Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

naczelnik w akcji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • naczelnik
    Senior
    • 08-2003
    • 1884

    Odp: Warka 37

    Zmierzyłem zawartość cukrów:

    Porter : 12 blg
    Ciemniak 6.5 blg

    Ciemniak pewnie już za kilka dni będzie gotowy do rozlewu, porter jednak jeszcze musi postać w lodówce.
    Popieram domowe browary!

    Polakom gratulujemy naczelnika

    Zamykam browar.
    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

    Comment

    • naczelnik
      Senior
      • 08-2003
      • 1884

      Odp: Warka 37

      Dopiero dziś wygospodarowałem chwilę, by dokończyć dzieła i zlać piwo do butelek.
      Ciemniak "spadł" do 4 blg, a porter do 8.2. Coś te drożdże nie bardzo chcą pracować w gęstszej brzeczce.
      Teraz pozostaje tylko ukryć przed sobą to piwo i czekać, aż się córeczka urodzi
      Tradycja , rzecz jasna.
      Popieram domowe browary!

      Polakom gratulujemy naczelnika

      Zamykam browar.
      Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

      gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

      Comment

      • naczelnik
        Senior
        • 08-2003
        • 1884

        W najbliższy weekend nadrabiam warzelnicze zaległości.
        Podhodowuję właśnie drożdże do pszeniczniaka a także Irish Ale. Pachną nieziemsko
        Popieram domowe browary!

        Polakom gratulujemy naczelnika

        Zamykam browar.
        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

        Comment

        • cyborg_marcel
          Senior
          • 03-2003
          • 3467

          niniejszym Cyborg zapisuje się na próbki do degustacji
          Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

          Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

          Comment

          • naczelnik
            Senior
            • 08-2003
            • 1884

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyborg_marcel
            niniejszym Cyborg zapisuje się na próbki do degustacji
            Drożdże mogę Ci podesłać , bez problemu
            Popieram domowe browary!

            Polakom gratulujemy naczelnika

            Zamykam browar.
            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

            Comment

            • cyborg_marcel
              Senior
              • 03-2003
              • 3467

              ... gotowych wyborów browarnictwa naczelnikowego
              Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

              Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

              Comment

              • naczelnik
                Senior
                • 08-2003
                • 1884

                Dziś po robocie zacząłem myśleć o zebraniu się do.... roboty

                Zabrałem się za realizację pomysłu, który dojrzewal w głowie już od dawna.
                Buduję, a raczej adaptuję, 50 litrowego KEGa na kadź zacierno-filtracyjną(a w początkowej fazie także warzelną).
                Właśnie rozprawiłem się z otworem - udało mi się wyciać wręcz idealnie.
                Następny etap to przyspawanie kilku zaczepów do filtra, a także zaworów spustowych.
                Zakład, w którym pracuję ma niezły warsztat mechaniczny, w którym naprawiają także elementy z nierdzewki. Za kilka dni "popracuję" nad mechanikami, coby za domowe piwo podziałali trochę spawarką
                Popieram domowe browary!

                Polakom gratulujemy naczelnika

                Zamykam browar.
                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                Comment

                • Alchemych
                  Senior
                  • 12-2003
                  • 349

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
                  ...Zacieram infuzyjnie, w okolicach 70 st. C.
                  Zacier jest tak gęsty, że do mieszania musiałem zaprządz obie ręce. Czuję , że dostanę w kość przy tym porterku
                  Jak dokładnie wyglądało to zacieranie ? Chodzi mi o przerwy.

                  Comment

                  • naczelnik
                    Senior
                    • 08-2003
                    • 1884

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alchemych
                    Jak dokładnie wyglądało to zacieranie ? Chodzi mi o przerwy.
                    Zacząłem w 50 st. C przez 15 min. W garze miałem 11 litrów wody.
                    Nie dało się tą masą sprawnie operować, więc by podgrzać do 70 st. C pobrałem część zacieru , umieściłem w garnku max 5 l, gotowałem z 10 min i zawróciłem ten dekokt do kadzi, która cały czas była podgrzewana.
                    Jedna przerwa osiemdziesięciominutowa w 68-70 st. C.

                    Młode piwo smakuje obiecująco, aczkolwiek jest przegazowane.
                    Last edited by naczelnik; 24-07-2005, 14:51.
                    Popieram domowe browary!

                    Polakom gratulujemy naczelnika

                    Zamykam browar.
                    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                    Comment

                    • naczelnik
                      Senior
                      • 08-2003
                      • 1884

                      Nowa warzelnia

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
                      Buduję, a raczej adaptuję, 50 litrowego KEGa na kadź zacierno-filtracyjną(a w początkowej fazie także warzelną).
                      Wczoraj udało mi się przystosować pokrywkę do zamocowania napędu mieszadła.
                      Napęd tak jak planowałem - silnik 24V , stosowany do napędu wycieraczek, aczkolwiek z przekładnią niestandardową - wykonuje 13 obr/min.
                      Zamontowałem także uszczelkę na pokrywie - wersja prototypowa narazie głównie do testów.

                      W drodze do mnie jest nierdzewny zawór odporny na wodę, olej, paliwa, rozpuszczalniki, media agresywne i najważniejsze - napoje, żywność.

                      Szkoda, że nie mam cyfraka, bo chętnie dokumentowałbym jak powstaje to cudo
                      Zaprzęgnę do działania analogowy aparat, a zdjęcia będą w przyszłości.
                      Last edited by naczelnik; 24-07-2005, 15:05. Powód: brak tematu
                      Popieram domowe browary!

                      Polakom gratulujemy naczelnika

                      Zamykam browar.
                      Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                      gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                      Comment

                      • Alchemych
                        Senior
                        • 12-2003
                        • 349

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
                        Zacząłem w 50 st. C przez 15 min. W garze miałem 11 litrów wody.
                        Nie dało się tą masą sprawnie operować, więc by podgrzać do 70 st. C pobrałem część zacieru , umieściłem w garnku max 5 l, gotowałem z 10 min i zawróciłem ten dekokt do kadzi, która cały czas była podgrzewana.
                        Jedna przerwa osiemdziesięciominutowa w 68-70 st. C...
                        Wyszło bardziej wytrawne czy słodkawe w smaku?

                        Comment

                        • naczelnik
                          Senior
                          • 08-2003
                          • 1884

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alchemych
                          Wyszło bardziej wytrawne czy słodkawe w smaku?
                          Jest słodkawe, ale są jednak chyba bardziej dominujące elementy, pochodzące od słodów specjalnych.
                          Generalnie: jest takie, jakie miało być
                          Popieram domowe browary!

                          Polakom gratulujemy naczelnika

                          Zamykam browar.
                          Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                          gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                          Comment

                          • naczelnik
                            Senior
                            • 08-2003
                            • 1884

                            Odp: Nowa warzelnia

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
                            Wczoraj udało mi się...
                            zdobyć i wstępnie obrobić blachę na dno filtracyjne. Będzie umieszczane w kadzi na samym początku warzenia, a po zacieraniu i filtracji opuści beczkę razem z wysłodzinami.
                            Dno będzie podparte w kilku punktach na stalowych kołkach tak, by masa zacieru nie wyginała go do dołu.

                            Gdzieś w środku tygodnia pomocowałem uchwyty na których spocznie pokrywa z napędem. WIercenie w tak twardej stali , z której owe uchwyty są wykonane - w domu to mordęga.

                            Dziś mam w planach dopasowanie dna filtracyjnego, w którym znajdują się otwory fi 2mm, a także wykonanie kilku otworów w pokrywie.

                            Zaczyna mi się podobać ten kociołek
                            Popieram domowe browary!

                            Polakom gratulujemy naczelnika

                            Zamykam browar.
                            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                            Comment

                            • naczelnik
                              Senior
                              • 08-2003
                              • 1884

                              Odp: Nowa warzelnia

                              Moja kadź zacierna doczekała się już mieszadła. Niewykluczone, że wymagało będzie modyfikacji, bo moim zdaniem , to element najtrudniejszy do wykonania. Samodzielne zbudowanie efektywnego mieszadła to poważne wyzwanie, dlatego obecną konstrukcję potraktuję jako przejściową.
                              Mieszadło, to dwa płaty wykonane z blachy, o wym . 170 x 120 mm,takiej jak dno filtracyjne. Płaty przyspawane są pod kątem ostrym (ok. 45 st. do płaszczyzny dna ) do rurki, która mocowana jest na wale silnika.

                              Do pospawania oddałem także pokrywę kotła, w której na stałe umieszczony będzie czujnik temperatury, znajdujący sie nad łopatkami mieszadła.

                              Wczoraj skręcałem chłodnicę, z miedzianej rurki o fi zewn. 10 mm.
                              7.5 m zwiniętej rury, to jednak trochę zbyt mało. W przyszłym tygodniu chłodnicę przedłużę. Jak dobrze pójdzie, to wspawany zostanie także zawór spustowy i kocioł będzie oczekiwał na taboret gazowy.
                              Popieram domowe browary!

                              Polakom gratulujemy naczelnika

                              Zamykam browar.
                              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                              Comment

                              • Borysko
                                Senior
                                • 02-2004
                                • 1144

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
                                Szkoda, że nie mam cyfraka, bo chętnie dokumentowałbym jak powstaje to cudo
                                Zaprzęgnę do działania analogowy aparat, a zdjęcia będą w przyszłości.
                                Pstrykaj, skanuj i zamieszczaj, ale żywo!
                                Znajdzie sie pewnie kilku forumowiczów, którzy tylko czekają na wizulną zachętę, by samemu nad podobnym ustrojstwem popracować.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎