Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

naczelnik w akcji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dessloch
    Senior
    • 05-2004
    • 127

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik

    Chmielenie :
    15 g Zateca na 60 min
    w czasie którejś z przerw - przez nieuwagę - nie zakręciłem gazu. Po kilku minutach poszedłem do kuchni , by skontrolować proces. W garze wrzało.

    [....]Porażki upatruję w zagotowanym zacierze i w kiepskiej jakości drożdżach.
    TO przy chmieleniu nie powinno się doprowadzać do wrzenia?
    Bo myślałem, że to wskazane, ba nawet tak robiłem że prawie pokrywa spadała....

    Comment

    • Tomasz_FK
      Senior
      • 10-2003
      • 221

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dessloch
      TO przy chmieleniu nie powinno się doprowadzać do wrzenia?
      Bo myślałem, że to wskazane, ba nawet tak robiłem że prawie pokrywa spadała....
      Jeśli "w czasie którejś z przerw", to ja rozumiem, że to było w trakcie zacierania.
      Last edited by Tomasz_FK; 20-03-2005, 20:22.
      Tomasz
      "Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.

      Comment

      • dessloch
        Senior
        • 05-2004
        • 127

        wine za gapiostwo zwalam na warki nr2 i 3 i 4. Widać przedobrzyłem i wyłączyło mi się myślenie.

        SOrry za zaśmiecanie tematu

        Comment

        • naczelnik
          Senior
          • 08-2003
          • 1884

          Odp : Warka 35

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
          Poprzedni lager fermentował znacznie dłużej, ale w temp. o 3 st C niższej.
          Po 3 tygodniach piwo znalazło się w butelkach. Odfermentowało do niecałych 4 blg . Obeszło się bez cichej. Teraz modlę się o powrót zimy, coby podojrzewało sobie w odpowiedniej temperaturze.
          Popieram domowe browary!

          Polakom gratulujemy naczelnika

          Zamykam browar.
          Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

          gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

          Comment

          • naczelnik
            Senior
            • 08-2003
            • 1884

            Wymodliłem niższą temperaturę, a zatem dziś kolejny lager. Drożdże z poprzedniego rzutu czekają w lodówce. Pewnie gdzieś nad ranem dostaną do szamania ciemną brzeczkę, którą przygotować mam zamiar dzisiejszej nocy, coby zobaczyć jak wygląda zmiana czasu
            Popieram domowe browary!

            Polakom gratulujemy naczelnika

            Zamykam browar.
            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

            Comment

            • naczelnik
              Senior
              • 08-2003
              • 1884

              Warka 36

              26 - 03 - 2005

              "Ciemniak"

              4kg słodu pilzeńskiego

              55 st. 10 min
              63 st. 35 min
              72 st. 40 min

              20 g Marynki na 60 min
              20 g Lubelskiego na 5 min

              Otrzymałem około 16-17 litrów brzeczki 13 blg.
              Ponieważ chciałem, by piwo było do wypicia pod koniec kwietnia zrezygnowałem z udziwnień i zrobiłem ciemniaka ze słodu jasnego i ekstraktu barwiącego.
              Fermentuje w 14 st. Może będzie wypijalne w/w terminie
              Popieram domowe browary!

              Polakom gratulujemy naczelnika

              Zamykam browar.
              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

              Comment

              • naczelnik
                Senior
                • 08-2003
                • 1884

                Odp: Warka 36

                Wczoraj mój "Ciemniak" powędrował do beczki.
                Fermentacja stanęła przy 4 blg.

                W smaku i zapachu - bez fajerwerków, bo czego można się spodziewać po takim piwie...

                Co ciekawe - zastosowane drożdże typu lager zbierały się częściowo na pianie. Przyuważyłem to już przy poprzedniej fermentacji, a teraz się tylko upewniłem.

                Plan na kolejną warkę: jakiś porter, bo grzech wpuścić rozruszane drożdże do kanalizacji.
                Popieram domowe browary!

                Polakom gratulujemy naczelnika

                Zamykam browar.
                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                Comment

                • naczelnik
                  Senior
                  • 08-2003
                  • 1884

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
                  (...)Plan na kolejną warkę: jakiś porter, bo grzech wpuścić rozruszane drożdże do kanalizacji.
                  Jutro mam zamiar swoje postanowienie zrealizować.
                  Warka będzie to nieduża. Drożdże rozruszane, małe butelki pozbierane, z rana trochę pośrutuję.
                  Celował będę w 20-22 blg, dlatego piwo będzie musiało swoje odstać. Zresztą i tak je ruszę dopiero, gdy mi się córeczka urodzi
                  Popieram domowe browary!

                  Polakom gratulujemy naczelnika

                  Zamykam browar.
                  Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                  gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                  Comment

                  • naczelnik
                    Senior
                    • 08-2003
                    • 1884

                    Warka 37

                    Uruchomiłem niedawno domową warzelnię.

                    W garnku: Porter

                    Skład pojawi się później. Ogólnie: 5.5 kg 5 różnych słodów.
                    Zdążyłem już wykonać nieplanowaną dekokcję, gdyż w moim 15 l garze nie dało się sprawnie podgrzać 11 l wody zmieszanej ze słodami. Zacieram infuzyjnie, w okolicach 70 st. C.
                    Zacier jest tak gęsty, że do mieszania musiałem zaprządz obie ręce. Czuję , że dostanę w kość przy tym porterku
                    Popieram domowe browary!

                    Polakom gratulujemy naczelnika

                    Zamykam browar.
                    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                    Comment

                    • jerzy
                      piwoholik
                      • 10-2001
                      • 4705

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
                      Zacier jest tak gęsty, że do mieszania musiałem zaprządz obie ręce. Czuję , że dostanę w kość przy tym porterku
                      W chwilach zwątpienia pomyśl jak skandalicznie dobre piwo Ci wyjdzie - to powinno dodać sił.
                      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                      Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                      Comment

                      • naczelnik
                        Senior
                        • 08-2003
                        • 1884

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
                        W chwilach zwątpienia pomyśl jak skandalicznie dobre piwo Ci wyjdzie - to powinno dodać sił.
                        Nie będzie chwil zwątpienia
                        Chyba jednak szarpnę się na ciut więcej niż planowane 22 blg . Będę miał okazję do stestowania swojej silnej piwowarskiej woli.
                        Popieram domowe browary!

                        Polakom gratulujemy naczelnika

                        Zamykam browar.
                        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                        Comment

                        • naczelnik
                          Senior
                          • 08-2003
                          • 1884

                          Pierwszy 'spust'juz w fermentorze. Za chwilę jednak trochę rozcieńczę brzeczkę, bo ma 26 blg, i jest zdecydowanie za gęsta. Przelewać ją ciężko.
                          Na gazie teraz do wygotowania drugi'spust'. Szczerze mówiąc niebardzo mi sie chce siedziec jeszcze nad tym 2h...
                          Last edited by naczelnik; 01-05-2005, 23:22.
                          Popieram domowe browary!

                          Polakom gratulujemy naczelnika

                          Zamykam browar.
                          Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                          gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                          Comment

                          • naczelnik
                            Senior
                            • 08-2003
                            • 1884

                            Odp: Warka 37

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
                            Skład pojawi się później. Ogólnie: 5.5 kg 5 różnych słodów.
                            I tak:
                            33% pilzeński
                            30% monachijski 20 EBC
                            20% monachijski 15 EBC
                            11% karmel jasny
                            6% karmel ciemny

                            Pierwszy spust, to planowany porter - 21.5 blg (ok 10 l ). Brzeczka o bardzo ciekawym smaku, koloru porterowatego

                            Z wysładzania wyszło jeszcze trochę ciemnej brzeczki 11.2 blg (ok 10 l )

                            Porter chmielony:
                            60 min - 20 g , Marynka , 10% a-k
                            30 min - 20 g , Lubelski , 4.1% a-k

                            Ciemniaczek chmielony 35 min.
                            Na początku - 15 g , Marynka , 10% a-k
                            Ostatnia minuta - 20 g , Lubelski , 4.1% a-k

                            Obie nastawy upchane w biowinowych wiaderkach w lodówce. Kiedy osiągną odpowiednią temperaturę, zapodam drożdże.
                            Popieram domowe browary!

                            Polakom gratulujemy naczelnika

                            Zamykam browar.
                            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                            Comment

                            • naczelnik
                              Senior
                              • 08-2003
                              • 1884

                              Odp: Warka 37

                              Obie nastawy zadałem po godz. 14 gęstwą WLP800.
                              Dopiero teraz spojrzałem do lodówki - za mało miejsca w fermentorach, już zaczęły wyłazić. Po kilkudziesięciu godzinach pewnie się uspokoi, ale tego etapu już nie będę obserwował. Uciekam z domu, muszę sobie trochę pojeździć pociągami
                              Last edited by naczelnik; 02-05-2005, 22:58.
                              Popieram domowe browary!

                              Polakom gratulujemy naczelnika

                              Zamykam browar.
                              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                              Comment

                              • naczelnik
                                Senior
                                • 08-2003
                                • 1884

                                Odp: Warka 37

                                Zajechałem do browaru, coby zobaczyć jak moje maluchy
                                Piwka cały czas fermentują. Jak się zmienia blg ocenię , kiedy próbki osiagną odpowiednią temperaturę. W każdym razie - porterek jest boski
                                A ciemniaczek jakiś taki cienki się wydaję. Ale też jest skandalicznie dobry
                                Popieram domowe browary!

                                Polakom gratulujemy naczelnika

                                Zamykam browar.
                                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                                gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎