W sobotę 19.09 rozlew Ramony- wyszło tylko 12,3 l - wszystko zabutelkowane w bączki. Poszło do piwnicy na leżakowanie.
Smak wyraźnie pszeniczny, zobaczymy co dalej
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Browar "Pyrlandia" ruszył!
Collapse
X
-
Pewnie bez cichej się obyło, u nas to raczej zawsze jest, jakoś lepsze nam wtedy wychodzi.
Leave a comment:
-
-
Kurtynka, a myśmy wersję Administratorską pili już w Chorzowie tydzień temu i była bardzo zacna
Leave a comment:
-
-
Ramona na cichej jeszcze! Ale czas już rozlać, zawsze mało casu kruca bomba.
Leave a comment:
-
-
No i jak tam Ramona, bo nasz porterek niczego sobie. Jakąś degustację porównawczą trzeba będzie uskutecznić.
Leave a comment:
-
-
Warka nr 10,11,12 - były, udane i wypite (poza 12, jakieś resztki zostały)
No i jak przyszło na nr 13 - to musiało być coś ekstra, czyli Biały Porter a bliżej Porter Pszeniczny, WeizenPorter albo jak go kto tam sobie nazwie
To mój dawny pomysł zapodany w tym temacie, przypomniany mi niedawno przez Arta. Umówiliśmy się że będzie warzenie synchroniczne i prawie się udało. Art z Maggykiem warzyli w piątek, my w sobotę. Zasyp w 95% zbliżony, różnica w zacieraniu (Art dekokcja, ja infuzja), drożdze Safbrew WB 06.
Zasyp:
* 3kg pszen
* 2 kg plz
* 1 kg wied
* 0,4 jasny karmel (Art - 0,8)
* 0,2 ciemny karmel (Art - 0,05)
* 0,15 żywiecki palony (ekstrakcja na zimno, dodany podczas wysładzania)
Przerwy zapisane, notatek nie mam pod ręką, ale typowe dla pszenicy.
Różnice mi wyszły, bo skończył mi się jasny karmel. Wyszło 16 litrów 20 Blg, Artowi tyle samo ale 22 Blg. Mam zresztą nadzieję że sam się pochwali
Ależ jestem ciekawy efektu. Aha, i piwo się nazywa "Ramona"
Leave a comment:
-
-
Warka nr 8 i 9 - 18.02.2007 rozlew do butelek
Warka nr 8
Po cichej Blg spadło do 4, wyszło 23 litry.
Warka nr 9
Po cichej Blg spało do 5, wyszło 23 litry.
Łącznie 46 litrów dojrzewa do wypicia
Leave a comment:
-
-
Warka nr 7 - uwarzona w kwietniu 2006, notatki mi się zagubiły, więc odnotowuję tylko z kronikarskiego obowiązku.
Warka nr 8 - po długiej przerwie - 13.01.2007
Zasyp:
3600 g pilzneński
1100 g monachijski
300 g karmelowy jasny
200 g caraaroma
100 g karmelowy ciemny
100 g carafa II
400 g cukier kandyzowany
Razem 5800g
I przerwa 65 -> 62 50 minut
II przerwa 76 20 minut
-> 80 st. c i stop
Chmielenie:
40 g goryczkowy 40 minut
15 g aromatyczny 15 minut
Drożdże US-56
Wyszło 24,5 litra brzeczki 16 Blg
Wczoraj (23.01) przelana na cichą -> 23 litry, Blg spadło do 5 st.
Warka nr 9 - zaraz po nr 8, też 13.01.2007, aczkolwiek prace skończyły się już 14.01.
Zasyp:
4600 g pilzneński
200 g karmelowy jasny
300 g caraaroma
150 g karmelowy ciemny
100 g carafa II
30 g słód barwiący
100 g cukier kandyzowany
Razem 5480g
I przerwa 63 -> 60 45 minut
-> 80 st. c i stop
Chmielenie:
40 g goryczkowy 40 minut
20 g aromatyczny 20 minut
Drożdże S-33, ale były zdechłe, zadziałały S-04 (dzięki Kony)
Wyszło 24,5 litra brzeczki 14 Blg
Wczoraj (23.01) przelana na cichą -> 23 litry, Blg spadło do 5 st.
I tak w jeden dzień uwarzyliśmy więcej niż w całym 2006 roku. Piwa na razie bez nazwy, roboczo to "Czyszczenie magazynów 1 i 2"
Leave a comment:
-
-
Warka nr 6
Warka nr 6 "Browarono Industrial" rozlane.
Końcowe Blg 3,5, wyszło tego 27 butelek 0,5 l i 10 butelek 0,33 l.
Imbir czuć dosyć mocno, może dlatego że mało chmielone piwo jest.
Teraz sobie do giełdy świdnickiej poleżakuje.
Leave a comment:
-
-
Warka nr 6 - na giełdę świdnicką
Warka nr 6, piwo warzone na giełdę świdnicką, nazwa robocza "Browarono Industrial"
I przepis nap piwo giełdowe:
zasyp na 20 l:
pilzneński: 1017 g
monachijski: 2200 g
karmelowy jasny 430 g
chmielenie: 10 g Marynka 90, 10% / 60 min
Sorry, procenty niech sobie każdy obliczy osobiście, ja mam niechęć.
SPosób zacierania, uzyte drożdże i inne parametry piwa, nie podane w zasadach konkursu, zależą wyłącznie od producentów. Ocenie podlega produkt finalny.
Słód pilzneński Optima, monachijski Strzegom, karmelowy jasny Strzegom.
I przerwa 65 C->62 C 60 minut
II przerwa 76 C 20 minut
próba jodowa pozytywna
podgrzanie do 80 C i stop.
Chmielenie jak w przepisie + na ostatnie 10 minut 100 g posiekaniego, świeżego imbiru.
Drożdze Safale US-56, niestety starter na Wyeastach Irish Ale okazał się być niepewny tuż przed zadaniem, więc nie ryzykowaliśmy.
Piwko odstawione na burzliwą
Jestem pierwszy z giełdowym?
Leave a comment:
-
-
Warka nr 5 - Porter Bałtycki
Wczoraj (21.12.2005 r.) rozlew do butelek: wyszło 18,5 litra (28*0,5 l, 14*0,33 l), końcowe Blg 7, dodano do refermentacji ok. 150 g suchego ekstraktu. Wstępny smak bardzo słodowy, chmielu niewiele.
Następna warka w połowie stycznia, jeszcze nie wiem co to będzie. Chyba przeczytam wątek o domowym grodziskimLast edited by albeertos; 22-12-2005, 10:29.
Leave a comment:
-
-
Warka nr 5 - Porter bałtycki
Zasyp:
Pilzneński 3000 g
Monachijski 3000 g
Karmel jasny Strzegom 128 EBC 600 g
Karmel ciemny Strzegom 680-720 EBC 100 g
Caraaroma 300-400 EBC 200 g
Palony Żywiecki 200 g
Razem 7,1 kg
Zacieranie:
20 l wody podgrzanie do 72 st C
I przerwa 60 minut 68 C->65 C
II przerwa 10 minut 76 C
podgrzanie do 80 C i stop
Chmielenie:
Goryczka szyszki 45 g 60 minut
Aromat szyszki 25 g 30 minut
Drożdże Saflager S-23, wyszło 20 litrów (po wysładzaniu), Blg 18.
Teraz muszę wykonać telefon do zakładu terenowego nr 1 i się dowiedzieć jak idzie burzliwa
Leave a comment:
-
-
Warka nr 4
Rozlew w piątek:
- BLG spadło do ok. 3,5-4
- 23 szt. butelek 0,5 l i 25 szt. butelek 0,33 l (bączki) powędrowało do leżakowni.
Przed rozlaniem dodaliśmy 110 g suchego ekstraktu rozrobionego w 0,5 l przegotowanej, ostudzonej wody.
Następne plany to połowa grudnia - koźlak albo porter (jeśli będzie odpowiednio zimno, bo ma być dolnej fermentacji). Uff, pierwsze zacieranie za nami, nie było tak strasznie
Leave a comment:
-
Leave a comment: