Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

naczelnik w akcji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • naczelnik
    Senior
    • 08-2003
    • 1884

    #76
    Warka 23

    Warzone 8.07.2004

    4.5kg słodu pilzneńskiego zatarte wg sugestii CarlBerga : 20/50
    45 g goryczkowego na 60 min
    30 g aromatu po 45 min
    20 g aromatu na 7 min

    Wyszło coś koło 23 l , 11.5 blg. Stoi już w gąsiorze na cichej.
    Popieram domowe browary!

    Polakom gratulujemy naczelnika

    Zamykam browar.
    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

    Comment

    • naczelnik
      Senior
      • 08-2003
      • 1884

      #77
      Odp: Odp: Odp: Warka 22

      naczelnik napisał(a)

      0.6 kg pilznenskiego
      0.7 kg monachijskiego
      1.6 kg pszenicznego

      Zlane przed chwilą do butelek. W sumie 14 litrów. Pachnie pszenicznie, smakiem przypomina już pszenicę. Jedną skrzynkę ukryłem przed sobą. Małe buteleczki pójdą w ruch za dwa tygodnie.
      Popieram domowe browary!

      Polakom gratulujemy naczelnika

      Zamykam browar.
      Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

      gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

      Comment

      • naczelnik
        Senior
        • 08-2003
        • 1884

        #78
        Odp: Warka 21

        Wczoraj trafiło do gąsiora. Ponieważ na tą ilość był zbyt mały, kilka litrów zlałem od razu do butelek. To, że nie będzie klarowne od razu w niczym mi nie przeszkadza
        Popieram domowe browary!

        Polakom gratulujemy naczelnika

        Zamykam browar.
        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

        Comment

        • naczelnik
          Senior
          • 08-2003
          • 1884

          #79
          Czynię przygotowania do kolejnej warki, być może popołudniu coś zacznę znowu. Jasne, szybkie piwko, żeby było do pracu przy następnych warkach.
          Popieram domowe browary!

          Polakom gratulujemy naczelnika

          Zamykam browar.
          Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

          gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

          Comment

          • breslauer
            Senior
            • 05-2002
            • 2690

            #80
            Odp: Odp: Odp: Odp: Warka 22

            naczelnik napisał(a)
            Jedną skrzynkę ukryłem przed sobą.
            Uważaj - moi znajomi kilkanaście lat temu zakopali koło domu parę butelek wina, żeby było na specjalne okazje, próbowali potem przez parę lat co roku kopać w różnych miejscach i do dziś tych butelek nie znaleźli ...

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              Chmielowisko.pl
              • 06-2004
              • 6310

              #81
              Może za dużo osób wiedziało o tych zakopanych winach i ktoś zrobił krecią robotę?

              Comment

              • naczelnik
                Senior
                • 08-2003
                • 1884

                #82
                Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Warka 22

                breslauer napisał(a)
                Uważaj - moi znajomi kilkanaście lat temu zakopali koło domu parę butelek wina ...
                Ja swoją skrzynę schowałem w wiadomym miejscu Jeśli będę musiał, to ją znajdę. Piwniczki nie pilnuje pies. Potencjalnego kreta odstraszy na pewno tabliczka "Przedział służbowy"
                Last edited by naczelnik; 13-07-2004, 13:57.
                Popieram domowe browary!

                Polakom gratulujemy naczelnika

                Zamykam browar.
                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                Comment

                • Hannibal
                  Senior
                  • 03-2004
                  • 1426

                  #83
                  Dobrze jest takim "Naczelnikom", którzy mogą bez problemu warzyć piwo nawet latem. Ja już miałem za parę dni wygenerować jakąś warkę, bo akurat odpowiednia temperatura, a tu prognoza mówi o 25, 26 stopniach C w najbliższych dniach. I jak tu można dojść do ładu z tą polską pogodą?
                  "All the good things for those who wait"

                  Comment

                  • naczelnik
                    Senior
                    • 08-2003
                    • 1884

                    #84
                    Warka 24

                    Z założenia ma to być jasne piwo, trzynasteczka, o porządnym aromacie chmielowym.
                    Ponieważ właśnie mnie zmogło, dzieła dokończę jak wstanę. To co postanowiłem, to zrobić piwo w dwóch fermentorach - zabieg stosowany już wcześniej. Po prostu zadam różnymi drożdzami.
                    Rano rozcieńczam do zakładanej gęstości i wypuszczam drożdże ze słoików.
                    Popieram domowe browary!

                    Polakom gratulujemy naczelnika

                    Zamykam browar.
                    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                    Comment

                    • naczelnik
                      Senior
                      • 08-2003
                      • 1884

                      #85
                      Hannibal napisał(a)

                      [ciach]
                      Ja już miałem za parę dni wygenerować jakąś warkę, bo akurat odpowiednia temperatura, a tu prognoza mówi o 25, 26 stopniach C w najbliższych dniach.
                      Prognoza kłamie
                      U mnie też miało być trochę cieplej. W tej chwili na termometrze 11 st. C. Jakoś się tym nie przejmuję
                      Popieram domowe browary!

                      Polakom gratulujemy naczelnika

                      Zamykam browar.
                      Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                      gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                      Comment

                      • naczelnik
                        Senior
                        • 08-2003
                        • 1884

                        #86
                        Odp: Warka 24

                        naczelnik napisał(a)
                        Z założenia ma to być jasne piwo, trzynasteczka, o porządnym aromacie chmielowym.
                        4.5 kg słodu pilzneńskiego
                        50 g marynki
                        60 g lubelskiego
                        20 g granulatu aromatycznego

                        Zacieranie:
                        55 st. 10 min
                        62 st. 30 min
                        72 st. 40 min
                        76 odstawione na 10 min

                        Chmielenie: goryczka przez 60 min, 30g + 10g aromatów na 10 min przed końcem, 30g + 10g na 5 min przed końcem.

                        Otrzymałem 22 l brzeczki nastawnej 13 blg. Rozdzieliłem na dwie części, zadałem drożdzami.
                        Popieram domowe browary!

                        Polakom gratulujemy naczelnika

                        Zamykam browar.
                        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                        Comment

                        • naczelnik
                          Senior
                          • 08-2003
                          • 1884

                          #87
                          Odp: Odp: Warka 21

                          naczelnik napisał(a)
                          Wczoraj trafiło do gąsiora...
                          Przed chwilą zlane do pojemnika, do którego dodam "nagazowywacz".
                          Piwo klarowne, koloru bursztynowego. Na dnie gąsiora pozostało bardzo niewiele osadu drożdżowego. Mam nadzieję, że te Safale jeszcze pływają w piwie i nagazują je za jakiś czas.
                          Popieram domowe browary!

                          Polakom gratulujemy naczelnika

                          Zamykam browar.
                          Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                          gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                          Comment

                          • naczelnik
                            Senior
                            • 08-2003
                            • 1884

                            #88
                            Warka 25

                            Popełniona 21.07.2004

                            4 kg pilzneńskiego
                            1 kg monachijskiego

                            75 g goryczkowego
                            60 g aromatycznego

                            62 st 15 min
                            72 st 40 min
                            76 st 5 min

                            Brzeczka gotowana 70 min. 25 min przed końcem dodałem 35 g aromatu, na 7 min przed końcem jeszcze 25 g.
                            Otrzymałem 23 litry, 13 blg.

                            25.07 piwo powędrowało do gąsiora.
                            Popieram domowe browary!

                            Polakom gratulujemy naczelnika

                            Zamykam browar.
                            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                            Comment

                            • naczelnik
                              Senior
                              • 08-2003
                              • 1884

                              #89
                              Warka 26

                              Piwo warzone 24.07.2004

                              Modyfikacja warki nr 21. Miałem zrobić jakiegoś kozla, ale wyszło zbyt jasne. Smaku jesczze nie ocenie- fermentuje drugą dobę.

                              5 kg pilzneńskiego
                              0,56 kg karmel jasny
                              0,15 kg karmel ciemny

                              W składzie brak słodu monachijskiego, bo "wyszedl"

                              52 st 10 min
                              64 st 20 min
                              72 st 20 min
                              76 st 10 min

                              70 g Marynki
                              70 g Lubelskiego
                              Popieram domowe browary!

                              Polakom gratulujemy naczelnika

                              Zamykam browar.
                              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                              Comment

                              • naczelnik
                                Senior
                                • 08-2003
                                • 1884

                                #90
                                Warki 21-24 już przynajmniej od kilku dni w butelkach.
                                Pszeniczne - 22 - już znacznie bardziej przypomina piwo pszeniczne. Warka 14 to była jednak przymiarka do pszeniczniaka. Warce 22 w dwa tygodnie od zabutelkowania nie brakuje niczego.
                                Warka 24 A i B , odpowiednio na Safale i Danstar W.Generalnie złe nie jest, ale wydaje mi się, że Danstary w jasnych piwach wygrywają z Safale. Tych drugich używał będę głównie w piwach ciemniejszych.
                                Warka 21 smak lekko koźlakowaty. Ta receptura posłuży do dalszych eksperymentów - poszukiwań domowego koźlaka.
                                Warka 23 - standard. Wyśmienite, młode, nic tylko spijać

                                Czekam na drożdże i chcę zrobić jakiegoś portera. Bałtyckiego rzecz jasna
                                Popieram domowe browary!

                                Polakom gratulujemy naczelnika

                                Zamykam browar.
                                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                                gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎