Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar Christofer warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Chris
    Senior
    • 05-2004
    • 812

    ehh...piwko zlane na cichą...czuje ,że bedzie to coś wyjątkowego a tak wyglądało podczas burzliwej
    Attached Files
    chickkiller :)

    Comment

    • Chris
      Senior
      • 05-2004
      • 812

      Warka nr14 znalazła swój spoczynek w butelkach.Wyszło 22 litry....a odfermentowało z 13 do 3 blg.Cicha fermentacja trwała zaledwie tydzien....piwko jest nieco mętne,ale bedzie ok. Tabletka chmielowa spełniła swoje zadanie... pachnie aż miło.W piątek kolejne warzenie.
      chickkiller :)

      Comment

      • Chris
        Senior
        • 05-2004
        • 812

        Warka nr 15

        Jak na razie pozostanie bez nazwy.
        Uwazenie zajeło mi nieco ponad 4h...a chyba wszystko dzięki nowej kuchence i grubo srutowanemu słodowi.Skład:
        5,1 kg pilsa + 0,3 kg słodu karmelowego jasnego
        zacieranie:
        63 st C>>40min
        72 st C>> 20 min
        chmielenie:
        0'>>50 g magnum
        48' >> 100g marynki (wiem wiem...pomyliłem z lubelskim...ale chyba coś z tego wyjdzie)
        60' >> stop
        Przed chwilą fermentor znalazł swoje miejsce w piwniczce... wyszło tego 24 litry brzeczki 12,5 blg . Wykorzystam Joelkowe drożdże z poprzedniej warki...spisały się idealnie przy warce nr 14.
        chickkiller :)

        Comment

        • jerzy
          piwoholik
          • 10-2001
          • 4705

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chris
          Jak na razie pozostanie bez nazwy.
          Uwazenie zajeło mi nieco ponad 4h...
          (...)
          48' >> 100g marynki (wiem wiem...pomyliłem z lubelskim...ale chyba coś z tego wyjdzie)
          "Ekspresowy Patryk"?
          W konkursie na szybkość warzenia miałbyś spore szanse na wygraną.

          Spokojnie, w takiej ilości marynki olejków aromatycznych wystarczy do nadania zapachu. A jak chcesz mieć bardzo wyraźny aromat chmielu - to zawsze pozostaje tabletka...
          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

          Comment

          • Chris
            Senior
            • 05-2004
            • 812

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
            "Ekspresowy Patryk"?
            W konkursie na szybkość warzenia miałbyś spore szanse na wygraną.

            Spokojnie, w takiej ilości marynki olejków aromatycznych wystarczy do nadania zapachu. A jak chcesz mieć bardzo wyraźny aromat chmielu - to zawsze pozostaje tabletka...
            a czy ja nie napisałem że tabletke wrzuce?
            chickkiller :)

            Comment

            • jerzy
              piwoholik
              • 10-2001
              • 4705

              No właśnie już napisałeś...
              browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

              Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

              Comment

              • Chris
                Senior
                • 05-2004
                • 812

                Warka nr15 znalazła już się w butelkach wszelkiej maści...od butelek po staropolance,przez butelki po winie po pet coca coli....ehhh Nazwa tegoż piwa : "Wara od mojego piwa!"
                chickkiller :)

                Comment

                • Chris
                  Senior
                  • 05-2004
                  • 812

                  nr16

                  4,5 kg pils
                  0,6 kg monach
                  0.3 kg karmel jasny
                  zacieranie:
                  40 min >>63st
                  20 min >>72 st

                  chmielenie 60 min goryczką....50g magnum ...i moze nachmiele na zimno....teraz trwa podgrzewanie do chmielenia.A tak z innej beczki to poprzednia warka smakuje nieco jak piast mocny mocno chmielony
                  chickkiller :)

                  Comment

                  • Chris
                    Senior
                    • 05-2004
                    • 812

                    warka nr17

                    Po długiej przerwie związanej z pobytem na kolonii wojskowej postanowiłem odświeżyc temat i uwarzyc piwko "Za zlotowe".Szczegóły wieczorem
                    chickkiller :)

                    Comment

                    • Chris
                      Senior
                      • 05-2004
                      • 812

                      Pils-4,2 kg
                      Pszenica-0,7 kg
                      Karmel jasny-0,1 kg

                      Oczywiscie zacieranie nie poszło planowo bo przegrzałem i ostatecznie wyglądało to tak:
                      1 przerwa: 66-68 st -45 min
                      2 przerwa 74 st -25 min

                      Chmielenie:
                      60'-50g granulatu Pearl? 10% alfa.
                      30'-45g szyszek lubelskich
                      5' -20g szyszkowej Marynki.

                      Ostatecznie ekstrakt zatrzymał sie na 12 blg.
                      Nie wiem jakie drożdże zapodam rano...dostałem jakieś górne,ładnie pachną
                      Czuje ze nie zaprzepaszcze tego sezonu
                      chickkiller :)

                      Comment

                      • fidoangel
                        Senior
                        • 07-2005
                        • 3489

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chris Wyświetlenie odpowiedzi
                        Chmielenie:
                        60'-50g granulatu Perle 10% alfa.
                        30'-45g szyszek lubelskich
                        5' -20g szyszkowej Marynki.
                        Nie wiem jakie drożdże zapodam rano...dostałem jakieś górne,ładnie pachną
                        Oj będzie "mocno chmielone" a drożdżyki to B-Partner "Aktiv-Trocken-Bierhefe" gestwa z suchych.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • Chris
                          Senior
                          • 05-2004
                          • 812

                          Piwko znalazło miejsce w butelka...26 litrów smakuje obiecująco.Bedzie ok
                          chickkiller :)

                          Comment

                          • Chris
                            Senior
                            • 05-2004
                            • 812

                            &quot;MARIUSZOWE&quot;

                            Warka 18.
                            5,0 pils
                            0,8 pszenica jasna
                            0,2 karmel jasny
                            przerwy:
                            63st >>30'
                            72st >>30'

                            flitrowanie trwa
                            chickkiller :)

                            Comment

                            • Chris
                              Senior
                              • 05-2004
                              • 812

                              &quot;chmielowa sesja&quot;

                              Warka 19
                              6kg pils
                              zacieranie:
                              30' >> 62 st
                              30' >> 71 st

                              chmielenie:
                              0' >> 160 g marynki
                              50' >> 100 g marynki

                              Wyszło tego dobrego ok 27 litrów 12,5 blg ,zadane przed chwilą drożdżami saflager s-23 ,temperatura fermentacji ok 11 st.C .Poprzednie dwie warki są krótko mówiąc nieudane, lecz mam nadzieje ,że ta będzie przednia pachnie przecudnie
                              chickkiller :)

                              Comment

                              • hasintus
                                Senior
                                • 07-2006
                                • 850

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chris Wyświetlenie odpowiedzi
                                chmielenie:
                                0' >> 160 g marynki
                                50' >> 100 g marynki
                                Rzeczywiście "chmielowa..."

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎