Browar "Pyrlandia" ruszył!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • jerzy
    replied
    Po pierwsze - gratuluję kobietom podjęcie jedynej słusznej decyzji!


    Po drugi - chłodzenie trwa długo, szczególnie ostatnie stopnie. I dlatego niektórzy budują specjalne chłodnice. Sam też ją zrobię.
    A po trzecie - zanim suche drożdże "ruszają" i widać czapę piany mija zazwyczaj trochę ponad 24 godziny.

    Leave a comment:


  • albeertos
    replied
    Warka nr 1

    A więc dzisiaj debiucik. Trochę się głowiliśmy nad nazwą browaru, ale padło na najbliższą nam - po prostu PYRLANDIA.
    Zestaw na początek podstawowy - starter Browamaotr Jasne Pełne + puszka 1,25 ekstraktu słodowego jasnego.
    Najpierw wymyliśmy garnek i zdezynfekowaliśmy fermentor. Rozrobiłem drożdze w szklaneczce letniej wody, żeby już zaczęły pracować.
    Do gara wlaliśmy ok 4 litrów wody, podgrzaliśmy i do tego dodaliśmy zawartość obu puszek. Gotowało się to 15 minut. Do fermentora wlaliśmy 17 litrów wody Primavera, do tego brzeczkę. Wyszło niecałe 21 l, więc dolałem jeszcze do 22 l.
    Okazało się że jest zdecydowanie za ciepła - 32 C. Szybkie uruchomienie wanny i po niecałej godzince zbiliśmy temperaturę do 26 C. Po szybkiej konsultacji z załogą BIGB okazało się że drożdźe jak najbardziej można już dodać, co uczyniliśmy, solidne mieszając.
    Pomiar Blg przy temp. 20 C brzeczki wypadł pomyślnie - w granicach 10,5-11,0 a więc w normie. Następny pomiar może w środę dopiero, czyli za 4 dni. Jak będzie w porządku, to zlewamy na cichą do drugiego fermentora.
    Teraz tylko pragnę zobaczyć czapę pięknej piany w fermentorze...

    Mam nadzieję że wszytko wyjdzie ok. Martwią mnie dwie rzeczy - zbyt długie chłodzenie brzeczki do odpowiedniej temperatury dla drożdźy i zbyt długa rehydracja samych drożdży. Rozrobiłem je zanim zaczęliśmy robić brzeczkę. Ale trochę urosły przed wlaniem, chyba nic im sie nie stało.

    Leave a comment:


  • albeertos
    utworzył/a temat Browar "Pyrlandia" ruszył!

    Browar "Pyrlandia" ruszył!

    Zaczęło się niesamowicie...
    Wracamy z kilerem z meczu z Cracovią (przegranym 0-2) ze smutnymi minami do domu. Przygnębiemi, smutni - w końcu 4 kolejna porażka w lidze. Umówiliśy się nia pomeczowe piwko u kilera w domu - jutro rano mamy jechać na festyn archeologiczny do Biskupina. Wchodzimy do domu a tutaj... kobiety wynoszą jakiś ogromny zawinięty w papier karton! To wspólny prezent dla nas na imieniny (kilera wrześniowe i moje październikowe). Otwieramy, a tam zestaw Super Start z Browamaotra. No to nas zatkało, a całe przegnębienie po powrocie z meczu zeszło. Będzimey robić piwo! Jeszcze tylko musieliśmy odśpiewać pieśni pochwalne na cześć naszych żon i decyzja podjęta - w najbliższym wolnym czasie zaczynamy.

Related Topics

Collapse

  • Serokomlak
    Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
    Serokomlak
    Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

    „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
    Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
    2024-11-03, 02:56
  • Prusak
    Estonia Tallinn, Ankru 10, Tuletorn Brewing
    Prusak
    Najmłodszy browar w Tallinnie, który w tym roku ruszył z produkcją, nieuwzględniony także na polskich mapach. Dość daleko od centrum, w budynkach poprzemysłowych po dawnej stoczni, jednak można spokojnie dojechać tramwajem jadaćym do pętli Kopli, pokonując od przystanku około 400 metrów....
    2024-05-09, 15:45
  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • darekd
    Náchod, Weyrova 12, 1. náchodská pivotéka
    darekd
    No wreszcie pod Kudową jest fajna piwoteka!

    Właściwie, co jest coraz częstszym w Czechach, jest to sklep połączony z barem (cztery nalewaki).
    Lokal ruszył w czasie pandemii i na początku w związku z tym był tylko sklepem, teraz całość tworzy całkiem spore miejsce i do...
    2024-02-01, 01:32
  • Grbuy
    Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
    Grbuy
    Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
    2023-11-30, 21:57
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...