gminne piwo

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • zbysia
    replied
    No chyba tak...
    Trza dziś zrobić nową warkę, ale z dodatkiem jęczmienia bo te enzymy chyba poradzą sobie ze skrobią w jęczmieniu i pszenicy

    Leave a comment:


  • rozbor
    replied
    zbysia napisał(a)
    ...1,5 kg "słodu" pszennego 4 litry wody zacieranie dekokcyjne...
    Rozumiem, że użyłeś tylko słodu pszenicznego. Z tego co wiem jest on dość słabo "czynny enzymatycznie" i dlatego być może skrobia nie została scukrzona. Tym bardziej, że był to słód własnej produkcji i podczas suszenia mogło dojść do przegrzania enzymów...?

    Leave a comment:


  • zbysia
    replied
    Żeby jeszcze zamieszać: resztkę, całkiem sporą drożdży trzymam w lodówce, w sterylnym pojemniku i nie wiem czy po 5 dniach można ją jeszcze wykorzystać?

    Leave a comment:


  • zbysia
    replied
    Długa przerwa spowodowana nawałem zajęć - pierwsza warka - niestety bez pomocy forum - dwudniowy brak prądu i żaden efekt:
    1,5 kg "słodu" pszennego 4 litry wody zacieranie dekokcyjne - kolor bury, nawet bardzo bury. Pierwszy problem to temperatura, a własciwie bezwładność termometru podgrzanie do 72C, odstawiam z gazu a temperaturka rośnie rośnie...
    Filtracja mojej mączki pszennej bez dodatku jęczmienia - pierwsze sito - dziurki 1 mm co 1 cm bez efektu, zmieniłem na sito maximus dziureczki 2,4 mm co "ruszenie" filtracja 2 h. Blg koło 5 po gotowaniu z 4 szyszkami chmielu i schłodzeniu Blg11,5. zadane 25ml drożdży 3056 Bavarian nakryte alufolią i pod kaloryfer
    - pierwszy dzień nic
    - drugi dzień zapach ciasta chlebowego, lekka pianka, nagle brak prądu, grzania
    - trzeci dzień brak prądu, brak grzania - w swej głupocie lekko zamieszałem wiaderkiem
    - czwarty dzień brak piany Blg 7, smak odstałego zwietrzałego zacieru
    wylać? zostawić? nastawić nowe? nie popełniać błędu - tylko jakiego?

    Leave a comment:


  • zbysia
    replied
    I o to właśnie chodzi
    Tak naprawdę to bardzo bym chciał, żeby wyszło - poznać ten smak...
    Tym właśnie się kieruje w działaniu, dlatego zbudowałem wędzarnie bo nie mam ochoty jeść w mięsku krochmalu, dlatego hoduję zioła, dlatego nastawiłem 60l śliwek...
    po prostu anarchia

    Leave a comment:


  • Borysko
    replied
    5 litrów można filtrować na durszlaku z pieluchą. Wtedy kwestia łusek ma mniejsze znaczenie i można zamieszać zawartość dla lepszego przepływu.

    Leave a comment:


  • Tomasz_FK
    replied
    Odp: gminne piwo

    zbysia napisał(a)
    Zamierzam zrobić dwie warki: 5l sama pszenica i 10l mieszana ze słodem jęczmiennym.
    Mam pytania odnośnie tych ogonków, spalenia, i samego słodu pszenicznego, a właściwie filtracji brzeczki z tegoż
    Nikt jeszcze nie zwrócił uwagi, a z tego co wiem, to możesz mieć kłopot z filtracją brzeczki z tej pierwszej warki, ponieważ pszenica, sama w sobie, nie posiada łuski, która będzie stanowić złoże filtracyjne.
    Dlatego piwa pszeniczne tworzy się zwykle z częściowym jęczmiennym zasypem albo stosuje specjalne filtry.

    Niech ktoś doświadczeńszy mnie poprawi.

    Leave a comment:


  • CarlBerg
    replied
    Jeżeli będziesz używał kadzi filtracyjnej wyłącznie do filtracji zacieru, to nie ma potrzeby dezynfekować ani kranika, ani kadzi.
    Na tym etapie niczego nie zarazisz - przecież później gotujesz przefiltrowaną brzeczkę

    Leave a comment:


  • zbysia
    replied
    żeby czysta była
    A tak na poważnie chodzi mi głównie o zawór (kurek) spustowy, coś tam zawsze zostanie, słodkie mniamuśne dla różnych mikrobów.

    Leave a comment:


  • CarlBerg
    replied
    A po co chcesz dezynfekować kadź filtracyjną ?

    Leave a comment:


  • zbysia
    replied
    Nurtuje mnie problem kranika w kadzi filtracyjnej. Myślę o mosiężnym zamocowanym w otworze przy pomocy nakrętki + podkładki gumowe - tylko czy takie rozwiązanie da się skutecznie sterylizować - np. rozbierając i wygotowując lub w całości tj. wraz z zestawem filtrującym wkładać do wrzątku

    Leave a comment:


  • zbysia
    replied
    No tak dużo ich nie zostało, ale piwo z gminnej powinno mieć posmak siana
    dzięki za wyjaśnienie - czułem, że na Krzysia można liczyć

    Leave a comment:


  • Krzysiu
    replied
    Tzw. "kiełki" ,czyli korzonki, psują smak piwa poprzez nadawanie trawiastej goryczy oraz pogarszaja stabilizację białkową. Dlatego usuwa się je.

    Leave a comment:


  • zbysia
    replied
    Mam jeszcze na marginesie uwagę o super zapachu "śrutowanej" pszenicy - tak pachniał browar "Kmicic" gdy dzickim byłem...

    Leave a comment:


  • zbysia
    utworzył/a temat gminne piwo

    gminne piwo

    Miesiąc czytania, obchodzenia dookoła różnych wiader - czas zacząć. Jeśli się uda to będzie jakieś piwo pszenne (pszeniczne ). Pszeniczkę skiełkowałem i do pieca - to znaczy piekarnika kuchenki gazowej. Makabra 24 grzania. Najpierw duże porcje - głupek ze mnie - już wiem cieńką warstwą idzie sprawniej, trzeba tylko poczytać Proroków na forum. Dziś "śrutowanie" - zasyp do robota kuchennego i na maxa go. Wyszło 10 puszek po kawie, ok. 5,7 kg. Nie wiem czy nie popełniłem min. dwóch błędów: kiełki zostały, wprawdzie w piecu zamieniły się we włoski b. cieńki - nie zepsują smaku?; część pszeniczki, ok 5% może mniej się lekko spaliła.
    Czekam na dostawę drożdży i słodu jęczmiennego z browamatora.
    Zamierzam zrobić dwie warki: 5l sama pszenica i 10l mieszana ze słodem jęczmiennym.
    Mam pytania odnośnie tych ogonków, spalenia, i samego słodu pszenicznego, a właściwie filtracji brzeczki z tegoż

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Belgia, Bredene, Duinenstraat 47, Brouwerij Betsy
    dadek
    Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
    2024-10-06, 22:38
  • dyczkin
    Kamienica, Korzonki Mikołaja
    dyczkin
    Piwo gotowe do oceny
    2017-06-11, 09:02
  • e-prezes
    Browar Egerta w Ślężanach
    e-prezes
    Powszechnie wiadomo, iż z tego browaru jest najstarsza zachowana etykieta polska. O samym browarze jednak niewiele znalazłem, a bywam po drugiej stronie Bugu regularnie.

    źródło: „Ocalić tożsamość” - Gminne Centrum Kultury w Dąbrówce. Dąbrówka 2011

    link

    Dysponuje...
    2018-06-21, 09:54
  • ryvna
    Słód własnej produkcji
    ryvna
    Hej.

    postanowiłem, że tym razem wykonam słód samemu do swojej warki. ziarna już ładnie kiełkują ale sugerując się filmem na youtube "słód 2.0" powinny one (kiełki) same sie ukruszyć podczas suszenia. Drugi dzień już je susze a kiełki jak były tak są i nie...
    2017-03-05, 15:55
  • mapajak
    Pszeniczne z własnego słodu
    mapajak
    Nie mogąc nigdzie za rozsądną cenę zakupić słodu pszennego, postanowiłem sam go zrobić. A przy okazji chciałem poznać cały proces piwowarski - od ziarna do gotowego wyrobu.
    Ziarno zakupiłem za targu, 5 kg za 4 zł.
    Do moczenia ziarna w warunkach domowych doskonale nadaje się...
    2004-05-27, 08:39
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...