Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

arzy warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Warka nr XX

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy
    Wczoraj powędrowała na cichą przy 5 blg.
    i tak zostało do chwili rozlewu, który nastapił 24.11.2005

    pierwsze oczucia smakowe młodego piwa to dominująca słodycz i brak posmaku wędzenia
    Last edited by arzy; 26-11-2005, 11:53.
    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    Bractwo Piwne
    Skład Piwa
    Piszę poprawnie po polsku!

    Comment


    • Warka XXI

      W zamyśle ma powstać porter. Warzenie odbyło się wczoraj tj. 26.11.2005r.

      słód pilzneński 1 kg
      słód monahijski 2,5 kg
      słód wiedeński 2,5 kg
      słód karmelowy 680-700 EBC 0,5 kg
      słód caraaroma 300-400 EBC 125 g
      słód carafa III specjal 1100-1200 EBC 125 g
      chmiel goryczkowy 6,8% a-k 25 g
      chmiel aromatyczny 3,6 a-k 25 g


      zacieranie:
      na 22 litrów wody
      80 minut min 67-70 st.
      podgrzanie do 76 i STOP
      1. bez wysładzania - 16 litrów 16 blg
      2. wysładzanie w 15 litrach wody - 12 litrów 9 blg.

      chmielenie:
      1. goryczkowy na 1 godz. aromatyczny na 30 min.
      2. goryczkowy na 1 godz. aromatyczny na 30 min.

      wyszło
      1. 14 litrów 18 blg
      2. 10 litrów 10,5 blg

      drożdże
      1. Bavarian Lager
      2. Scottish Ale
      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      Bractwo Piwne
      Skład Piwa
      Piszę poprawnie po polsku!

      Comment


      • Warka XXI

        1. Porter powiędrował 08.12.2005 na cichą
        2. Ciemniak siedzi w butelkach od 02.12.2005
        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        Bractwo Piwne
        Skład Piwa
        Piszę poprawnie po polsku!

        Comment


        • Warka XXI

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy
          1. Porter powiędrował 08.12.2005 na cichą
          (...)
          Wczoraj Porter z domieszka 100 g. glukozy siedzi w butelach, blg. końcowe 6.

          Porter ma posmak kawowy, taki jak lubię
          "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          Bractwo Piwne
          Skład Piwa
          Piszę poprawnie po polsku!

          Comment


          • Warka XXII

            pilzneński 5 litrów
            monachijski 2 litry
            carared 0,2 litra
            chmiel goryczkowy (granulat) 6,8% a-k 25 g.
            chmiel aromatyczny (szyszki) 3,7% a-k 50 g.
            drożdże Safale US-56

            zacieranie
            zasyp na 20 litrów wody
            35 min 67-65 st.
            35 min 73-70st.
            podgrzanie do 78 i STOP

            wysładzanie 10 litrami wody

            chmielenie (w trakcie)
            25 groczki na 1 godzinę
            25 aromatu na 30 min
            25 aromatu na 10 min
            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            Bractwo Piwne
            Skład Piwa
            Piszę poprawnie po polsku!

            Comment


            • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy
              pilzneński 5 litrów
              monachijski 2 litry
              carared 0,2 litra
              chmiel goryczkowy (granulat) 6,8% a-k 25 g.
              chmiel aromatyczny (szyszki) 3,7% a-k 50 g.
              drożdże Safale US-56

              zacieranie
              zasyp na 20 litrów wody
              35 min 67-65 st.
              35 min 73-70st.
              podgrzanie do 78 i STOP

              wysładzanie 10 litrami wody

              chmielenie (w trakcie)
              25 groczki na 1 godzinę
              25 aromatu na 30 min
              25 aromatu na 10 min
              wyszło 21 litrów 14 blg.
              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              Bractwo Piwne
              Skład Piwa
              Piszę poprawnie po polsku!

              Comment


              • warka XXII

                dzisiaj powędrowała na cichą
                "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                Bractwo Piwne
                Skład Piwa
                Piszę poprawnie po polsku!

                Comment


                • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy
                  dzisiaj powędrowała na cichą
                  rozlew 13.02.2006
                  gęstośc końcowa 3,5
                  brak danych co do ilości i surowca do refermentacji
                  "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  Bractwo Piwne
                  Skład Piwa
                  Piszę poprawnie po polsku!

                  Comment


                  • warka XXIII

                    04.02.2006

                    pilzneński 5 litrów
                    monachijski 1,5 litra
                    chmiel goryczkowy (granulat) 6,8% a-k 25 g.
                    chmiel aromatyczny (szyszki) 3,7% a-k 50 g.
                    drożdże Bavarian Lager (gęstwa)

                    zacieranie
                    zasyp na 20 litrów wody
                    35 min 63-67 st.
                    35 min 72-75st.
                    podgrzanie do 78 i STOP

                    wysładzanie 10 litrami wody

                    chmielenie (w trakcie)
                    25 groczki na 1 godzinę
                    25 aromatu na 30 min
                    25 aromatu na 10 min

                    wyszło 23 litry, 12,5 blg.

                    20.02.2006 poszło na cichą

                    gęstość końcowa 3 blg.

                    09.03.2006 rozlano do butelek z 150 g glukozy
                    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    Bractwo Piwne
                    Skład Piwa
                    Piszę poprawnie po polsku!

                    Comment


                    • warka XXIV

                      04.03.2006

                      pilzneński 6 litrów
                      monachijski 1 litr
                      chmiel aromatyczny Harvest (prasowane szyszki) 16,9% a-k 50 g.
                      drożdże Bavarian Lager (gęstwa)

                      zacieranie
                      zasyp na 20 litrów wody
                      45 min 62-64 st.
                      35 min 70-72st.
                      podgrzanie do 76 i STOP

                      wysładzanie 10 litrami wody

                      chmiel npodzielony na 3 części
                      1 cz. na 1 godzinę
                      2 cz. na 30 mi
                      3 cz. na 10 min

                      wyszło , blg.

                      poszło na cichą

                      gęstość końcowa blg.

                      28.03.2006 rozlano do butelek z 150 g glukozy

                      Z powodu braku niektórych danych i warzenia w urodziny, piwo nosi nazwę Urodzinowa niespodzianka
                      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      Bractwo Piwne
                      Skład Piwa
                      Piszę poprawnie po polsku!

                      Comment


                      • warka XXV

                        15.06.2006

                        pilzneński 5 litrów
                        monachijski 1 litr
                        chmiel aromatyczny Harvest (prasowane szyszki) 16,9% a-k 50 g.
                        drożdże Safbrew T-58

                        zacieranie
                        zasyp na 20 litrów wody
                        45 min 65-67 st.
                        35 min 70-72st.
                        podgrzanie do 80 i STOP

                        wysładzanie 15 litrami wody

                        chmiel npodzielony na 3 części
                        1 cz. na 1 godzinę
                        2 cz. na 30 mi
                        3 cz. na 5 min

                        13 blg.

                        poszło na cichą 24.06.2006

                        gęstość końcowa

                        13.07.2006 rozlano do butelek z 200 g suchego ekstarktu bursztynowego
                        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        Bractwo Piwne
                        Skład Piwa
                        Piszę poprawnie po polsku!

                        Comment


                        • warka XXVI

                          09.08.2006

                          słód 7 kg
                          chmiel goryczkowy Marynka (granulat) 25 g
                          chmiel aromatyczny Lubelski (szyszka) 50 g.
                          imbir 90 g.
                          drożdże Safbrew T-58 (gęstwa)

                          zacieranie
                          zasyp na 20 litrów wody
                          40 min 64-67 st.
                          30 min 71-74st.

                          wysładzanie 15 litrami wody

                          chmielenie
                          25 groczki na 1 godzinę
                          aromat podzielony na 3 części
                          1 cz. na 30 min
                          2 cz. na 10 min
                          3 cz. na 5 min

                          imbir na 10 min przed końcem gotowania

                          poszło na cichą 15.08.2006

                          gęstość końcowa

                          07.09.2006 rozlano do butelek

                          120 g blukozy
                          "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          Bractwo Piwne
                          Skład Piwa
                          Piszę poprawnie po polsku!

                          Comment

                          Working...
                          X