? Lodówka lub dobra piwnica i lagerki cały rok można robić.

        Comment

        • jacer
          Senior
          • 03-2006
          • 9875

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
          W czymś to przeszkadza? Lodówka lub dobra piwnica i lagerki cały rok można robić.

          No przeca pisze Marusia, że ma zajętą lodówkę. ehh.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • jkocurek
            Senior
            • 12-2006
            • 1030

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
            W czymś to przeszkadza? Lodówka lub dobra piwnica i lagerki cały rok można robić.
            Robić można, ale gdzie je leżakować? IMO lodówka musi mieć miejsce na fermentor i dwie warki w butelkach/beczkach. Biorąc pod uwagę cykl: fermentacja 4 tygodnie, leżakowanie 8 tygodni dało by się w takich warunkach utrzymać ciągłą produkcję. Gęstwa musiałaby czekać jakieś 2 tygodnie na kolejne żarcie ale to jest do zaakceptowania.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • e-prezes
              Senior
              • 05-2002
              • 19167

              U mnie w piwnicy jest średnio 12 stopni, więc fermentację mogę tam prowadzić. Leżak w lodówce, ale tak jak mówisz w w/w przypadku też jest to możliwe.
              Last edited by e-prezes; 31-03-2009, 16:52.

              Comment

              • jkocurek
                Senior
                • 12-2006
                • 1030

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                U mnie w piwnicy jest średnio 12 stopni,
                Latem też? Ja mam teraz ok 10-11°C ale latem to potrafi przekroczyć 20°C
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • Marusia
                  Senior
                  • 02-2001
                  • 20211

                  U mnie jakby co po prostu będzie fermentacja w temperaturze na górnej granicy dla dolniaków. Co do leżakowania - większość piw dolnej zamierzam wypić szybko A potem to będzie fermentacja w lodówce, a potem wstawię do niej gotowy produkt, czyli tylko pojedynczo będe mogła robic lagery, ale zawsze choć trochę będzie
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • e-prezes
                    Senior
                    • 05-2002
                    • 19167

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                    Latem też? Ja mam teraz ok 10-11°C ale latem to potrafi przekroczyć 20°C
                    Latem 15°C, czyli na granicy. U mnie długo nie leżakują, bo w lodówce mało miejsca i po 2 tygodniach lądują z powrotem w piwnicy. A po dwu miesiącach w
                    Last edited by e-prezes; 31-03-2009, 18:50.

                    Comment

                    • mwa
                      Senior
                      • 01-2003
                      • 5071

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                      Latem 15°C, czyli na granicy. U mnie długo nie leżakują, bo w lodówce mało miejsca i po 2 tygodniach lądują z powrotem w piwnicy. A po dwu miesiącach w
                      I tak ma być
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • kopyr
                        Senior
                        • 06-2004
                        • 9475

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Dzisiaj Schwarzbier, wg receptury Centrum Piwowarstwa


                        Słody procentowo tak samo, jeno więcej, bo większa warka. No i podmianka pilzneńskiego Litovela na Strzegom - przy takim piwie tego typu niuanse są nieistotne:

                        2,5 kg pilzneński Strzegom
                        2,5 kg monachijski Strzegom
                        0,38 kg barwiący Strzegom

                        Będzie dry stout dolnej fermentacji
                        Oczywiście każdy warzy jak mu się marzy , ale Schwarzbier, jako styl to jednak to nie będzie. Wbrew nazwie Schwarzbiery nie są czarne, a raczej brunatne. Także sądzę, że trochę sporo tego barwiącego.


                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                        Latem też? Ja mam teraz ok 10-11°C ale latem to potrafi przekroczyć 20°C
                        Aktualnie w piwniczce mam 4°C, to jeszcze po zimie, w najgorsze mrozy było 1-2°C (ale już przemyśliwałem o dogrzewaniu). Latem dochodzi do 16-18°C. Także sezon lagerowy dopiero zacząłem, a sądząc po temp. będzie krótki. Póki co fermentuję w kotłowni przy otwartym oknie i w garażu. Cicha i lagerowanie w 4°C.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • slavoy
                          Senior
                          • 10-2001
                          • 5052

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                          Oczywiście każdy warzy jak mu się marzy , ale Schwarzbier, jako styl to jednak to nie będzie. Wbrew nazwie Schwarzbiery nie są czarne, a raczej brunatne. Także sądzę, że trochę sporo tego barwiącego.
                          .
                          Dlatego waśnie warzę wg receptury, żeby ją w razie czego zweryfikować Brzeczka wbrew pozorom całkowicie czarna nie wyszła, a schwarzbiery są ciemnobrązowe, bardzo ciemnobrązowe, z rzadka czarne - ale też i takie się zdarzają

                          Wyszło 26 l 12 blg
                          Dick Laurent is dead.

                          Comment

                          • Marusia
                            Senior
                            • 02-2001
                            • 20211

                            Kurtynka, przez te pierwszokwietniowe banany nawet nie zauważyłam, że mąż mnie znowu podlogował
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Stasiek
                              Senior
                              • 02-2007
                              • 608

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Kurtynka, przez te pierwszokwietniowe banany nawet nie zauważyłam, że mąż mnie znowu podlogował
                              A może jedno z was niech się zaloguje w FF a drugie w IE lub ew. Operze i nie ma problemu z podlogowaniem.

                              Comment

                              • Marusia
                                Senior
                                • 02-2001
                                • 20211

                                Zazwyczaj nie ma problemu, bo siedzimy przy dwóch różnych kompach, ale widocznie ten, przy którym ja siedzę, był włączony, a ten drugi jeszcze nie, no i Slavoy skorzystał.

                                A z IE nie korzystamy, to zło
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎