Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar Forteczny działa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • peter_1000
    Senior
    • 05-2003
    • 583

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
    A pamiętasz temperatury fermentacji?

    Fakt, nie napisałem. Fermerntowałem w temperaturze pokojowej czyli 20-21 st. C.
    Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

    Comment

    • peter_1000
      Senior
      • 05-2003
      • 583

      #77
      Warka 21 Jasne Ale

      Piwo uwarzone z okazji zostania w domu na cały dzień w domu z mym małym piwowarem psujo-pomocnikiem. A jeśli tak dwie utalentowane bestie siedzą już w domu to co mogą razem zrobić? Oczywiście że uwarzyć piwo. Jasne Ale może i powinno powstać bliżej wiosny a nie przed zimą, jednak chciałem stworzyć coś mało skomplikowanego i nie bardzo wymagającego. Ma powstać lekka i orzeźwiająca jedenastkal. Jasne Ale wygląda więc tak

      Zasyp

      2,8 słodu pilzneńskiego
      2,2 słodu monachijskiego

      Zacieranie

      65 st. C - 20 min.
      70 st. C - 20 min

      Zacierane raczej na słodko, ponieważ niewysokiego ekstraktu chciałem aby miało pewną treść. Próba jododwa wykazała obecność sporych ilości dekstryn. Na początku zacierania dodałem łyżkę gipsu piwowarskiego.

      Gotowanie i chmielenie

      Gotowałem 80 min a chmieliłem tak

      Goryczkowy - 60 min przed końcem gotowania
      Aromatyczny - 30 min przed końcem gotowania

      Na koniec wyszło 21 litrów 11 ballingowej brzeczki, którą potraktowałem drożdżami London Ale Wyeasta, które to zostały mi z warki dziewiętnastej. Przygotowany starter ruszył po ośmiu godzinach i w chwili obecnej fermentcja jest w toku (temp. fermentacji to 21 st. C)
      Last edited by peter_1000; 27-10-2005, 09:44.
      Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

      Comment

      Przetwarzanie...
      X
      😀
      🥰
      🤢
      😎
      😡
      👍
      👎