Warka nr 10,11,12 - były, udane i wypite (poza 12, jakieś resztki zostały)
No i jak przyszło na nr 13 - to musiało być coś ekstra, czyli Biały Porter a bliżej Porter Pszeniczny, WeizenPorter albo jak go kto tam sobie nazwie
To mój dawny pomysł zapodany w tym temacie, przypomniany mi niedawno przez Arta. Umówiliśmy się że będzie warzenie synchroniczne i prawie się udało. Art z Maggykiem warzyli w piątek, my w sobotę. Zasyp w 95% zbliżony, różnica w zacieraniu (Art dekokcja, ja infuzja), drożdze Safbrew WB 06.
Zasyp:
* 3kg pszen
* 2 kg plz
* 1 kg wied
* 0,4 jasny karmel (Art - 0,8)
* 0,2 ciemny karmel (Art - 0,05)
* 0,15 żywiecki palony (ekstrakcja na zimno, dodany podczas wysładzania)
Przerwy zapisane, notatek nie mam pod ręką, ale typowe dla pszenicy.
Różnice mi wyszły, bo skończył mi się jasny karmel. Wyszło 16 litrów 20 Blg, Artowi tyle samo ale 22 Blg. Mam zresztą nadzieję że sam się pochwali
Ależ jestem ciekawy efektu. Aha, i piwo się nazywa "Ramona"
Warka nr 7 - uwarzona w kwietniu 2006, notatki mi się zagubiły, więc odnotowuję tylko z kronikarskiego obowiązku.
Warka nr 8 - po długiej przerwie - 13.01.2007
Zasyp:
3600 g pilzneński
1100 g monachijski
300 g karmelowy jasny
200 g caraaroma
100 g karmelowy ciemny
100 g carafa II
400 g cukier kandyzowany
Razem 5800g
I przerwa 65 -> 62 50 minut
II przerwa 76 20 minut
-> 80 st. c i stop
Chmielenie:
40 g goryczkowy 40 minut
15 g aromatyczny 15 minut
Drożdże US-56
Wyszło 24,5 litra brzeczki 16 Blg
Wczoraj (23.01) przelana na cichą -> 23 litry, Blg spadło do 5 st.
Warka nr 9 - zaraz po nr 8, też 13.01.2007, aczkolwiek prace skończyły się już 14.01.
Zasyp:
4600 g pilzneński
200 g karmelowy jasny
300 g caraaroma
150 g karmelowy ciemny
100 g carafa II
30 g słód barwiący
100 g cukier kandyzowany
Razem 5480g
I przerwa 63 -> 60 45 minut
-> 80 st. c i stop
Chmielenie:
40 g goryczkowy 40 minut
20 g aromatyczny 20 minut
Drożdże S-33, ale były zdechłe, zadziałały S-04 (dzięki Kony)
Wyszło 24,5 litra brzeczki 14 Blg
Wczoraj (23.01) przelana na cichą -> 23 litry, Blg spadło do 5 st.
I tak w jeden dzień uwarzyliśmy więcej niż w całym 2006 roku. Piwa na razie bez nazwy, roboczo to "Czyszczenie magazynów 1 i 2"
Warka nr 6, piwo warzone na giełdę świdnicką, nazwa robocza "Browarono Industrial"
I przepis nap piwo giełdowe:
zasyp na 20 l:
pilzneński: 1017 g
monachijski: 2200 g
karmelowy jasny 430 g
chmielenie: 10 g Marynka 90, 10% / 60 min
Sorry, procenty niech sobie każdy obliczy osobiście, ja mam niechęć.
SPosób zacierania, uzyte drożdże i inne parametry piwa, nie podane w zasadach konkursu, zależą wyłącznie od producentów. Ocenie podlega produkt finalny.
Miało być na 20 l, a u mnie wyszło niecałe 18 l, ale po kolei.
Wczoraj (21.12.2005 r.) rozlew do butelek: wyszło 18,5 litra (28*0,5 l, 14*0,33 l), końcowe Blg 7, dodano do refermentacji ok. 150 g suchego ekstraktu. Wstępny smak bardzo słodowy, chmielu niewiele.
Następna warka w połowie stycznia, jeszcze nie wiem co to będzie. Chyba przeczytam wątek o domowym grodziskim
Ostatnia zmiana dokonana przez albeertos; 2005-12-22, 10:29.
Pilzneński 3000 g
Monachijski 3000 g
Karmel jasny Strzegom 128 EBC 600 g
Karmel ciemny Strzegom 680-720 EBC 100 g
Caraaroma 300-400 EBC 200 g
Palony Żywiecki 200 g
Razem 7,1 kg
Zacieranie:
20 l wody podgrzanie do 72 st C
I przerwa 60 minut 68 C->65 C
II przerwa 10 minut 76 C
podgrzanie do 80 C i stop
Chmielenie:
Goryczka szyszki 45 g 60 minut
Aromat szyszki 25 g 30 minut
Drożdże Saflager S-23, wyszło 20 litrów (po wysładzaniu), Blg 18.
Teraz muszę wykonać telefon do zakładu terenowego nr 1 i się dowiedzieć jak idzie burzliwa
Rozlew w piątek:
- BLG spadło do ok. 3,5-4
- 23 szt. butelek 0,5 l i 25 szt. butelek 0,33 l (bączki) powędrowało do leżakowni.
Przed rozlaniem dodaliśmy 110 g suchego ekstraktu rozrobionego w 0,5 l przegotowanej, ostudzonej wody.
Następne plany to połowa grudnia - koźlak albo porter (jeśli będzie odpowiednio zimno, bo ma być dolnej fermentacji). Uff, pierwsze zacieranie za nami, nie było tak strasznie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
Najmłodszy browar w Tallinnie, który w tym roku ruszył z produkcją, nieuwzględniony także na polskich mapach. Dość daleko od centrum, w budynkach poprzemysłowych po dawnej stoczni, jednak można spokojnie dojechać tramwajem jadaćym do pętli Kopli, pokonując od przystanku około 400 metrów....
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Właściwie, co jest coraz częstszym w Czechach, jest to sklep połączony z barem (cztery nalewaki).
Lokal ruszył w czasie pandemii i na początku w związku z tym był tylko sklepem, teraz całość tworzy całkiem spore miejsce i do...
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
Leave a comment: