Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Senior
    • 02-2001
    • 20211

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    24 litry tripelka 20 blg zadano drożdżami THG.
    No i kur.....
    Zlewałam dziś na cichą - lekko kwaskowate Wprawdzie nie aż tak, jak nasz lambic, ale jednak kwasowość nie jest w normie

    Chyba już wiem, o co w tym chodzi: THG strasznie długo żreją i to najwyraźniej szkodzi brzeczce. Przynajmniej u mnie
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • jacer
      Senior
      • 03-2006
      • 9875

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      Zlewałam dziś na cichą - lekko kwaskowate
      a kolendra była? Może to od kolendry?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Marusia
        Senior
        • 02-2001
        • 20211

        A bo to pierwszy raz z kolendrą robiłam? Kolendra nie zapodaje kwasem
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Senior
          • 02-2001
          • 20211

          Dzisiaj piwko ciemne dolnej fermentacji:

          2 kg pilzneński
          2,5 kg monachijski
          0,4 kg karmelowy jasny
          0,1 kg karmelowy ciemny
          garść carafy III

          Zacieranie ostatnio wielce ulubione 2 godziny 72->62 stopnie
          Ulubione, bo wydajność wyraźnie wzrasta przy tym sposobie, a ja lubię duuuużo piwa
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Senior
            • 02-2001
            • 20211

            Chmielenie słabiutkie, 60 minut
            25 g marynka na poczatek
            15 g marynka 10 minut przed koncem.

            Tegoroczna Wesoła marynka jest wściekła - spróbowałam Zambezi Lagera na cichej i mnie wykręciło Trzeba uważać
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • piotry
              Oj tam, oj tam !
              • 08-2005
              • 761

              u mnie tez po cichej wykreca ale po 3 tyg w butelkach było ok
              Last edited by piotry; 30-11-2007, 22:17.

              Comment

              • Marusia
                Senior
                • 02-2001
                • 20211

                29 litrów ciemniaka 11 blg zadano drożdżami Czech Pils.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Marusia
                  Senior
                  • 02-2001
                  • 20211

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  No i kur.....
                  Zlewałam dziś na cichą - lekko kwaskowate Wprawdzie nie aż tak, jak nasz lambic, ale jednak kwasowość nie jest w normie
                  No i taka ciekawostka dropsa - dziś tripel był butelkowany, odfermentował grzecznie do 4,5 blg i w ogóle nie jest kwaśny
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • jacer
                    Senior
                    • 03-2006
                    • 9875

                    Noo, do 4,5blg , ładnie.

                    Jednym słowem nie ma co panikować za wcześnie. Wylać zawsze się zdąży.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • Marusia
                      Senior
                      • 02-2001
                      • 20211

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi

                      Jednym słowem nie ma co panikować za wcześnie. Wylać zawsze się zdąży.
                      Ono miały tylko lekko kwaskowy posmak, więc w butle by tak czy owak poszło Ale wczorajsza degustacja zwaliła mnie z nóg - jakim cudem taka metamorfoza?
                      Nie, żeby mnie to martwiło

                      Zabutelkowaliśmy też wczoraj Grodzisza - strasznie klarowny, zwłaszcza w porównaniu z poprzednikiem, który był i dalej mętny przeokrutnie. Zszedł do 2,5 blg.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Senior
                        • 02-2001
                        • 20211

                        Waka#90 - pszeniczne

                        Dziś najzwyklejsze pszeniczne, muszę podjarać drożdże Wyeast Weihenstephaner Weizen przed wrzuceniem ich do planowanego weizenbocka

                        2,5 kg pilzneński
                        2,5 kg pszeniczny

                        Zacieranie infuzyjne tylko:
                        35 min. 63 st.
                        35 min. 73 st.

                        Woda ze sklepu, bo moja kranówa nadaje się tylko na piwa w stylu "Pszenica na wakacjach" - czyli piwko dobre, ale... pszenica na wakacjach

                        Na kranówce piotrowickiej nie da rady uzyskać ani krztyny posmaków bananowo-goździkowych, mimo produkcji brzeczki zgodnie ze sztuką oraz zastosowaniu odpowiednich składników
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Senior
                          • 02-2001
                          • 20211

                          Tja.... zacieranie na 100% jest skopane, bo termometr Fermentisa znowu zwariował i jak porównałam temperaturę ze zwykłym termometrem, to różnica była jakieś 8 stopni

                          No nic, teraz już mierzę zwykłym, przerwa nr II
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Senior
                            • 02-2001
                            • 20211

                            Zaraz będzie chmielenie. Tym razem 35 g Wesoła Marynka na 60 minut
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • jerzy
                              piwoholik
                              • 10-2001
                              • 4705

                              Mi najlepsze piwa wychodziły wtedy, gdy przegrzewałem, przechładzałem, nie trzymałem czasów itd. Tak więc bądź dobrej myśli!
                              browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                              Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                              Comment

                              • jkocurek
                                Senior
                                • 12-2006
                                • 1030

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                                Zaraz będzie chmielenie. Tym razem 35 g Wesoła Marynka na 60 minut
                                No nie wiem,ale chyba napisałaś, że ta Marynka bogata jest w alfakwasy. Jeżeli tak to IMO mocno przechmieliłaś tego weizena.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎