Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

naczelnik w akcji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • naczelnik
    Senior
    • 08-2003
    • 1884

    #61
    Trzecia dziesiątka

    Kolejną dzisiątke warek rozpoczynam jutrzejszego wieczoru.
    Odważyłem 4 kg słodu pilzneńskiego i 0,5kg karmelowego jasnego-dosłownie resztka znaleziona w szafce. Plan zacierania zrodzi się pewnie jutro. Drożdże: mam do wyboru Danstary W. i Safale - startery przygotowywane już od przeszlo dwóch tygodni. W poniedziałek piwo pszeniczne-starter już też oczekuje. Później będę testował Saflagery, ale póki co jeszcze ich nie mam.
    Popieram domowe browary!

    Polakom gratulujemy naczelnika

    Zamykam browar.
    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

    Comment

    • naczelnik
      Senior
      • 08-2003
      • 1884

      #62
      Odp: Trzecia dziesiątka

      naczelnik napisał(a)
      Odważyłem 4 kg słodu pilzneńskiego i 0,5kg karmelowego jasnego
      Słód już ześrutowany. Tym razem zwilżyłem go przed całą operacją. Zauważyłem, że nawilżony mieli się trochę dłużej niż suchy, ale za to z korzyścią dla łuski. Ta pozostaje prawie cała. Samo ziarno jest porozrywane na drobniutkie kawałeczki. Wieczorem już będę wiedział czy wpłynie to jakoś znacząco na zawartość cukru w brzeczce.
      Popieram domowe browary!

      Polakom gratulujemy naczelnika

      Zamykam browar.
      Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

      gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

      Comment

      • naczelnik
        Senior
        • 08-2003
        • 1884

        #63
        Otrzymałem 20,5 l brzeczki o kolorze porządnie zaparzonej herbaty.
        W tej chwili samoczynnie się wychładza. Z takich pomiarów na szybkiego, wyszlo mi coś koło 15 blg. Zdecydowałem użyć do tej warki szczepu Safale, bo wcześniej jeszcze nie miałem z tymi drożdżami do czynienia. Jak tylko się wychłodzi, wlewam drożdże, uprzednio mierząc stężenie cukru.
        Last edited by naczelnik; 04-07-2004, 21:43.
        Popieram domowe browary!

        Polakom gratulujemy naczelnika

        Zamykam browar.
        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

        Comment

        • naczelnik
          Senior
          • 08-2003
          • 1884

          #64
          Odp: Odp: Trzecia dziesiątka

          Właśnie zadałem drożdzami. W piwniczce unosiły się opary chłodzącej się brzeczki - cudowny zapach. Zmierzyłem stężenie cukru- 14 blg. To raczej standard przy tej ilości brzeczki i zacieranego słodu. Rano mam nadzieję ujrzeć oznaki fermentacji.
          Popieram domowe browary!

          Polakom gratulujemy naczelnika

          Zamykam browar.
          Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

          gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

          Comment

          • Borysko
            Senior
            • 02-2004
            • 1144

            #65
            Te 14 blg uzyskałeś w 20 litrach?

            Comment

            • naczelnik
              Senior
              • 08-2003
              • 1884

              #66
              Warka 21

              W mojej piwnicy, w ktorej fermentuje piwo 18 st. C. Temperatura wręcz idealna.
              Na fermentującej brzeczce gruba warstwa białej piany. Przepiękny zapaszek.

              Teraz krótko o o tym jak zacierałem:
              52 - 10 min
              62 - 20 min
              72 - po 20 minutach otrzymałem negatywną próbę jodową i zakończyłem zacieranie, podgrzewając tylko do 75 st. C.

              Chmielenie:
              55g goryczki, na 70 min
              50g aromatu, 7 min

              Woda:
              otrzymałem od sąsiada 19 l baniak wody mineralnej EDEN i głównie na tej wodzie piwo było robione. Wysładzanie kilkoma litrami przegotowanej kranówki.
              Popieram domowe browary!

              Polakom gratulujemy naczelnika

              Zamykam browar.
              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

              Comment

              • naczelnik
                Senior
                • 08-2003
                • 1884

                #67
                Borysko napisał(a)
                Te 14 blg uzyskałeś w 20 litrach?
                Dokładniej w 20, 5 l
                Popieram domowe browary!

                Polakom gratulujemy naczelnika

                Zamykam browar.
                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                Comment

                • naczelnik
                  Senior
                  • 08-2003
                  • 1884

                  #68
                  Odp: Warka 21

                  Temperatura w piwnicy spadła o jeden stopień.
                  Piana w fermentorze powoli znika, ale bąble cały czas wydobywają sie z fermentującego piwa. Drożdże zjadły już trochę- w tej chwili jest 8 blg.
                  Popieram domowe browary!

                  Polakom gratulujemy naczelnika

                  Zamykam browar.
                  Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                  gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                  Comment

                  • naczelnik
                    Senior
                    • 08-2003
                    • 1884

                    #69
                    Warka 22

                    Tym razem piwo pszeniczne. Przywiozłem sobie wodę, która wypływa u kolegi na działce. Kiedyś już na niej warzyłem, ale teraz chcę sprawdzić ile to rzeczywiście warte.
                    W sumie 2,9 kg słodów, a zatem nie będzie to wielka warka.
                    Czekam, aż zwolni się kuchnia i startuję. Już od 35 st. C.
                    Popieram domowe browary!

                    Polakom gratulujemy naczelnika

                    Zamykam browar.
                    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                    Comment

                    • Krzysiu
                      Krzysiu
                      • 02-2001
                      • 14936

                      #70
                      Naczelnik coś spiskuje, ale nie chce mi powiedzieć. Coś z nowym sprzętem ... mówi, że jak wyda, to się pochwali.

                      Comment

                      • naczelnik
                        Senior
                        • 08-2003
                        • 1884

                        #71
                        Odp: Warka 22

                        Wycisnąłem troszkę ponad 14 litrów brzeczki 12.2 blg. Na pszeniczniaka to chyba w sam raz, dodawał wody już nie będę, ani bardziej odparowywał. Zostaje tak jak jest. Chłodzi sie na dworze, rano zadam drożdżami wtedy też opiszę dokładniej co to za piwo.
                        Popieram domowe browary!

                        Polakom gratulujemy naczelnika

                        Zamykam browar.
                        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                        Comment

                        • naczelnik
                          Senior
                          • 08-2003
                          • 1884

                          #72
                          Krzysiu napisał(a)
                          Naczelnik coś spiskuje, ale nie chce mi powiedzieć. Coś z nowym sprzętem ... mówi, że jak wyda, to się pochwali.
                          To narazie tylko drobne usprawnienia mojego warsztatu. Cały czas jednak poluję na sprzęt, który będę instalował w konkretnym miejscu. Nie chce mi się już za każdym razem myć pół kuchni...
                          Popieram domowe browary!

                          Polakom gratulujemy naczelnika

                          Zamykam browar.
                          Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                          gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                          Comment

                          • naczelnik
                            Senior
                            • 08-2003
                            • 1884

                            #73
                            Odp: Odp: Warka 22

                            naczelnik napisał(a)
                            Chłodzi sie na dworze, rano zadam drożdżami wtedy też opiszę dokładniej co to za piwo.
                            Trochę ponad dobę już fermentuje, 17-18 st C.

                            0.6 kg pilznenskiego
                            0.7 kg monachijskiego
                            1.6 kg pszenicznego

                            25 g goryczki na 70 min
                            30 g aromatu na 8 min przed końcem

                            Zacieranie:
                            5 min w 35
                            30 min w 50
                            60 min w 66
                            zagrzanie do 76 i przelanie do filtracji.

                            Zrezygnowałem z przerwy w dekstrynującej , za to wydłużyłem znacznie scukrzającą. W sumie to lekko "przesunąłem" tą przerwę do góry. Poczekamy na efekt.
                            Last edited by naczelnik; 08-07-2004, 10:47.
                            Popieram domowe browary!

                            Polakom gratulujemy naczelnika

                            Zamykam browar.
                            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                            Comment

                            • Krzysiu
                              Krzysiu
                              • 02-2001
                              • 14936

                              #74
                              Zauważyłem, że w większości receptur amerykańskich i angielskich ta przerwa odbywa się w temperaturach jeszcze wyższych - z reguły 68 - 69 C. Następna przerwa często jest w ogóle pomijana.

                              Comment

                              • naczelnik
                                Senior
                                • 08-2003
                                • 1884

                                #75
                                Krzysiu napisał(a)
                                Zauważyłem, że w większości receptur amerykańskich i angielskich ta przerwa odbywa się w temperaturach jeszcze wyższych - z reguły 68 - 69 C. Następna przerwa często jest w ogóle pomijana.
                                "Podpierałem się" przepisem od naszego zachodniego sąsiada. Na pewno jest to jakimś kompromisem(taka przerwa, właśnie takie zacieranie), bo sam widzę, że to dość powszechne za Oceanem. Dopóki wszystkiego nie stestujemy, nie będziemy wiedzieli jak (i co ) kształtuje nasze piwa. Teoria teorią. I tak wszystko wychodzi w praniu.
                                Popieram domowe browary!

                                Polakom gratulujemy naczelnika

                                Zamykam browar.
                                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                                gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎