Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar "Pyrlandia" ruszył!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • albeertos
    replied
    W sobotę 19.09 rozlew Ramony- wyszło tylko 12,3 l - wszystko zabutelkowane w bączki. Poszło do piwnicy na leżakowanie.

    Smak wyraźnie pszeniczny, zobaczymy co dalej

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Cicha była - zawsze ją robimy.

    Leave a comment:


  • albeertos
    replied
    Pewnie bez cichej się obyło, u nas to raczej zawsze jest, jakoś lepsze nam wtedy wychodzi.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Kurtynka, a myśmy wersję Administratorską pili już w Chorzowie tydzień temu i była bardzo zacna

    Leave a comment:


  • albeertos
    replied
    Ramona na cichej jeszcze! Ale czas już rozlać, zawsze mało casu kruca bomba.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    No i jak tam Ramona, bo nasz porterek niczego sobie. Jakąś degustację porównawczą trzeba będzie uskutecznić.

    Leave a comment:


  • albeertos
    replied
    Warka nr 10,11,12 - były, udane i wypite (poza 12, jakieś resztki zostały)

    No i jak przyszło na nr 13 - to musiało być coś ekstra, czyli Biały Porter a bliżej Porter Pszeniczny, WeizenPorter albo jak go kto tam sobie nazwie

    To mój dawny pomysł zapodany w tym temacie, przypomniany mi niedawno przez Arta. Umówiliśmy się że będzie warzenie synchroniczne i prawie się udało. Art z Maggykiem warzyli w piątek, my w sobotę. Zasyp w 95% zbliżony, różnica w zacieraniu (Art dekokcja, ja infuzja), drożdze Safbrew WB 06.

    Zasyp:
    * 3kg pszen
    * 2 kg plz
    * 1 kg wied
    * 0,4 jasny karmel (Art - 0,8)
    * 0,2 ciemny karmel (Art - 0,05)
    * 0,15 żywiecki palony (ekstrakcja na zimno, dodany podczas wysładzania)

    Przerwy zapisane, notatek nie mam pod ręką, ale typowe dla pszenicy.

    Różnice mi wyszły, bo skończył mi się jasny karmel. Wyszło 16 litrów 20 Blg, Artowi tyle samo ale 22 Blg. Mam zresztą nadzieję że sam się pochwali

    Ależ jestem ciekawy efektu. Aha, i piwo się nazywa "Ramona"

    Leave a comment:


  • albeertos
    replied
    Warka nr 8 i 9 - 18.02.2007 rozlew do butelek

    Warka nr 8

    Po cichej Blg spadło do 4, wyszło 23 litry.

    Warka nr 9

    Po cichej Blg spało do 5, wyszło 23 litry.

    Łącznie 46 litrów dojrzewa do wypicia

    Leave a comment:


  • albeertos
    replied
    Warka nr 7 - uwarzona w kwietniu 2006, notatki mi się zagubiły, więc odnotowuję tylko z kronikarskiego obowiązku.

    Warka nr 8 - po długiej przerwie - 13.01.2007

    Zasyp:
    3600 g pilzneński
    1100 g monachijski
    300 g karmelowy jasny
    200 g caraaroma
    100 g karmelowy ciemny
    100 g carafa II
    400 g cukier kandyzowany
    Razem 5800g

    I przerwa 65 -> 62 50 minut
    II przerwa 76 20 minut
    -> 80 st. c i stop

    Chmielenie:
    40 g goryczkowy 40 minut
    15 g aromatyczny 15 minut

    Drożdże US-56

    Wyszło 24,5 litra brzeczki 16 Blg

    Wczoraj (23.01) przelana na cichą -> 23 litry, Blg spadło do 5 st.

    Warka nr 9 - zaraz po nr 8, też 13.01.2007, aczkolwiek prace skończyły się już 14.01.

    Zasyp:
    4600 g pilzneński
    200 g karmelowy jasny
    300 g caraaroma
    150 g karmelowy ciemny
    100 g carafa II
    30 g słód barwiący
    100 g cukier kandyzowany
    Razem 5480g

    I przerwa 63 -> 60 45 minut
    -> 80 st. c i stop

    Chmielenie:
    40 g goryczkowy 40 minut
    20 g aromatyczny 20 minut

    Drożdże S-33, ale były zdechłe, zadziałały S-04 (dzięki Kony)

    Wyszło 24,5 litra brzeczki 14 Blg

    Wczoraj (23.01) przelana na cichą -> 23 litry, Blg spadło do 5 st.

    I tak w jeden dzień uwarzyliśmy więcej niż w całym 2006 roku. Piwa na razie bez nazwy, roboczo to "Czyszczenie magazynów 1 i 2"

    Leave a comment:


  • albeertos
    replied
    Warka nr 6

    Warka nr 6 "Browarono Industrial" rozlane.

    Końcowe Blg 3,5, wyszło tego 27 butelek 0,5 l i 10 butelek 0,33 l.
    Imbir czuć dosyć mocno, może dlatego że mało chmielone piwo jest.

    Teraz sobie do giełdy świdnickiej poleżakuje.

    Leave a comment:


  • albeertos
    replied
    Warka nr 6 - na giełdę świdnicką

    Warka nr 6, piwo warzone na giełdę świdnicką, nazwa robocza "Browarono Industrial"

    I przepis nap piwo giełdowe:
    zasyp na 20 l:
    pilzneński: 1017 g
    monachijski: 2200 g
    karmelowy jasny 430 g
    chmielenie: 10 g Marynka 90, 10% / 60 min
    Sorry, procenty niech sobie każdy obliczy osobiście, ja mam niechęć.

    SPosób zacierania, uzyte drożdże i inne parametry piwa, nie podane w zasadach konkursu, zależą wyłącznie od producentów. Ocenie podlega produkt finalny.
    Miało być na 20 l, a u mnie wyszło niecałe 18 l, ale po kolei.

    Słód pilzneński Optima, monachijski Strzegom, karmelowy jasny Strzegom.

    I przerwa 65 C->62 C 60 minut
    II przerwa 76 C 20 minut
    próba jodowa pozytywna
    podgrzanie do 80 C i stop.

    Chmielenie jak w przepisie + na ostatnie 10 minut 100 g posiekaniego, świeżego imbiru.

    Drożdze Safale US-56, niestety starter na Wyeastach Irish Ale okazał się być niepewny tuż przed zadaniem, więc nie ryzykowaliśmy.

    Piwko odstawione na burzliwą

    Jestem pierwszy z giełdowym?

    Leave a comment:


  • albeertos
    replied
    Warka nr 5 - Porter Bałtycki

    Wczoraj (21.12.2005 r.) rozlew do butelek: wyszło 18,5 litra (28*0,5 l, 14*0,33 l), końcowe Blg 7, dodano do refermentacji ok. 150 g suchego ekstraktu. Wstępny smak bardzo słodowy, chmielu niewiele.

    Następna warka w połowie stycznia, jeszcze nie wiem co to będzie. Chyba przeczytam wątek o domowym grodziskim
    Last edited by albeertos; 22-12-2005, 10:29.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    przy tej ilości słodu można było pokusić się na jakiegoś ciemniaczka
    Last edited by anteks; 13-12-2005, 13:46.

    Leave a comment:


  • albeertos
    replied
    Warka nr 5 - Porter bałtycki

    Zasyp:

    Pilzneński 3000 g
    Monachijski 3000 g
    Karmel jasny Strzegom 128 EBC 600 g
    Karmel ciemny Strzegom 680-720 EBC 100 g
    Caraaroma 300-400 EBC 200 g
    Palony Żywiecki 200 g
    Razem 7,1 kg

    Zacieranie:

    20 l wody podgrzanie do 72 st C

    I przerwa 60 minut 68 C->65 C
    II przerwa 10 minut 76 C
    podgrzanie do 80 C i stop

    Chmielenie:

    Goryczka szyszki 45 g 60 minut
    Aromat szyszki 25 g 30 minut

    Drożdże Saflager S-23, wyszło 20 litrów (po wysładzaniu), Blg 18.

    Teraz muszę wykonać telefon do zakładu terenowego nr 1 i się dowiedzieć jak idzie burzliwa

    Leave a comment:


  • albeertos
    replied
    Warka nr 4

    Rozlew w piątek:
    - BLG spadło do ok. 3,5-4
    - 23 szt. butelek 0,5 l i 25 szt. butelek 0,33 l (bączki) powędrowało do leżakowni.

    Przed rozlaniem dodaliśmy 110 g suchego ekstraktu rozrobionego w 0,5 l przegotowanej, ostudzonej wody.

    Następne plany to połowa grudnia - koźlak albo porter (jeśli będzie odpowiednio zimno, bo ma być dolnej fermentacji). Uff, pierwsze zacieranie za nami, nie było tak strasznie

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎