Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

naczelnik w akcji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • naczelnik
    Senior
    • 08-2003
    • 1884

    Pora uzupełnić notatki...
    Last edited by naczelnik; 05-03-2005, 21:44.
    Popieram domowe browary!

    Polakom gratulujemy naczelnika

    Zamykam browar.
    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

    Comment

    • Chris
      Senior
      • 05-2004
      • 812

      Co to za skrót? A tak poza tym to browar zamykasz? żadnych wieści o skandalicznych warkach nie widać
      chickkiller :)

      Comment

      • naczelnik
        Senior
        • 08-2003
        • 1884

        Właśnie się okazało, że nie mam możliwości usunięcia wiadomości, którą zamieściłem "testowo".
        Za chwilę kolejne odcinki "z życia browaru".
        Popieram domowe browary!

        Polakom gratulujemy naczelnika

        Zamykam browar.
        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

        Comment

        • naczelnik
          Senior
          • 08-2003
          • 1884

          Warka 29

          Warka testowa to była...popełniona 20-09-2004.
          2kg pilzeńskiego.

          65 st 45 min
          72 st 30 min

          Chmielenie:
          30g marynki na 70 min
          20g Zatec na 15 min
          20g granulek Zatec na 4 min

          Z 11 blg zeszło do 3.
          Wyszło mocno goryczkowe, bo i taki był plan.
          Drożdże, choć tajemnicze, zdały egzamin na 5.
          Last edited by naczelnik; 05-03-2005, 21:54.
          Popieram domowe browary!

          Polakom gratulujemy naczelnika

          Zamykam browar.
          Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

          gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

          Comment

          • naczelnik
            Senior
            • 08-2003
            • 1884

            Warka 30

            Miało być pszeniczne, wyszedł stylowy kwiasiżurek.
            1.5 kg pszenicznego
            0.45 kg pilzeńskiego
            0.5 kg monachijskiego
            0.15 kg kramelowego jasnego

            podgrzewanie od 40st w 10 min do
            50 st - 25 min
            65 st - 60 min
            73 st - 30 min

            Chmielenie :
            15 g Zateca na 60 min
            w czasie którejś z przerw - przez nieuwagę - nie zakręciłem gazu. Po kilku minutach poszedłem do kuchni , by skontrolować proces. W garze wrzało.

            Brzeczka odfrementowała z 11 do 3.2 blg. Przy butelkowaniu okazało się , że ma jednak 3.5 blg. Błąd odczytu? Nie wiem. Zresztą nieważne - i tak jest niepijalne, zasadniczo.
            Drożdże WLP 300, po przejściach. Porażki upatruję w zagotowanym zacierze i w kiepskiej jakości drożdżach.
            Last edited by naczelnik; 05-03-2005, 22:04.
            Popieram domowe browary!

            Polakom gratulujemy naczelnika

            Zamykam browar.
            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

            Comment

            • naczelnik
              Senior
              • 08-2003
              • 1884

              Warka 31

              Coś w stylu belgijskim miało być - wyszło pozastylowe

              1.5 kg pilzenskiego
              0.5 kg monachijskiego
              0.15 kg pszenicznego
              0.225 karmelowego jasnego

              45 st 10 min
              50 st 30 min
              67 st 70 min

              Chmielenie:
              25 g Marynki na 70 min
              25 g Lubelskiego na 7 min

              Drożdże (WLP 530 ) zjadły z 16.2 do 4 blg.
              Prezentuje się to mniej więcej tak:
              Attached Files
              Last edited by naczelnik; 05-03-2005, 22:13.
              Popieram domowe browary!

              Polakom gratulujemy naczelnika

              Zamykam browar.
              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

              Comment

              • naczelnik
                Senior
                • 08-2003
                • 1884

                Warka 32

                Uwarzone ekspresowo na wydziałową imprezę k. Karpacza.

                5 kg pilzeńskiego
                zatarte 40/40 .

                Potraktowane 60 g Marynki i 35 Lubelskiego przez 60 min.

                Drożdże Danstar Windsor rozprawiały sie z 13oma blg przez tydzień, a i tak nie skończyły roboty. Fermentujące piwo poszło do beczki i tam dofermentowało. 3 dni upuszczałem mu gaz. Wyszło bardzo przeciętne.
                Popieram domowe browary!

                Polakom gratulujemy naczelnika

                Zamykam browar.
                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                Comment

                • naczelnik
                  Senior
                  • 08-2003
                  • 1884

                  Warka 33

                  Miało być cudo wyszedł...artysta na scenę kwachową

                  Bez zbytniego rozpisywania się:
                  miało być piwo pszeniczne, zatarłem (25-12-2004)zadałem drożdże i wyjechałem na sylwestra. Po 4 tygodniach wróciłem do jamy i otworzyłem wiaderko - piękny kożuszek, i spotęgowany smród.

                  Kwasiżura w dobre ręcę oddam
                  Popieram domowe browary!

                  Polakom gratulujemy naczelnika

                  Zamykam browar.
                  Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                  gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                  Comment

                  • naczelnik
                    Senior
                    • 08-2003
                    • 1884

                    Warka 34

                    19-02-2005
                    Kolejne podejście do czegoś belgijskiego.

                    3.2 kg pilzeńskiego
                    1.1 kg monachijskiego
                    0.2 karmelowego jasnego


                    52 st 25 min
                    63 st 30 min
                    72 st 25 min

                    15 g Marynki na 60 min
                    20 g Lubelskiego na 15 min

                    Drożdże WLP 550 rozprawiły się z 13 stopniową brzeczką.
                    Dziś rozlane do butelek - pólitrowych i jednej VIPowskiej
                    Popieram domowe browary!

                    Polakom gratulujemy naczelnika

                    Zamykam browar.
                    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                    Comment

                    • naczelnik
                      Senior
                      • 08-2003
                      • 1884

                      Warka 35

                      4-03-2005
                      Rasowy, babski ciemniak.
                      Ma być słodki, ciut karmelowy.

                      1.8 kg pilzeńskiego
                      0.75 kg monachijskiego
                      0.45 kg karmelowego jasnego
                      ca 0.1 kg barwiącego, ekstrahowanego gorącą wodą do postaci ekstraktu

                      54 st 15 min
                      63 st 20 min
                      72 st 60 min

                      Chmielenie:
                      15 g Marynki na 60 min
                      15 g Zatec na 10 min

                      Otrzymałem 15 l ciemniutkiej brzeczki , 12 blg.
                      Zbyt mały starter(WLP 800) nie poradził sobie w ciągu 20 h w 11 st C z brzeczką. Żadnych oznak fermentacji. Przeniosłem brzeczkę w cieplejsze miejsce, napowietrzałem co 2 h . W końcu ruszyły, a piwo trafiło z powrotem do piwnicy.
                      Popieram domowe browary!

                      Polakom gratulujemy naczelnika

                      Zamykam browar.
                      Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                      gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                      Comment

                      • naczelnik
                        Senior
                        • 08-2003
                        • 1884

                        Odp: Warka 35

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
                        W końcu ruszyły, a piwo trafiło z powrotem do piwnicy.
                        Drożdże szamają aż miło.
                        Na powierzchni niewysoka pianka, niewiele chmielin.
                        Temp: 11.5 st.
                        Popieram domowe browary!

                        Polakom gratulujemy naczelnika

                        Zamykam browar.
                        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                        Comment

                        • nikita_banita
                          Senior
                          • 06-2003
                          • 1363

                          Panie majster, a kiedy Porterka będziesz Pan Warzył?

                          Comment

                          • naczelnik
                            Senior
                            • 08-2003
                            • 1884

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita
                            Panie majster, a kiedy Porterka będziesz Pan Warzył?
                            Narazie zapuszczę jeszcze z jednego ciemniaczka - muszę namnożyć drożdży. Wtedy porwę się na coś porterowatego.
                            Popieram domowe browary!

                            Polakom gratulujemy naczelnika

                            Zamykam browar.
                            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                            Comment

                            • nikita_banita
                              Senior
                              • 06-2003
                              • 1363

                              W takim razie miłego namnażania ... drożdży

                              Comment

                              • naczelnik
                                Senior
                                • 08-2003
                                • 1884

                                Odp: Warka 35

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
                                W końcu ruszyły, a piwo trafiło z powrotem do piwnicy.
                                Fermentuje już tydzień. Drożdże dość szybko się rozprawiły z cukrem, bo blg w tej chwili wynosi 5. Miałem zlać je na cichą, ale zaryzykuję i zostawie je jeszcze do przyszłego czwartku/piątku, bo ciągle fermentuje.

                                Poprzedni lager fermentował znacznie dłużej, ale w temp. o 3 st C niższej.
                                Popieram domowe browary!

                                Polakom gratulujemy naczelnika

                                Zamykam browar.
                                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                                gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎