Z informacji producentów drożdży wynika, że belgijskie szczepy nazywane 'Wit' - itd. nadają się również do różnych belgijskich piw 'ale', takich jak 'speced ales, wheat ales, grand cru, christmas beers i specialty beers', ale już mniej do piw typu dubbel i tripel.
Granice między tymi stylami są jednak płynne, szczególnie w Polsce, gdzie nie mamy belgijskich surowców, więc jak najbardziej warto spróbować zrobić 'klasztorniaka' na drożdżach do wit-a.
Ponieważ mój Tripelek przewijał się przez ten temat, zatem pozwolę sobie na wklejenie zdjęcia wesołej gromadki po butelkowaniu.
Zjednoczone Browary Strzyżów dorobiły się w końcu własnych etykiet :-)
Cały proces produkcji: od zacierania do zabutelkowania, trwał 41 dni.
Teraz 8 miesięcy leżakowania.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
zapach startera już mnie oczarował. mam nadzieję, że potem będzie tylko lepiej...
Robiłeś klona Chimaya na THG?
Oni używają Wyeast #1214 Belgian Abbey
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
1762 wyeast - belgian abbey II, ale klon mi nie wyszedł
No nie, bo to będzie Rochefort na tych drożdżach
Dlaczego nie wyszedł?
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
Comment