Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    • 05-2004
    • 5615

    12/2016 Saison 12 BLG

    20 litrów

    pilzneński 3,75 kg
    karmelowy jasny 150 0,2 kg
    pszeniczny 0,15 kg
    niesłodowana pszenica 0,15 kg

    45 st. C - 30 min
    55 st C - 15 min
    62 st C - 30 min
    68 st C - 15 min

    mash out

    Chmielenie 60 min
    60 min - Goldings 25 g
    20 min - Saaz Late 25 g
    2 min - Saaz Late 25 g
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    • Maggyk
      Szara Adminiscjencja
      • 05-2004
      • 5615

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
      12/2016 Saison 12 BLG

      20 litrów

      pilzneński 3,75 kg
      karmelowy jasny 150 0,2 kg
      pszeniczny 0,15 kg
      niesłodowana pszenica 0,15 kg

      45 st. C - 30 min
      55 st C - 15 min
      62 st C - 30 min
      68 st C - 15 min

      mash out

      Chmielenie 60 min
      60 min - Goldings 25 g
      20 min - Saaz Late 25 g
      2 min - Saaz Late 25 g
      21 litrów wyszło i zostało zadane WLP565 Belgian Saison I.
      Last edited by ART; 08-07-2016, 09:52.
      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
      Piwo domowe -
      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

      Reklama w BROWARZE
      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

      Comment

      • Maggyk
        Szara Adminiscjencja
        • 05-2004
        • 5615

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
        21 litrów wyszło i zostało zadane WLP565 Belgian Saison I.
        Zeszło do 2,5 BLG. Dzisiaj pójdzie na cichą, a drożdże powędrują do:
        13/2016 American Saison 13 BLG
        Pilzneński 2,25 kg
        Monachijski 1,5 kg
        Płatki orkiszowe 200 g
        Cukier biały 0,4 kg

        Zacieranie słodów:
        45 st C - 30 min
        62 st C - 30 min
        72 st C - 30 min

        mash out

        Cukier dodany na początku podgrzewania do wrzenia

        Chmielenie 60 min
        60' - 10 g Sorachi Ace
        30' - 5 g Sorachi Ace
        10' - 20 g skórki słodkiej pomarańczy
        5' - 5 g Sorachi Ace

        30 g Sorachi Ace pójdzie do chmielenia na zimno na 3 dni przed rozlewem.
        Last edited by Maggyk; 14-07-2016, 19:32.
        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
        Piwo domowe -
        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

        Reklama w BROWARZE
        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

        Comment

        • Maggyk
          Szara Adminiscjencja
          • 05-2004
          • 5615

          26/08/2016 - 14/2016 Session IPA 9 BLG.
          Pale ale 5,8 kg
          płatki owsiane 0,8 kg
          zacieranie 67 st.C
          mash out
          Chmielenie
          60 min - 20 g Zeus
          30 min - 20 g Mosaic
          Podzielono na dwa pojemniki fermentacyjne po 23 litry i zadano Danstar Nothhingam (1 pojemnik i US-05 (2 pojemnik).
          W planach jest chmielenie na zimno
          1 pojemnik: 40 g Zeusa i 40 g Mosaic
          2 pojemnik: 10 g Zeusa i 40 g Mosaic
          Last edited by Maggyk; 29-08-2016, 13:09.
          Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
          Piwo domowe -
          Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

          Reklama w BROWARZE
          PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

          Comment

          • Maggyk
            Szara Adminiscjencja
            • 05-2004
            • 5615

            15/2016 Opolfest Stout wędzony
            16/2016 Opolfest Dubbel
            17/2016 Bitter - brewkit Muntons + drożdże od Stouta, najpewniej zostanie nachmielony na zimno, ale szczegółowego planu jeszcze nie ma
            Last edited by Maggyk; 24-10-2016, 10:30.
            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
            Piwo domowe -
            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

            Reklama w BROWARZE
            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

            Comment

            • Maggyk
              Szara Adminiscjencja
              • 05-2004
              • 5615

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
              I wczoraj jeszcze:

              #39 A Porter
              3 kg Słód Pilzneński Strzegom
              3 kg Słód Monachijski Strzegom
              0,8 kg Słód Karmelowy Jasny Strzegom

              0,15 kg Słód palony żywiecki (dzięki Grzesiu!)
              0,05 kg Słód Karmelowy Ciemny Strzegom

              Zacieranie infuzyjne:
              - 64°C - 35 min
              - 72°C - 25 min

              mash out

              100 g Marynka na 90 min
              50 g Lubelski na 30 min

              Drożdże Wyeast Czech Pils (dzięki Marusia!)
              Oj, jakie to smaczne po tych kilku latach. Czasem warto być chomikiem
              Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
              Piwo domowe -
              Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

              Reklama w BROWARZE
              PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

              Comment

              • Maggyk
                Szara Adminiscjencja
                • 05-2004
                • 5615

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                7/13 Piwo Ciemne górnej fermentacji w stylu misz masz lub jak kto woli, co lodówka dała
                Wysłodkowe po porterze - ok 5 BLG łącznie i gdzieś z 15 litrów
                Dodano końcówkę nachmielonego portera (ok. 0,5 litra) – to co nie dało się wyfiltrować oraz słoiki z ekstraktami słodowymi: 3 x bursztynowy, 2 x barwiący, 1 pszeniczny, 1 ciemny
                Chmielenie:
                Zeus – 40 g na 60 minut
                na 1 minutę przed końcem dla aromatu:
                10 Zeus 2011
                15 Chinook 2011
                3 g Topaz 2012 - szyszka
                3 g Amarillo 2012 – szyszka
                Na cichą pójdzie 150 g wiórek amerykańskich dębowych średnio palonych, które pozostały po wędzeniu chmielu na patelni.
                Po tylu latach czuć wędzone płatki, oj wybitnie je czuć
                Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                Piwo domowe -
                Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                Reklama w BROWARZE
                PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                Comment

                • Maggyk
                  Szara Adminiscjencja
                  • 05-2004
                  • 5615

                  18/2016 American Strong Ale
                  19/2016 Prysznicowe
                  _______________________________________________


                  2017

                  1/2017 Hoppy Lager 11,5 BLG 03.02.2017
                  Pilzneński Soufflet 3,6 kg
                  Wiedeński Steinbach 0,3 kg
                  Cara Clair 0,2 kg
                  zacieranie 69 st. C
                  mash oput 75,6 st. C

                  Chmielenie 90 min
                  brzeczka brzednia Centennial US 10 g
                  30 min - 10 g Cascade DE i 10 g Chinook PL

                  Na zimno 20 g Centennial US, 20 g Chinook PL i 20 g Cascade DE

                  FM 31 Bawarska Dolina

                  2/2017 American Stout 04.02.2017
                  Piwes 05, Ciemny WES 2,2 kg
                  Chmielenie 60 min
                  60-25 g Centannial
                  0 - 25 g Centennial
                  na zimno 3 dni 50 g Centennial
                  Danstar Not

                  3/2017 Oktawia Dark Ale 04.02.2017
                  Piwes 02
                  Bursztynowy 1,7
                  chmielenie na zimno - Oktawia 100 g - 3 dni
                  Danstar Not
                  Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                  Piwo domowe -
                  Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                  Reklama w BROWARZE
                  PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                  Comment

                  • Maggyk
                    Szara Adminiscjencja
                    • 05-2004
                    • 5615

                    4/2017 Porter bałtycki 21,5 BLG
                    Pilzneński Soufflet 6,5 kg
                    Monachijski ciemny Steinbach 1,3
                    Karmelowy ciemny 400-800 Strzegom 0,73 kg
                    Kwas mlekowy 10 ml
                    Marynka 55 g
                    Zacieranie
                    I
                    pilzneński 2 kg, 5,6 litra wody
                    45 st C - 10 min
                    52 st C- 3,33 ml kwasu, 15 minut
                    62 st C - 20 min
                    72 st C - do negatywnej ok. 20 min
                    Zagotowanie, gotowanie 20 min, izolacja.
                    II

                    Pilzneński Soufflet 4,5 kg
                    Monachijski ciemny Steinbach 1,3
                    Karmelowy ciemny 400-800 Strzegom 0,73 kg
                    52 st C - 6,67 ml kwasu mlekowego, 20 minut
                    wlać I
                    62 st C - 20 min
                    68 st C - 15 min
                    72 st C - do negatywnej ok. 30 min

                    wysładzanie 20 litrów wody o temp. 78 st C

                    Chmielenie - do uzyskania pożądanego ballingu
                    u nas 3,0 h
                    Na początek 40 g Marynki, na koniec 15 g Marynki

                    Drożdże FM 31 Bawarska Dolina - gęstwa z Hoppy Lagera
                    ok. 23 litry w efekcie końcowym
                    Last edited by Maggyk; 23-02-2017, 15:32.
                    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                    Piwo domowe -
                    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                    Reklama w BROWARZE
                    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      • 02-2001
                      • 23799

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                      4/2017 Porter bałtycki 21,5 BLG
                      Wczoraj poszedł na cichą (6,1*BLG). Można by go pić prosto z wiadra , jakbym dostał próbkę w ciemno, to zarzekałbym się że leżakowany z pół roku już był
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • leona
                        PremiumUżytkownik
                        • 07-2009
                        • 5853

                        Na konkurs go. To domowy sztos jak nic

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          • 02-2001
                          • 23799

                          będzie wystawiony na konkursie konsumenckim przy opolskich grudniowych dniach porterowych
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • jacekwerner
                            Senior
                            • 05-2004
                            • 2837

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                            będzie wystawiony na konkursie konsumenckim przy opolskich grudniowych dniach porterowych
                            Tak długo trza będzie czekać
                            Ochotnicza Straż Piwna
                            BAZA = 7446

                            Comment

                            • dyczkin
                              Serce w kolorze blaugrana
                              • 05-2011
                              • 3657

                              Ja tak, Ty pewni nie
                              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                              Moje warzenie // Piwny Wojownik

                              Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                              Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                              Comment

                              • Maggyk
                                Szara Adminiscjencja
                                • 05-2004
                                • 5615

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                                Na konkurs go. To domowy sztos jak nic
                                Ja żadnych przekrętów przy tym piwie nie robiłam, więc to żaden sztos
                                Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                                Piwo domowe -
                                Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                                Reklama w BROWARZE
                                PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎