Nie otwieraj - niech trochę dojrzeje. Nie marnuj piwa to tak wczesnych testów!
Ja przy moim pierwszym wytrzymałem całe 3 tygodnie - a teraz żałuję, że zostały mi już ostatnie butelki.
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Rytualnym postępowaniem każdego piwowara jest kontrola młodziutkiego piwka. Wiemy że postępujecie niestandardowo, ale bez tej kontroli to tak jak bez próby jodowej przy warzeniu. Otworzcie i
Opiekuńczość jaką darzy niejeden piwowar swoje dojrzewające piwo jest nie do ocenienia dla osoby która nie warzy. Jak miałem swojego czasu fermentory dużo bardziej przeżroczyste niż te z Browamatora i te większe z biowinu, gdzie bardzo dobrze było widać co się dzieje wewnątrz bez ich otwierania, to normalnie siadałem obok nich i patrzyłem na "cud" fermentujących drożdży. I to nie były krótkie chwile
Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.
Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
Cześć wszystkim
Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
Comment