Opillia, Rizdwiane

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13101

Opillia, Rizdwiane

Bożonarodzeniowe ciemne piwo z dodatkiem cynamonu, dosładzane m.in. ekstraktem stewii

12% ekstr.
    4,8 % alk.
    12 IBU

Aromat - jest dość słodko, czuć ciemne słody, ciut chleba razowego, po przelaniu wyraźny karmel i trochę cynamonu
    Piana - wysoka, trwała, dłuższa koronka
    Barwa - rubin/ciemna miedź, klarowne
    Wysycenie - umiarkowane, ale musuje całkiem wyraźnie
    Smak - słodowy, słodki (ale nie ulepek), przypomina mi jasny piernik albo ciasto marchewkowe (tego typu jest ta słodycz która nie do końca jest karmelowa). Czuć cynamon, minimalny kwasek i znikoma goryczka (nie wiem, czy to ciemny słód czy chmiel, jest bardzo delikatna), która trochę wzmaga się na finiszu. Posmak ma taki piernikowy z lekką podpalaną goryczką
    Treściwość - pełne

Zobaczyłem na ecie te 12 IBU i dodatkowo stewia i cukier w składzie bałem się, że wyjdzie mdlący ulepek. Tymczasem choć jest słodko, ale piwo ma niezłą pijalność, gładkość, ten cynamon dość wyraźny, ale nieprzesadzony. Nie moja bajka, ale nie ma sztuczności i może smakować. Wypite jako dość sympatyczna ciekawostka.

Opillya Christmas to okazja do spróbowania prawdziwego ciemnego piwa w ciepłej domowej atmosferze w chłodne jesienne i zimowe dni | Wyjątkowy ciemny lager z ekstraktem z cynamonu Siła 4,8% | Dostępne w pojemnikach 0,5 litra, 30 litrów, 50 litrów

Ostatnia zmiana dokonana przez darekd; 2025-06-05, 21:13.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13101

Zdjęcie: Click image for larger version

Name:	P1150071.jpg
Views:	26
Size:	135,5 KB
ID:	2348510

Comment