Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

naczelnik w akcji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • naczelnik
    Senior
    • 08-2003
    • 1884

    #31
    Odp: warka 15

    naczelnik napisał(a)
    28.03.2004
    Piwo jasne bawarskie.
    Jestem juz w tej chwili bardzo, ale to bardzo zadowolony z tego piwa.Smak-w niespelna dwa tygodnie od nastawienia-po prostu przerosl moje oczekiwania.Czekam na dalszy rozwoj sytuacji
    Piwo bedzie do testowania na warsztatach majowych.
    Popieram domowe browary!

    Polakom gratulujemy naczelnika

    Zamykam browar.
    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

    Comment

    • naczelnik
      Senior
      • 08-2003
      • 1884

      #32
      warka nr 16

      8.04.2004
      Bardzo podbudowany efektem prowadzenia dwóch równych przerw w piwach jasnych postanowiłem warzyć narazie same jasne piwa.Nie tylko dlatego-słodów innych niż pilzneński mam jak na lekarstwo.
      Zacieranie: dalej dwie równe przerwy po 40 min- na takim zacieraniu się skupiam, bo eksperymentuję w podobnych piwach z różnymi metodami chmielenia.
      Zasyp: wyłącznie 5 kg słodu jasnego.

      Zlane do gąsiora kilka dni temu- stoi i czeka na swój dzień.
      Last edited by naczelnik; 15-04-2004, 15:20.
      Popieram domowe browary!

      Polakom gratulujemy naczelnika

      Zamykam browar.
      Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

      gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

      Comment

      • naczelnik
        Senior
        • 08-2003
        • 1884

        #33
        warka nr 17

        11.04 nawarzyłem 30 litrów Jasnego Juwenaliowego.
        Zastosowałem pierwszy raz inny sposób pozyskiwania goryczki w piwie.
        Osobno w kilku l brzeczki wygotowałem chmiel a następnie tak sporządzony wywar dodawałem do gotującej sie na dwie raty brzeczki.Jaki bedzie efekt tego eksperymantu przekonam się w juwenalia.Kilka butelek tego piwa na pewno trafi na majowe warsztaty.
        Popieram domowe browary!

        Polakom gratulujemy naczelnika

        Zamykam browar.
        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

        Comment

        • Krzysiu
          Krzysiu
          • 02-2001
          • 14936

          #34
          Odp: warka nr 17

          naczelnik napisał(a)
          ... nawarzyłem 30 litrów ...
          Mi też pasuje taka miara. Mniejsze ilości będę robił chyba tylko bardzo eksperymentalnie.

          Comment

          • naczelnik
            Senior
            • 08-2003
            • 1884

            #35
            A tak wyglądało zlewane z cichej piwko-jasne warsztatowe
            Chwilę później powędrowało do beczki
            Attached Files
            Popieram domowe browary!

            Polakom gratulujemy naczelnika

            Zamykam browar.
            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

            Comment

            • naczelnik
              Senior
              • 08-2003
              • 1884

              #36
              Z tym powalczymy za kilka dni.
              Mam nadzieję, że jakieś dziadostwo się nie wylęgnie.
              Attached Files
              Popieram domowe browary!

              Polakom gratulujemy naczelnika

              Zamykam browar.
              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

              Comment

              • elroy
                Senior
                • 10-2002
                • 359

                #37
                naczelnik napisał(a)
                Z tym powalczymy za kilka dni.
                Mam nadzieję, że jakieś dziadostwo się nie wylęgnie.
                Super beczułka! Skąd kolega taką wytrzasnął?
                (10litrów?)
                www.piwo.org

                Comment

                • CarlBerg
                  Senior
                  • 09-2003
                  • 968

                  #38
                  15 literków
                  Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                  Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                  Comment

                  • lukuj
                    Senior
                    • 07-2003
                    • 320

                    #39
                    Odp: warka nr 17

                    naczelnik napisał(a)
                    11.04 nawarzyłem 30 litrów Jasnego Juwenaliowego.
                    Zastosowałem pierwszy raz inny sposób pozyskiwania goryczki w piwie.
                    Osobno w kilku l brzeczki wygotowałem chmiel a następnie tak sporządzony wywar dodawałem do gotującej sie na dwie raty brzeczki.Jaki bedzie efekt tego eksperymantu przekonam się w juwenalia.Kilka butelek tego piwa na pewno trafi na majowe warsztaty.
                    Witam,
                    Kiedy dokładnie łączyłaś "wywar chmielowy" i gotującą brzeczkę. (Najlepiej podaj czasy) Jak wyglądała ilość/wygląd gorącego osadu w porównaniu z "tradycyjnym" gotowaniem brzeczki z chmielem?
                    Pozdrawiam,
                    KETTLER brewery
                    www.lukuj.republika.pl

                    Comment

                    • naczelnik
                      Senior
                      • 08-2003
                      • 1884

                      #40
                      Odp: Odp: warka nr 17

                      lukuj napisał(a)
                      Witam,
                      Kiedy dokładnie łączyłaś "wywar chmielowy" i gotującą brzeczkę. (Najlepiej podaj czasy) Jak wyglądała ilość/wygląd gorącego osadu w porównaniu z "tradycyjnym" gotowaniem brzeczki z chmielem?
                      Pozdrawiam,
                      Niebardzo wiem o co ci dokładnie chodzi z tymi osadami, mogę się domyślać.Wygotowany wywar dokładnie przefiltrowałem, odcisnąłem z szyszek, bo te wciągnęły bardzo dużo brzeczki.Tak odfiltrowany koncentrat dodałem pod koniec gotowania.
                      Efektów jeszcze nie znam.Trzeba poczekać.
                      Popieram domowe browary!

                      Polakom gratulujemy naczelnika

                      Zamykam browar.
                      Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                      gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                      Comment

                      • naczelnik
                        Senior
                        • 08-2003
                        • 1884

                        #41
                        Sprostowanie

                        W moich opisach wykryłem mały błąd.Nie zgadza się numeracja.Zamieszczony jest opis dwóch warek o nr 16.Warka z 8.04 winna mieć nr 17.I to właśnie to piwo czeka w małej beczce na połowę miesiąca.Z kolei "jasne juwenaliowe"to nie tak jak napisałem nr 17. lecz 18.Sprawa wyszła na jaw, kiedy zacząłem planować kolejne warki.
                        Last edited by naczelnik; 01-05-2004, 10:08.
                        Popieram domowe browary!

                        Polakom gratulujemy naczelnika

                        Zamykam browar.
                        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                        Comment

                        • naczelnik
                          Senior
                          • 08-2003
                          • 1884

                          #42
                          Ten dzisiejszy dzień chciałbym także jakoś upamiętnić w swoim browarze.Wymyśliłem sobie maraton warzelana Zaczynam popołudniem i mam zamiar warzyć do wschodu słońca.W planach jasne piwa: pilsy i lagery.Jestem właśnie w trakcie wymyślania co to dokładnie będzie.Drożdżyki mnożą się już od wczoraj.Zarówno dolnej i górnej fermentacji.
                          Przy okazji stestuję dokładne temperatury nieśmiertelnego Mińska, o co prosił CarlBerg.Zmierzę także ile zajmuje mi śrutowanie słodu moją maszyną
                          Gonię odpalać zapomnianą lodówkę...
                          Popieram domowe browary!

                          Polakom gratulujemy naczelnika

                          Zamykam browar.
                          Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                          gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                          Comment

                          • naczelnik
                            Senior
                            • 08-2003
                            • 1884

                            #43
                            Czas śrutowania

                            Ześrutownie moją maszyną 5 litrów słodu(2,6kg) zajmuje dokładnie 5 minut, łącznie z małym serwisowaniem urządzenia w trakcie śrutowania Jak śruta wygląda? Nie jest zła Niestety zapomniałem ostatnim razem-kiedy miałem aparat- zrobić zdjęcia śrutownika i zmielonego słodu. Będę musiał nadrobić zaległości.
                            Popieram domowe browary!

                            Polakom gratulujemy naczelnika

                            Zamykam browar.
                            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                            Comment

                            • naczelnik
                              Senior
                              • 08-2003
                              • 1884

                              #44
                              Woda się studzi, a ja już mam pomysł na dwie pierwsze warki.Czy będą kolejne, to zobaczymy.Chyba za bardzo posmakowała mi warka 16 trzeci mass już pękł.
                              Ale do rzeczy.Jedna z warek to będzie...Jasne Bawarskie Reaktywacja.Nie ma co, dal mnie po prostu mistrzostwo świata-muszę zrobić jeszcze ze dwie skrzynki na lato.Tutaj nie będzie udziwnień-tradycyjnie-równiutkie przerwy.
                              Druga warka to pilsik.Dla niego odpaliłem lodówkę, w niej przebiegnie fermentacja.W 63 st jakieś 30 min, 74 st 25min.Do tego dorzucę ekstra 20 min w 52 st. Pierwsze pochmiele w miarę oszczędnie.W drugim będę chciał zbudować odpowiednią dla pilsów goryczkę.

                              Pomyślałem jeszcze o jakimś ponadprogramowym piwku.15l w sam raz do beczuszki na jakiś zlocik letni:-) Myślę, że to dobry czas, aby zacząć o tym myśleć powoli.

                              Tymczasem wracam do kuchni...woda powinna już dochodzić.
                              Popieram domowe browary!

                              Polakom gratulujemy naczelnika

                              Zamykam browar.
                              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                              Comment

                              • naczelnik
                                Senior
                                • 08-2003
                                • 1884

                                #45
                                Świta już za oknem.Kończę swój maraton.Trochę uwarzyłem, nie powiem
                                Pora się wyspać i rano dokończyć dzieła.
                                Popieram domowe browary!

                                Polakom gratulujemy naczelnika

                                Zamykam browar.
                                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                                gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎