2-3 miesiące to standart. Mój pierwszy lagerek nabrał smaku i mocy po pół roku. Po 10 miesiącach wydaje się jeszcze lepszy.
Do dziś znajomi Niemcy molestują nas o kolejne skrzynki z podobnym piwem
Do dziś znajomi Niemcy molestują nas o kolejne skrzynki z podobnym piwem
Ale cóż cierpliwość to podstawa.A mnie chyba nikt nie bedzie molestował....
Deko sie zmartwiłem tym gdyż wszystko zapowiadało sie dobrze.Wydaje mi sie że na ten smak wpływ miał użyty szczep drożdży.Nie spisuje tej warki jeszcze na straty i stwierdsam ,że bede sprawdzał smak co jakieś 3 tyg.
)Po odjęciu drożdży pozostało ok 20.5 litra piwka.Dodałem jeszcze 2/3 Hop Aroma Tabs,bo miało być w końcu moooocno chmielone
Tak czy inaczej uporałem sie z tym i teraz planuje zrobić z piatku na sobote kolejnego podwójnego lagerka.Chce zatrzeć wieczorem,a nachmielić rano.Ponadto mam zamiar zrobić jakieś 35-40 literków i podzielić to na mniej wiecej pół i jedną cześć odfermentować i po burzliwej zlać do butelek ,a drugą cześć pozostawić na cichej przez 2 tyg.Jeszcze musze sie porżądnie namyśleć
...czekam aż w końću dorobie sie porkerta
Comment