Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cukier vs suchy ekstrakt słodowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • lukuj
    replied
    pjenknik napisał(a)
    Ja zaobserwowałem co innego. Piwo z dodatkiem cukru miało lepsze nagazowanie i trwalszą piane od piwa z ekstraktem.
    Witam

    1. Rozumiem że ta sama [g] ilość sacharozy da więcej CO2 w butelce niż ta sama ilość ekstraktu bo sacharoza jest w 100% fermentowalna a ekstrakt nie.

    2. Co do trwałości piany to zawsze wiązałem ją z białkami a nie z sacharozą (po przefermentowaniu śladu po której nie ma już w butelce). Być może większa ilośc CO2 z sacharozy (patrz 1.) i dłuższe jego wydzielanie daje wrażenie że piana dłużej stoi.

    PS. Kiedyś byłem w szoku przeczytawszy jak temat badania jakości piany urasta do naukowej rangi "pianologii piwnej" w dużych browarach.

    Pozdrawiam.

    Leave a comment:


  • oryks
    replied
    pjenknik napisał(a)
    Ja zaobserwowałem co innego. Piwo z dodatkiem cukru miało lepsze nagazowanie i trwalszą piane od piwa z ekstraktem.

    Ciekawe ? Stwierdziłem coś zupełnie odwrotnego.

    Leave a comment:


  • mapajak
    replied
    Ja do nagazowania używam tylko glukozy krystalicznej.
    Jest to najczystsza i najbardziej neutralna smakowo forma cukru.

    Leave a comment:


  • pjenknik
    replied
    pjenknik napisał(a)
    Ja zaobserwowałem co innego. Piwo z dodatkiem cukru miało lepsze nagazowanie i trwalszą piane od piwa z ekstraktem.
    Oczywiście w tym poście chodziło mi o dodanie cukru zamiast suchego ekstraktu słodowego, aby poprawić nagazowanie i pienistość.

    Leave a comment:


  • kloss
    replied
    Robię tylko z gotowców.Na początku dodawałem wyłącznie cukier do fermentora i do butelek.Niestety z 4 warek robionych tym sposobem tylko jedna była całkiem-całkiem/"Coopers Dark Ale"/.Pozostałe 3/"Browamator Pils"i 2 jasne "Coopersy"/ były za bardzo drożdżowe,chociaż zgazowane były dobrze.Natomiast "Browamator Jasne Pełne" z dodatkiem ekstraktu słodowego do fermentacji wyszedł moim zdaniem nieżle mimo,że do butelek dałem cukier.

    Leave a comment:


  • Ka_Dar
    replied
    Cukier w piwie jest beee.

    Leave a comment:


  • pjenknik
    replied
    Ja zaobserwowałem co innego. Piwo z dodatkiem cukru miało lepsze nagazowanie i trwalszą piane od piwa z ekstraktem.

    Leave a comment:


  • majkel77
    started a topic Cukier vs suchy ekstrakt słodowy

    Cukier vs suchy ekstrakt słodowy

    Dwa tygodnie temu warzyłem z gotowca "John Bull Extra Strong Lager" i do kilku butelek zabrakło mi suchego ekstraktu, w związku z czym musiałem użyć cukru (biały kryształ z Łap). Zauważyłem ciekawę objawy przy próbowaniu piwka po 2 tygodniach: te butelki z dodatkiem ekstraktu są bardziej podatne na "zamulenie"-tzn. łatwiej je zmącić niż te z dodatkiem cukru. Poza tym te z cukrem jest słodsze (ale to moze być związane z przedozowaniem)-mam nadzieję, że drożdże zjedzą ten cukier... Reasumując: gdyby piwko miało smak tego z ekstraktem i mniejsze skłonności do mętnięcia (takie jak te z cukrem) to byłoby git...
    A poza tym John Bull bardziej mi smakuje niz poprzedni Browamator Jasny
Przetwarzanie...
X