Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

naczelnik w akcji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Senior
    • 02-2001
    • 20211

    #46
    No gratulacje, jak się wyśpisz to zdaj dokładną relację!!!
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • naczelnik
      Senior
      • 08-2003
      • 1884

      #47
      Nocny maraton: warka nr 19 i 20

      Uporałem się ze wszystkim. Sprzątanie kuchni zajęło mi baaardzo dużo czasu.Kuchenkę myłem chyba z 45 min.
      W sumie to strasznie rozwlekło mi się to warzenie.Kiedy się zabrałem do roboty, to postanowiłem przy okazji wypalić cztery skrzynki butelek , które wejdą do obrotu.Zanim to zrobiłem, musiałem spróbować czy to , co trzymam w piwniczce na pewno sie nie psuje Jedno, drugie, trzecie...mogłem przystąpić do działania.Ponieważ strasznie się ociągałem, poprzestałem na dwóch planowych warkach : pilsik i jasne bawarskie Tego pierwszego z 4,5 kg slodu jasnego + 100g karmelu jasnego, otrzymałem 20,5 l brzeczki 12,5blg.Fermetuje sobie juz w 8 st C w przywróconym do życia Mińsku.
      Drugie piwo: 22 l o 14,5 blg wylacznie z jasnego slodu w ilości 5 kg.Fermentuje w temperaturze pokojowej.
      Oba piwa rozlałem do czetrech fermentorów i każde zadałem jednymi i drugimi drożdżami.Będę mógł porównać w ten sposób dokadnie te same piwa, ale fermentowane w róznych warunkach , róznymi drożdzami.
      Z tego co mi sie przypomniało-drugie piwo chmieliłem aromatem na 3 raty: 20g na początek, 20g po 20 minutach , i 20 g w 50 min gotowania.Wcześniej nie stosowałem takiego chmielenia.Ciekawym efektu.
      Ponadprogramowe piwko w następnym podejściu.
      Popieram domowe browary!

      Polakom gratulujemy naczelnika

      Zamykam browar.
      Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

      gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

      Comment

      • naczelnik
        Senior
        • 08-2003
        • 1884

        #48
        Odp: Nocny maraton: warka nr 19 i 20

        W piątek 21.05 piwo powędrowało do butelek.
        Łącznie wyszło 83 flaszki 0,5l.Jeden pilsik, gdy go próbowałem coś mi "nie leżał".Teraz odczekam kilka tygodni i otworzę jakieś kontrolne piwka.Jeśli zdadzą egzamin, to taka składana skrzynka trafi do Żywca.
        Popieram domowe browary!

        Polakom gratulujemy naczelnika

        Zamykam browar.
        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

        Comment

        • naczelnik
          Senior
          • 08-2003
          • 1884

          #49
          Odp: Odp: Nocny maraton: warka nr 19 i 20

          naczelnik napisał(a)
          (...)Teraz odczekam kilka tygodni i otworzę jakieś kontrolne piwka.Jeśli zdadzą egzamin, to taka składana skrzynka trafi do Żywca.
          Właśnie jestem w trakcie testowania Jasnego Bawarskiego fermentowanego w pokojowej temperaturze. Kolejny raz przyłapałem się na tym, że zbyt mało wsypałem surowca do refermentacji. Nagazowanie niezbyt mocne, piana"cienkusz". Smakowo: bomba. Po raz kolejny powtórzę, że prowadzenie dwóch równych przerw po 40 min, sprawia, że w niespełna 3 tygodniach od zabutelkowania mam ochotę , by wypić to, co nawarzyłem. I to momentalnie.
          Last edited by naczelnik; 09-06-2004, 17:15.
          Popieram domowe browary!

          Polakom gratulujemy naczelnika

          Zamykam browar.
          Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

          gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

          Comment

          • Krzysiu
            Krzysiu
            • 02-2001
            • 14936

            #50
            Ale zostaw coś do spróbowania!

            Comment

            • naczelnik
              Senior
              • 08-2003
              • 1884

              #51
              Odp: Odp: Nocny maraton: warka nr 19 i 20

              naczelnik napisał(a)
              (...)Teraz odczekam kilka tygodni i otworzę jakieś kontrolne piwka.Jeśli zdadzą egzamin, to taka składana skrzynka trafi do Żywca.
              I kolejne piwo z tych warek trafiło do szklanicy. Tym razem pils, także na drożdżach górnej fermentacji. Nagazowanie w porównaniu do testowanego wczoraj Jasnego Bawarskiego dużo większe. Chyba nawet ciut przesadzone. W smaku czuć goryczkę jak na pilsa przystało. Coś pływa w tym piwie-być może niedokładnie przefiltrowałem zacier. A może po prostu sie zepsuło
              Tak czy siak-kolejne piwo, które powędruje do skrzyneczki, cobyśbym sobie nim umilali czas w hacjendzie w Żywcu.

              Piwa dolnej fermentacji też muszą jeszcze przejść testy, żebym przypadkiem nie zabierał czegoś niezdatnego do picia.
              Być może wieczorem poddam je surowej ocenie.
              Popieram domowe browary!

              Polakom gratulujemy naczelnika

              Zamykam browar.
              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

              Comment

              • naczelnik
                Senior
                • 08-2003
                • 1884

                #52
                Krzysiu napisał(a)
                Ale zostaw coś do spróbowania!
                Spokojna głowa mam nadzieję dowieźć coś do Żywca.

                Postaram się odkopać jeszcze coś, co powinno leżakować w piwniczce.
                Popieram domowe browary!

                Polakom gratulujemy naczelnika

                Zamykam browar.
                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                Comment

                • naczelnik
                  Senior
                  • 08-2003
                  • 1884

                  #53
                  Odp: Odp: Odp: Nocny maraton: warka nr 19 i 20

                  naczelnik napisał(a)
                  Piwa dolnej fermentacji też muszą jeszcze przejść testy, żebym przypadkiem nie zabierał czegoś niezdatnego do picia.
                  Być może wieczorem poddam je surowej ocenie.
                  Na stole właśnie Pils dolnej fermentacji. Znowu mało gazu i piany. Smak jednak wynagradza wszystko. Inne piwo w porównaniu do testowanego wcześniej-górnej fermentacji.
                  Mam już trzecie piwo, które na pewno pojedzie do Żywca.
                  Popieram domowe browary!

                  Polakom gratulujemy naczelnika

                  Zamykam browar.
                  Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                  gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                  Comment

                  • Krzysiu
                    Krzysiu
                    • 02-2001
                    • 14936

                    #54
                    Nie przesadzaj z tym Żywcem, do Świdnicy jest bliżej ;-) Swoją drogą jakieś spotkanko piwne zaraz po sesji byłoby wskazane.

                    Comment

                    • naczelnik
                      Senior
                      • 08-2003
                      • 1884

                      #55
                      Krzysiu napisał(a)
                      Nie przesadzaj z tym Żywcem, do Świdnicy jest bliżej ;-) Swoją drogą jakieś spotkanko piwne zaraz po sesji byłoby wskazane.

                      Też masz sesje?
                      Większe posiedzenie końcem czerwca myślę. Pasuje?
                      Popieram domowe browary!

                      Polakom gratulujemy naczelnika

                      Zamykam browar.
                      Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                      gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                      Comment

                      • Krzysiu
                        Krzysiu
                        • 02-2001
                        • 14936

                        #56
                        Pasuje. Nie mam sesji, ale zawsze mogę sobie jakąś zrobić, np. nagraniową :-)

                        Comment

                        • naczelnik
                          Senior
                          • 08-2003
                          • 1884

                          #57
                          Odp: warka 11(B)

                          naczelnik napisał(a)
                          Kolejna warka.W sumie 2,5 kg slodu: 10% k.jasny, 12% k.ciemny, 50%pilzneński, 28% monachijski...
                          Właśnie postawiłem przed soba szklaneczkę 0,3 tego piwa, a tym samym otworzyłem jedna z niewielu butelek jakie mi zostały.
                          Spiłem je szybko, bo w smaku dominują nuty kawowe. A kawa to mój ulubiony napój, zaraz po piwie.
                          Piana stoi bardzo długo, odczekałem 20 min, żeby nie przedzierać się przez gruby kożuch. Za mocno trochę nagazowane. Beczka 5 l, którą napełniłem tym piwem, "wyszła"w kwietniu. Pamiętam, że już wtedy piany było bardzo dużo, a smak nie różnił sie zbytnio od tego , co jest teraz.
                          Popieram domowe browary!

                          Polakom gratulujemy naczelnika

                          Zamykam browar.
                          Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                          gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                          Comment

                          • maked
                            Junior
                            • 05-2004
                            • 3

                            #58
                            Hm, spotkanko A może w Świdnicy
                            A ja też mogę ??? Nie mam sesji
                            Marcin

                            Comment

                            • naczelnik
                              Senior
                              • 08-2003
                              • 1884

                              #59
                              Spotknko owszem. Czemu nie, ale dopiero końcem miesiąca. Wcześniej obowiązki
                              Może mordownia?
                              Popieram domowe browary!

                              Polakom gratulujemy naczelnika

                              Zamykam browar.
                              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                              Comment

                              • naczelnik
                                Senior
                                • 08-2003
                                • 1884

                                #60
                                Odp: Odp: Odp: Nocny maraton: warka nr 19 i 20

                                naczelnik napisał(a)
                                Piwa dolnej fermentacji też muszą jeszcze przejść testy, żebym przypadkiem nie zabierał czegoś niezdatnego do picia.
                                Na stole ostatnie do stestowania:Jasne Bawarskie na drożdżach dolnej fermentacji. Te drożdże zdecydowanie bardziej pasują chyba do pilsów. Dają-tak mi się wydaje- większą goryczke w porównaniu do Danstarów. Nie wiem czy to możliwe, ale taki jest moje odczucie. Dodatkowo jakby w zapachu coś z pszenicy. Za pewien czas niewielką część pszenicznej brzeczki zadam także tymi drożdżami. Ciekawym efektu.
                                Co do piwa- sprawdziło się już teraz. Jedzie ze mną na południe Ciekawe jakie wrażenia będą mięli inni po jego spożyciu.

                                W Żywcu trzeba będzie pokusić się o jednoczesny test tych piw- jednoczesne porównanie może dać ciekawszy efekt, a porównania będą chyba bardziej wiarygodne. Gwoli wyjaśnienia: piwa te same, fermentowane w różnych warunkach. Stąd tak mnie ciekawi jak jedno wypada w porównaniu z drugim.
                                Popieram domowe browary!

                                Polakom gratulujemy naczelnika

                                Zamykam browar.
                                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                                gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎