Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

naczelnik w akcji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • naczelnik
    Senior
    • 08-2003
    • 1884

    #16
    warka 11(B)

    Kolejna warka.W sumie 2,5 kg slodu: 10% k.jasny, 12% k.ciemny, 50%pilzneński, 28% monachijski; 25g marynki, 25g lubelskiego.
    przerwa 20 min w 65 st.C
    przerwa 25 min w 72st.C
    Chmiel goryczkowy dodaje zawsze w momencie, gdy brzeczka zaczyna się gotować.Z aromatycznym różnie(czasem w dwóch poracjach, czasem w jednej).W tej warce połowę aromtu wrzuciełm po 30 min gotowania, drugą część 8 min przed końcem.
    Piwo odfermentowało dość szybko, 18.03.2004 trafiło do butelek.
    Popieram domowe browary!

    Polakom gratulujemy naczelnika

    Zamykam browar.
    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

    Comment

    • jerzy
      piwoholik
      • 10-2001
      • 4705

      #17
      Odp: warka 11(B)

      naczelnik napisał(a)
      Piwo odfermentowało dość szybko, 18.03.2004 trafiło do butelek.
      Niewiele to mówi - gdyż nie napisałeś, kiedy je warzyłeś.
      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

      Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

      Comment

      • naczelnik
        Senior
        • 08-2003
        • 1884

        #18
        warka 12(C)

        Piwo z dodatkiem imbiru.2 kg pilneńskiego, 250g monachijski, 150g k.jasny.20g lubelskiegi a tyleż samo marynki.65 st. C przez 20 min, druga przerwe wydłużyłem do 45 minut-chciałem zrobić coś troche słodszego.Czy efekt się udał?ZObaczymy.Na pewno będzie to coś ciekawego, bo wyraźny smak imbiru może się kłócić z dość słodkim piwem.Imbiru dadałem ciut mniej niż 50g.Piwa wyszło 12 l, także może nie będzie to takie pomieszanie z poplątaniem...
        Popieram domowe browary!

        Polakom gratulujemy naczelnika

        Zamykam browar.
        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

        Comment

        • naczelnik
          Senior
          • 08-2003
          • 1884

          #19
          Odp: Odp: warka 11(B)

          jerzy napisał(a)
          Niewiele to mówi - gdyż nie napisałeś, kiedy je warzyłeś.
          Warzone końcem lutego.Widzę, że używająć górnych drożdży fermentacja, to max tydzień.Poźniej 10 dni cichej, i leje w butelki.
          Last edited by naczelnik; 02-04-2004, 12:04.
          Popieram domowe browary!

          Polakom gratulujemy naczelnika

          Zamykam browar.
          Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

          gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

          Comment

          • naczelnik
            Senior
            • 08-2003
            • 1884

            #20
            warka 13(D)

            Imbirowe piwo na wzór CarlBerg'owego.
            1,7kg ekstraktu WES , 50 g imbir, po 10 g chmielów.
            Marcowego wieczoru (18.03)zrobiłem w sumie 9 litrów.Do butelek powędrowało 27.04.Czeka na juwenalia.
            Popieram domowe browary!

            Polakom gratulujemy naczelnika

            Zamykam browar.
            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

            Comment

            • naczelnik
              Senior
              • 08-2003
              • 1884

              #21
              warka 14

              26.03.2004
              W końcu "zabezpieczyłem" słód i drożdże do pszeniczniaka.Dziękuję Prezesowi jednego z wrocławskich browarów domowych
              Zasyp: po 1,5kg słodu poszenicznego i pilzneńskiego, z chmielem oszczędnie:10g goryczki,5g aromatu.Zacieranie:
              do 35 st.C wsypałem slody i podgrzewałem.
              10 min przerwa w 43 st.C
              30 min w 50 st.C
              30 min w 64 st.C
              20 min w 72 st.C

              Strasznie się męczyłem z filtracją;blisko 2h. Uzyskałem w sumie 13l brzeczki 12,5 blg ,ktorą zaszczepiłem podkarmionymi drożdzami.
              Popieram domowe browary!

              Polakom gratulujemy naczelnika

              Zamykam browar.
              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

              Comment

              • naczelnik
                Senior
                • 08-2003
                • 1884

                #22
                warka 15

                28.03.2004
                Piwo jasne bawarskie.
                Zasyp: 3kg słodu pilzneńskiego.
                Dwie równe przerwy:
                62 st.C 40 min
                72 st.C 40 min
                Na początek dodałem 15g goryczki, 15 min przed końcem 25 g aromatu.
                Otrzymałem ciut mniej niż 15 litrów.Stężenia nie pomnę, ale coś mi mówi,że to jakaś 14.
                Popieram domowe browary!

                Polakom gratulujemy naczelnika

                Zamykam browar.
                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                Comment

                • Marusia
                  Senior
                  • 02-2001
                  • 20211

                  #23
                  Odp: warka 15

                  naczelnik napisał(a)
                  28.03.2004
                  Piwo jasne bawarskie.
                  Zasyp: 3kg słodu pilzneńskiego.
                  Dwie równe przerwy:
                  62 st.C 40 min
                  72 st.C 40 min
                  Na początek dodałem 15g goryczki, 15 min przed końcem 25 g aromatu.
                  Otrzymałem ciut mniej niż 15 litrów.Stężenia nie pomnę, ale coś mi mówi,że to jakaś 14.
                  Coś w tym guście własnie chyba nawarzę w niedzielę
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • naczelnik
                    Senior
                    • 08-2003
                    • 1884

                    #24
                    Opisuję te warki z"lekkim"poślizgiem.
                    I właśnie tak się składa,że to ostatnie przed chwilą zlałem na cichą.Smak i zapach ma cudowny.Bardzo przypomina jedno z piw,które niedawno zmieniło etykietę
                    Pszeniczniak miał wczoraj wylądować w butelkach,ale zamieszka tam dopiero dziś.Dziś kolejna warka...a że to zielone bawarskie bardzo mi zasmakowało już w tej chwili,to kolejne piwo będzie bardzo zbliżone do niego, aczkolwiek pobawię się troche inaczej z przerwami.
                    Last edited by naczelnik; 02-04-2004, 12:38.
                    Popieram domowe browary!

                    Polakom gratulujemy naczelnika

                    Zamykam browar.
                    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                    Comment

                    • naczelnik
                      Senior
                      • 08-2003
                      • 1884

                      #25
                      Przestrzegam piwowarów-eksperymentatorów przed dodawaniem-celem stestowania-do butelek pojedynczych szyszek chmielu.Do dwóch butelek uwarzonego dużo wcześniej piwa dorzuciłem po małej szyszce aromatycznej.Po prostu ciekawy byłem efektu.No i się doczekałem.Piwo przy otwieraniu bardzo się pieniło-pół butelki zdążyło uciec.Pozostała część-w porównaniu do innych butelek z tej warki- bez powalających efektów.Więcej szyszek bezpośrednio do butelek nie będę dodawał.Pozostanę jednak przy tradycyjnym chmieleniu na zimno.
                      Popieram domowe browary!

                      Polakom gratulujemy naczelnika

                      Zamykam browar.
                      Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                      gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                      Comment

                      • Andrewbrw
                        Senior
                        • 03-2004
                        • 932

                        #26
                        Piwo przy otwieraniu bardzo się pieniło-pół butelki zdążyło uciec
                        tak,... najbardziej chyba odzczuła to podłoga w moim pokoju czyż nie?

                        Comment

                        • CarlBerg
                          Senior
                          • 09-2003
                          • 968

                          #27
                          naczelnik napisał(a)
                          Piwo przy otwieraniu bardzo się pieniło-pół butelki zdążyło uciec.
                          he he - a ktoś tu pewnego dnia narzekał na 10 minut czekania, aż opadnie piana w kuflu wypełnionym Porterkiem 26 Ball
                          Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                          Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                          Comment

                          • naczelnik
                            Senior
                            • 08-2003
                            • 1884

                            #28
                            CarlBerg napisał(a)
                            he he - a ktoś tu pewnego dnia narzekał na 10 minut czekania, aż opadnie piana w kuflu wypełnionym Porterkiem 26 Ball
                            Czekałem, ale wyczekałem.Nic wtedy nie uroniłeś.
                            A u mnie w zlew poleciało pół butelki.Drugie pół u kolegi na podłogę.Z tą tylko różnicą, że on"dostał"jasne, a w zlew puściłem pół ciemniaka
                            Last edited by naczelnik; 03-04-2004, 15:33.
                            Popieram domowe browary!

                            Polakom gratulujemy naczelnika

                            Zamykam browar.
                            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                            Comment

                            • naczelnik
                              Senior
                              • 08-2003
                              • 1884

                              #29
                              warka 16

                              Kolejne jasne piwo,wzorowane na warce z 28.03.
                              Niewielkie zmiany: zwiększyłem troche steżenie brzeczki, dodałem więcej chmielu, bo poprzednie piwo jakby chyba mało nachmielone.A jak już niektórzy w Świdnicy się przekonali, lubię poczuć goryczkę w gębie
                              Popieram domowe browary!

                              Polakom gratulujemy naczelnika

                              Zamykam browar.
                              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                              Comment

                              • naczelnik
                                Senior
                                • 08-2003
                                • 1884

                                #30
                                Przy okazji pomyślałem sobie, że zamieszczę jakieś zdjęcia z modnego ostatnio na forum tematu-śrutowanie.Zdjęcia jeszcze nie mam, ale w kilku zdaniach opiszę czym śrutuję.
                                Zdjąłem z półki poniemiecki młynek żarnowy do kawy, rozebrałem troche drewnianą obudowę.Odświeżyłem mechanizm, odkręciłem korbe i po osadzeniu w kawałku dechy,grubośći 15mm , dokręciłem wysłużoną wiertarke.Ten zestaw doposażyłem w podajnik do słodu zrobiony z 1,5 l PETa i kawalka rurki PCV.Taki zestaw nakładam na wiadro wsypuję lekko ponad 1,5 l słodu i odpalam maszynerię."Śrutownik"ma możliwość regulacji wielkości, grubości śruty.Śrutowanie odbywa się bardzo szybko, dzięki temu tylko, że ten"kombajn" napędzam silnikiem elektrycznym wiertarki.
                                Oczywiście całość spełnia świetnie swoją funkcję, ale przewiduję lekko zmodyfikować za jakiś czas ten sprzęt, ażeby pracowało mi się przyjemniej.Chcę całość zamontować w jakiejś jednej, solidnej obudowie, zastosować większy pojemnik zasypowy-pewnie padnie na 5l PETa.Dodatkowo w jakiś sposób bedę chcial umocować wiertarkę, pownieważ w tej chwili muszę ją asekurować jedną ręką.Przydałby sie stojak do takiej wiertarki,ale bez niego sobie jakoś poradzę.Oby tej wiertarki tylko szlag nie trafił, bo nie jest już pierwszej młodości i mam pewne obawy, że może pewnego razu doznać jakiegoś przebicia.A daleki jestem od "katowania"innej wiertary...
                                Popieram domowe browary!

                                Polakom gratulujemy naczelnika

                                Zamykam browar.
                                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                                gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎