
Browar "Pyrlandia" ruszył!
Collapse
X
-
W leżakowni postało, niestety kilka flaszek pękło (chyba zmęczenie materiału), ale Klasztorne wyszlo jak przedni porter. Bardzo dobre
, szczególnie podczas prac nad warką nr 4.
A dzisiaj właśnie wiekopomna chwila- pierwsza zacierka. Słód pilzneński, na oko 5 kg ześrutowane w Porkercie (to też jego debiucik), poszło gładko.
Woda (ok. 17,5 l) podgrzana do 67 C, dodany słód i przerwa 40 minut w temp 60-63 C. Z tą temperatura to różnie, ale staraliśmy się ją utrzymać. Próba jodowa wyszła w porządku. Dalej podgrzanie do 80 C i filtracja. Przebiegła ona nadzwyczaj sprawnie, idąc za radami Krzysia z jego artykułu, pierwsze litry z filtracji powędrowały spowrotem do kadzi. Później dolana gorąca woda do młóta, jakies 6-7 litrów, przefiltrowana, powędrowała również do gotowania.
Chmielenie - 40 min. 35 g goryczki (szyszka) , 10 min. 10 g aromat (szyszka).
Do fermentora weszło 21 litrów brzeczki o 14 Blg. Zaraz dodam drożdze (saszetka S-04) i wio na burzliwą.
Mam nadzieję że pierwsze z zacierania będzie dobre...Leave a comment:
-
Rozlew był jednak dzisiaj, w sobotę.
Po dodaniu rozrobionego w wodzie suchego ekstraktu (100-110 g) wyszło tego 40 butelek 0,5 i 5 bączków 0,33 l. Powędrowało do leżakowniLeave a comment:
-
Naczelniku, zbadałem dzisiaj rano Blg - jest 7. Na powierzchni utrzymuje się jeszcze mała, gruboziarnista pianka. To jest to gazowanie o którym pisałeś?
Aha, rozlew chcę zrobić w niedzielę. Zamerdać to jeszcze dzisiaj, może drożdże jeszcze coś sobie schrupią?
A smakuje całkiem dobrze, bardziej mi to podchodzi pod portera niż klasztorneLeave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika albeertosDzięki, chodziło mi o Blg. A piwo bez cichej, do flaszek pójdzie.
Nie zlewaj do flaszek jeśli będzie bąbelkować! Musisz poczekać, aż fermentacja ustanie, bo inaczej masz granaty jak w banku.Leave a comment:
-
Dzięki, chodziło mi o Blg. A piwo bez cichej, do flaszek pójdzie.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika albeertosWie ktoś jakie powinno byc końcowe Blg po odfermentowaniu przy takim piwie i drożdżach S-33 (żebym wiedział kiedy koniec)?
Opadnie piana, i jak dobrze przyjrzysz się powierzchni piwa, to nie będziesz widział specjalnie dużo pęcherzy CO2. Wtedy - nie wiem co planujesz - albo we flaszki, albo na cichą.
Szacuję, że może to być przy ok 8-10 blg .Leave a comment:
-
Podczas pierwsze nocnej pobudki (dzięki Marysiu) sprawdziłem temperaturę - 23 st C. Zatem dodałem drożdże, porządnie zamieszałem i poszedłem spac. Rano ok. 7.00 był juz lekki kożuszek na powierzchni
Wie ktoś jakie powinno byc końcowe Blg po odfermentowaniu przy takim piwie i drożdżach S-33 (żebym wiedział kiedy koniec)?Leave a comment:
-
Hehe, piwo dojrzało (bynajmniej nie po pół roku) i było bardzo dobre. Pisze było, bo już niestety jest wspomnieniem. No, może ze dwie butelczyny jeszcze się gdzieś zachowały
Dzisiaj nastawiliśmy warkę kolejną. Z założenia mocne piwo typu belgijskiego - klasztorne. Składniki:
3 kg ekstrakt jasny WES
1 kg ekstrakt bursztynowy WES
0,5 kg ekstrakt ciemny WES
1,25 kg ekstrakt pszeniczny WES
0,5 kg cukru kandyzowanego ciemnego
20 l wody Połczyn-Zdrój
30 g chmiel goryczkowy szyszka
30 g chmiel aromatyczny szyszka
20 g drożdże S-33 (Fermentis)
Wodę zagotowaliśmy, dodaliśmy składniki (ekstrakty), krótko przed momentem wrzenia chmiel goryczkowy na 45 minut, 10 minut przed końcem dodaliśmy aromatyczny.
Po zlaniu do fermentora wyszło 22 litry piwa o Blg 20 st. Całkiem konkretnie. Teraz się chłodzi we wannie, starter drożdżowy już czeka żeby to sobie zeżreć.
Aha, no i piwo na starcie mamy przeterminowane, bo ekstraktom w maju upłynął termin przydatności do spożyciaOstatnia zmiana dokonana przez albeertos; 2005-09-18, 22:04.Leave a comment:
-
Dzisiaj rozlałem (przy dużej pomocy Easy) piwo do butelek. Wyszło tego na czysto 37 sztuk 0,5 l. Przedtem dodałem ok. 120 g suchego ekstraktu. Myślę że tyle wystarczy do nagazowania.
Teraz to tylko czekac aż dojrzeje iLeave a comment:
-
Przed chwilą zmierzyłem Balling - wyszło w okolicach 4,5. Zatem najprawdobodobniej jutro rozlew do butelek, z dodatkiem suchego ekstraktu. Myślę że 150 g będzie w sam raz na nagazowanie piwa w butelkach. Przedtem jednak powalczę z chmielinami, trochę tego się zebrało.
Aha, a piwo smakuje całkiem, całkiem, nuty pszeniczne dosyć wyraźne, ale czuć też że mocno chmielone.
Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka... co by za miesiąc ucieszyć Świdnickich degustatorów...Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka... co by za miesiąc ucieszyć Świdnickich degustatorów...
Mam skrzyneczkę wybornego kwasiżurka - możemy się powymieniaćLeave a comment:
-
Zdecydowałem się nie czekac na starter, tym bardziej że dzisiaj rano niewiele się w nim zmieniło. Po rozmowie z Michalemh uznaliśmy, że czasem mogą być padnięte, ale z ciekawości zostawiam starter na jakiś czas żeby zobaczyć czy cokolwiek z niego wyjdzie.
Zatem rano rozrobiłem szaszetkę S-33 i zadałem je przy temperaturze 24 stopni. Mam nadzieję że ruszą z kopyta i pszeniczniak będzie jak ta lala
Składniki:
1,7 kg WES ekstrakt pszeniczny
3 x 0,5 kg WES ekstrakt jasny
30 g chmielu aromatycznego szyszki (45 minut)
10 g chmielu goryczkowego szyszki (10 minut)bo tak by trochę gęste piwo wyszło. Po gotowaniu z chmielem wyszło tego właśnie 20 litrów w fermentorze. Tym razem będzie bez cichej fermentacji, piwko powędruje z suchym ekstraktem od razu do butelek.
Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 02:56 -
-
Najmłodszy browar w Tallinnie, który w tym roku ruszył z produkcją, nieuwzględniony także na polskich mapach. Dość daleko od centrum, w budynkach poprzemysłowych po dawnej stoczni, jednak można spokojnie dojechać tramwajem jadaćym do pętli Kopli, pokonując od przystanku około 400 metrów....
-
Channel: Estonia
2024-05-09, 15:45 -
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
No wreszcie pod Kudową jest fajna piwoteka!
Właściwie, co jest coraz częstszym w Czechach, jest to sklep połączony z barem (cztery nalewaki).
Lokal ruszył w czasie pandemii i na początku w związku z tym był tylko sklepem, teraz całość tworzy całkiem spore miejsce i do...-
Channel: Czechy
2024-02-01, 01:32 -
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: