Browar "Pyrlandia" ruszył!
Collapse
X
-
Też tak myślę.. ale to w ramach eksperymentu, a poza tym kolejna puszka 0,5 kg ekstraktu jasnego to wydawała się nam za dużo, a nie chcieliśmy zostawiać w połowie pełnej otwartej puszki. -
Obawiam się, że taka ilość miodu nie będzie wyczuwalna. Na 20-litrową warkę dałem kiedyś ponad 700 g miodu i dopiero teraz, prawie dwa miesiące od zabutelkowania, zaczął być wyczuwalny w smaku.Leave a comment:
-
Wczoraj też spróbowaliśmy tydzień temu zabutelkowane jasne (jeszcze bez nazwy własnej). Piana całkiem przyjemna, nawet dosyć spora przy spontanicznym nalaniu. Opada po 2-3 minutach. Czuć że za mało nagazowane, w smaku lekko owocowe, kwaskowe, lekko czuć drożdże. Wyklarowane nawet dobrze, nie spodziewałem się że tak wyjdzie. Gosia stwierdziła że smakuje jak pszeniczniak, coś w tym jest.
Mam nadzieje że po paru tygodniach będzie czuć bardziej goryczkę, będzie trwalsza piana i więcej gazu. Ale myślę że rokuje dobrze.Leave a comment:
-
Warka nr 2 - ciemniaczek
No i wczoraj, tydzień po rozlewie pierwszej warki, popełniliśmy drugą. Tym razem piwo ciemne. Składniki:
- brew-kit Browamator Ciemne 1,8 kg
- ekstrakt słodowy jasny WES 3 x 0,5 kg
- miód lipowy 0,2 kg
- 20 litrów wody Połczyn Zdrój
- drożdże Yeast dołączone do gotowca
Póki co walczymy z gotowcami, coby nabrac pewności i obycia ze sprzętem. Poszło znacznie szybciej niż poprzednio. Najpierw rozrobiłem drożdże w szklance z letnią wodą + pół łyżeczki cukru i przykryłem folią alu. Już wiem że za wcześnie to zrobiłem, tak zaczęły pracować, że po 30 minutach folia się lekko uniosła. Zebrałem piankę i zakryłem ponownie, bo brzeczka jeszcze nie była gotowa. Później sterylizacja fermentora roztworem Bielinki (0,25-0,3 l na 30 litrów wody) przez 40 minut i spłukanie wodą.
Przygotowanie brzeczki - zagotowanie 3 litry wody i dodanie wszystkich składników, gotowanie przez 15 minut. Schłodzenie w wannie do 30 st C i dodanie do fermentora z 15 litrami wody. Wyszło jakieś 22,5 litra, temperatura 22 C, idealnie dla drożdzy.
Pomiar balingometrem przy 20 C - 13 Blg. Tak chciałem, w zamiarze miał byc ciut mocniejszy niż jasne (dlatego więcej ekstraktu jasnego i miód). Dodanie drożdży, wymerdanie łychą i gotowe do odstawienia. Z niecierpliwością oczekuję czapy pianyLeave a comment:
-
albeertos napisał(a)
Zapomnieliśmy tylko zmierzyć ekstraktywność przed zlaniem...
Odżałowałem i zmierzyłem potem w odstanym piwie z kufla.
Gratuluję udanego zakończenia pierwszej warki, oby tak dalej!Leave a comment:
-
albeertos napisał(a)
Wyszło 39 butelek 0,5 lLeave a comment:
-
W piątek nastąpił rozlew do butelek, po fermentacji cichej.
Dodaliśmy 150 g suchego ekstraktu (wcześniej rozpuszczając w 2-3 l. zielonego piwa w fermentorze z kurkiem), mam nadzieję, że będzie dobrze, tzn., ani nie bez gazu, ani bez wysadzania butelek.
Wyszło 39 butelek 0,5 l, czyli 19,5 litra. Zapomnieliśmy tylko zmierzyć ekstraktywność przed zlaniem...
Ale smak i zapach całkiem, całkiem, klarowność również.Leave a comment:
-
Odp: Browar "Pyrlandia" ruszył!
[QUOTE]albeertos napisał(a)
... kobiety wynoszą jakiś ogromny zawinięty w papier karton! To wspólny prezent dla nas na imieniny (kilera wrześniowe i moje październikowe). Otwieramy, a tam zestaw Super Start z Browamaotra...
U mnie początek był taki sam.Dostałem sprzęt od żony na imieniny.
Powodzenia!!
P.S
WIĘCEJ TAKICH KOBIET!!!!!Leave a comment:
-
Domowe warzenie to zajęcie dla odpornych. Jakiej do tego trzeba cierpliwości. Od pomysłu do degustacji mijają niemalże wieki. Jedyne wyjście to permanentne warzenieLeave a comment:
-
Wczoraj warka zostałą zlana na cichą fermentację do drugiego fermentora. Stoi sobie teraz w temperaturze 16 st. C. Myślę że dwa tygodnie wystarczą.Leave a comment:
-
Albeertos , pamiętasz ?? że jeszcze nie uwarzyłeś a ja już się zapisałem na degustacjeLeave a comment:
-
albeertos napisał(a)
No i drożdże ruszyły. Wczoraj się pojawiły baranki, a temperatura tak. ok 22 C.Kod:A ja od siebie moge dodać że wyglada to miło bardzo - a jaki rozkoszny zapach!!!
Leave a comment:
-
No i drożdże ruszyły. Wczoraj się pojawiły baranki, a temperatura tak. ok 22 C.Leave a comment:
-
Gratulacje!
Co do Twoich "zmartwień" :
A do tej letniej wody dodałeś drożdżykom coś słodkiego do szamania? Jeśli nie, to na samej wodzie za bardzo ni emogły podrosnąć, ale w brzeczce napewno ruszą z kopyta
Jeśli chodzi o czas chłodzenia brzeczki: ja od jakiegoś czasu chłodzę na lenia: fermentor z gorącą brzeczką stawiam pod oknem i po dobie dodaję drożdży
Wiem, że tak się nie powinno robić, ale jak do tej pory żadnych efektów ubocznych z tego powodu nie byłoLeave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 02:56 -
-
Najmłodszy browar w Tallinnie, który w tym roku ruszył z produkcją, nieuwzględniony także na polskich mapach. Dość daleko od centrum, w budynkach poprzemysłowych po dawnej stoczni, jednak można spokojnie dojechać tramwajem jadaćym do pętli Kopli, pokonując od przystanku około 400 metrów....
-
Channel: Estonia
2024-05-09, 15:45 -
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
No wreszcie pod Kudową jest fajna piwoteka!
Właściwie, co jest coraz częstszym w Czechach, jest to sklep połączony z barem (cztery nalewaki).
Lokal ruszył w czasie pandemii i na początku w związku z tym był tylko sklepem, teraz całość tworzy całkiem spore miejsce i do...-
Channel: Czechy
2024-02-01, 01:32 -
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: