Cukier vs suchy ekstrakt słodowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • lukuj
    replied
    pjenknik napisał(a)
    Ja zaobserwowałem co innego. Piwo z dodatkiem cukru miało lepsze nagazowanie i trwalszą piane od piwa z ekstraktem.
    Witam

    1. Rozumiem że ta sama [g] ilość sacharozy da więcej CO2 w butelce niż ta sama ilość ekstraktu bo sacharoza jest w 100% fermentowalna a ekstrakt nie.

    2. Co do trwałości piany to zawsze wiązałem ją z białkami a nie z sacharozą (po przefermentowaniu śladu po której nie ma już w butelce). Być może większa ilośc CO2 z sacharozy (patrz 1.) i dłuższe jego wydzielanie daje wrażenie że piana dłużej stoi.

    PS. Kiedyś byłem w szoku przeczytawszy jak temat badania jakości piany urasta do naukowej rangi "pianologii piwnej" w dużych browarach.

    Pozdrawiam.

    Leave a comment:


  • oryks
    replied
    pjenknik napisał(a)
    Ja zaobserwowałem co innego. Piwo z dodatkiem cukru miało lepsze nagazowanie i trwalszą piane od piwa z ekstraktem.

    Ciekawe ? Stwierdziłem coś zupełnie odwrotnego.

    Leave a comment:


  • mapajak
    replied
    Ja do nagazowania używam tylko glukozy krystalicznej.
    Jest to najczystsza i najbardziej neutralna smakowo forma cukru.

    Leave a comment:


  • pjenknik
    replied
    pjenknik napisał(a)
    Ja zaobserwowałem co innego. Piwo z dodatkiem cukru miało lepsze nagazowanie i trwalszą piane od piwa z ekstraktem.
    Oczywiście w tym poście chodziło mi o dodanie cukru zamiast suchego ekstraktu słodowego, aby poprawić nagazowanie i pienistość.

    Leave a comment:


  • kloss
    replied
    Robię tylko z gotowców.Na początku dodawałem wyłącznie cukier do fermentora i do butelek.Niestety z 4 warek robionych tym sposobem tylko jedna była całkiem-całkiem/"Coopers Dark Ale"/.Pozostałe 3/"Browamator Pils"i 2 jasne "Coopersy"/ były za bardzo drożdżowe,chociaż zgazowane były dobrze.Natomiast "Browamator Jasne Pełne" z dodatkiem ekstraktu słodowego do fermentacji wyszedł moim zdaniem nieżle mimo,że do butelek dałem cukier.

    Leave a comment:


  • Ka_Dar
    replied
    Cukier w piwie jest beee.

    Leave a comment:


  • pjenknik
    replied
    Ja zaobserwowałem co innego. Piwo z dodatkiem cukru miało lepsze nagazowanie i trwalszą piane od piwa z ekstraktem.

    Leave a comment:


  • majkel77
    utworzył/a temat Cukier vs suchy ekstrakt słodowy

    Cukier vs suchy ekstrakt słodowy

    Dwa tygodnie temu warzyłem z gotowca "John Bull Extra Strong Lager" i do kilku butelek zabrakło mi suchego ekstraktu, w związku z czym musiałem użyć cukru (biały kryształ z Łap). Zauważyłem ciekawę objawy przy próbowaniu piwka po 2 tygodniach: te butelki z dodatkiem ekstraktu są bardziej podatne na "zamulenie"-tzn. łatwiej je zmącić niż te z dodatkiem cukru. Poza tym te z cukrem jest słodsze (ale to moze być związane z przedozowaniem)-mam nadzieję, że drożdże zjedzą ten cukier... Reasumując: gdyby piwko miało smak tego z ekstraktem i mniejsze skłonności do mętnięcia (takie jak te z cukrem) to byłoby git...
    A poza tym John Bull bardziej mi smakuje niz poprzedni Browamator Jasny

Related Topics

Collapse

  • darekd
    Opillia, Rizdwiane
    darekd
    Bożonarodzeniowe ciemne piwo z dodatkiem cynamonu, dosładzane m.in. ekstraktem stewii

    12% ekstr.
    4,8 % alk.
    12 IBU

    Aromat - jest dość słodko, czuć ciemne słody, ciut chleba razowego, po przelaniu wyraźny karmel i trochę cynamonu
    Piana - wysoka, trwała,...
    2025-01-03, 00:50
  • darekd
    Nieczajna [Odrzański], Port-er Odrzański
    darekd
    Browar Odrzański zakotwiczył w browarze Nieczajna.

    Uwarzone z dodatkiem cukru trzcinowego.

    Ekstr. 24%
    Alk. 10,2%

    Aromat - praliny z gorzkiej czekolady z alkoholowym nadzieniem, likier kawowy, tony palone
    Piana - umiarkowanie wysoka, trwalsza, trwały...
    2025-04-02, 00:18
  • darekd
    Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
    darekd
    Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

    Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
    ...
    2023-02-08, 00:16
  • Mar11111
    Początki z brewkitem...
    Mar11111
    Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
    ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
    2024-04-20, 15:46
  • marcino87
    Niski stopień odfermentowania po burzliwej
    marcino87
    Witam wszystkich forumowiczów,
    Jako że jestem początkujący to oczywiście mój pierwszy post dotyczy wątpliwości przy fermentacji.
    Szczegóły : Brew- kit Finlandia Lager 1,5kg + BA brewkit plus 1kg (ekstrakt słodowy + glukoza).
    Całość zagotowana i wymieszana z wodą...
    2018-02-25, 22:51
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...