będzie co innego, ciemnobursztynowy dubbel.
Piwo z browaru Chimay
Collapse
X
-
-
-
-
Odp: Triple
Zapomniałeś do nich dołączyć mikroskopZdrój napisał(a)
... Zjednoczone Browary Strzyżów dorobiły się w końcu własnych etykiet :-)...
Leave a comment:
-
Triple
Ponieważ mój Tripelek przewijał się przez ten temat, zatem pozwolę sobie na wklejenie zdjęcia wesołej gromadki po butelkowaniu.
Zjednoczone Browary Strzyżów dorobiły się w końcu własnych etykiet :-)
Cały proces produkcji: od zacierania do zabutelkowania, trwał 41 dni.
Teraz 8 miesięcy leżakowania.Leave a comment:
-
Z informacji producentów drożdży wynika, że belgijskie szczepy nazywane 'Wit' - itd. nadają się również do różnych belgijskich piw 'ale', takich jak 'speced ales, wheat ales, grand cru, christmas beers i specialty beers', ale już mniej do piw typu dubbel i tripel.
Granice między tymi stylami są jednak płynne, szczególnie w Polsce, gdzie nie mamy belgijskich surowców, więc jak najbardziej warto spróbować zrobić 'klasztorniaka' na drożdżach do wit-a.Leave a comment:
-
Oby nie doszło do zapaści osiołka proponuję Witbier Wyeast'a.
Następna warka nie będzie już tak obciążona problemem drożdżowym.
Przy okazji, wczoraj była klolejna próba
- trzeba nastawiać kolejne takie piwko bo warto
Ostatnia zmiana dokonana przez slado; 2004-11-15, 07:57.Leave a comment:
-
No właśnie mam to i to. Znasz wierszyk: "osiołkowi w żłoby dano, w jeden owies w drugi siano" ? (osiołek w końcu zdechł)slado napisał(a)
Nie wahaj się tylko zrób na czym masz. Zdasz relację a my dowiemy sie czy warto
Leave a comment:
-
Browamator poleca drożdże SafBrew do piw typu Witbier lub klasztorniaki, czy więc w sposób analogiczny do gatunku piw klasztornych pasowałyby drożdże Witbier Wyeast'a? Pytam, ponieważ posiadam te drożdże z poprzedniej warki ,a zamierzam piwo takie uwarzyć. Wacham się jeno jakich drożdży użyć (a nie chcę dokupywać) Safbrew czy wspomniane belgijskie.Leave a comment:
-
Tak, własnie kończy się u mnie fermentacja na S-33. Dość ciekawe drożdżyki, przy rehydratacji pięknie pachniały jakby musem jabłkowym. Z 19,4 Blg w ciągu 5 dni odprowadziły do ok. 4 Blg. Na ocenę smaku trzeba poczekać choć z miesiącLeave a comment:
-
A czy próbował już ktoś użyć do klasztorniaka dedykowanych dla tego gatunku (wg Browamatora) Safbrew S-33? Mam ze dwie saszetki tego szczepu i zastanawiam się czy zawracać nim sobie głowę czy jednak użyć Wyeast`a.Leave a comment:
-
Czytam o tych próbach smakowych piwa klasztornego i chciałbym dołożyć coś z moich doświadczeń: to piwo powinno znacznie dłużej dojrzewać, bo pełnię smaku uzyskuje dużo później niż zwykłe ale, stouty i inne popularniejsze gatunki. Ostatnie moje piwo na WLP500 na 4 miesiące i ciągle uważam je za niedojrzałe, choc tez regularnie je próbuję
. Nie znam się na biochemicznej stronie piwowarstwa, ale tak mi się wydaje, że podczas fermentacji klasztorniaków powstawje wiele dodatkowych związków, pewnie też wyzszych alkoholi, estrów i innych - i te wszystkie związki muszą się odpowiednio 'ułożyć' w piwie, a może ulotnić (?), żeby powstał ten specyficzny, ceniony smak klastorny bez zbędnych posmaków. Mój pierwszy klasztorniak ma prawie rok i jest zdecydowanie lepszy od piw kilkumiesięcznych. Tak więc przy klasztorniakach cierpliwość piwowara wystawiona jest na jeszcze cięższą próbę 
Zauważyłem też że od niedojrzały klasztorniak mocniej 'wchodzi w głowę' niż inne gatunki o porównywalnej mocy.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...-
Channel: Belgia
-
-
Kolejny browar w Brukseli jaki odwiedziliśmy 9.08.2024 jest odległy w prostej linii od La Source o 300 m https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...re-4-la-source. Jednak bezpośredniego przejścia nie ma, należy...-
Channel: Belgia
-
-
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Piwo określone jako "klasztorne"
24,1% ekstr.
10,6% alk.
Aromat - palony słód, suszone, podwędzane śliwki
Piana - średnie, nieco trwalszy cienki kożuszek
Barwa - praktycznie czarna, pod światło obok czerni jakiś bardzo ciemno-wiśniowy...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-10-12, 23:55 -
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: