Dodam ,że zamiast fermentora z kranikiem możesz mieć inny pojemnik (np.garnek) i z niego (oczywiscie najpierw po przelaniu z fermentora) możesz rozlewać.
Browar ŁOŚ wystartował
Collapse
X
-
Ja "od zawsze" wszystkie stawiam na wtórną fermentację. Nie sszkodzi to ani pszenicznym, ani jęczmiennym, ani żytnim. Natomiast może zdarzyć się tak, że drożdże nadmiernie się zsiądą i nie zasilą odpowiedni piwa w refermentacji - mam takie podejrzenie co do Coopersów - PETy z tym piwem sa miękkie, co wskazuje, że gazu jest niewiele. Z innymi nie mam problemów.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ironPszeniczniaka na cichą fermentację? Toż to nie uchodzi

Krótko mówiąc - fermentacji wtórnej TAK.Comment
-
Witam po krótkiej przerwie w sprawozdawczości ale nie w ważeniu.
Pierwsze piwko czyli pszeniczniak wyszło super małe problemy z nagazowaniem ale i z tym dałem sobie rade po trzech tygodniach od butelkowania musiałem dosypać glukozy do każdej butelki troche pracy ale piwko się odwdzięczyło.
Drugie piwo to również gotowiec Muntons Midland Mild Ale plus Ekstrakt słodowy John Bull Amber 1,6 kg i już prawidłowa ilość glukozy czyli 200gr. Po tygodniu fermentacji, poszło na cichą a wzeszłym tygodniu do butelek. Dzisiaj otworzyłem jedną buteleczke i myśle że wyjdzie fajne piwo no ale to się jeszcze okaże. W piątek trzecia warka Prawdziwe ALE już z chmieleniem i tu zaczeły się schody po pierwsze chyba przesadziłem z chmielem goryczkowym bo nie posiadam jeszcze wagi a po drugie gotowałem chmiel-granulat w pojedyńczej siateczce z Browamatora , nawet po zlaniu do fermentora przez sito dalej jest strasznie dużo pozostałości chmielowych. I tu moje pytanie co z tym teraz zrobić przy przelewaniu na cichą. Czy cedziić przez pieluche czy poprostu zostawić w spokoju.Comment
-
Granulatu nie ma sensu wsypywać do tej torebeczki, ona jest na szyszki
Zlewając przez rurkę na cichą zostanie Ci toto na dnie fermentora po burzliwej. Przez pieluchę trzeba było cedzić przy zlewaniu z gara na burzliwą, ale chyba nie powinno nic się stać, zresztą i tak już za poźno. Najwyżej będzie wściekle gorzkie
Comment
-
Lepiej na cichą nie filtruj przez pieluchę - jak ją odkazisz? Po prostu następnym razem, jak będziesz warzył z granulatem to daruj sobie woreczki i po prostu filtruj przez scierę do fermentora świeżą brzeczkę.Comment
-
a ja robie w ten sposób ,że granulat wkładam do siatki i obwijam ją kilka razy siatką która nie jest wykorzystana (tak żeby powstało kilka warstw osłaniających chmiel).Piwko chmieli sie znakomicie,a i nie ma kłopotów z oddzieleniem
chickkiller :)Comment
-
Myśle że teraz będe stosował dwie siatki żeby pozbyć się tego problemu.
No i czas na następną warke.
Pszeniczniak na ekstrakcie Weyermanna 4kg. Mam tylko problem z dwoma rzeczami.
Pierwsze to chmielenie wiem że pszeniczniaki powinno się mało chmielić. Tym razem kupiłem chmiel w szyszkach tylko nie wiem czy dodać go w jednej dawce na początku gotowania czy w dwóch? I czy dodawać tylko chmiel aromatyczny?
Druga sprawa to drożdże. Mam Wyeast 3068 i myśle że żeby nie marnować całej torebki na jedną warke trzeba ją podzielić czytałem o różnych metodach dzielenia płynnych drożdży i zdecydowałem że nie będe rozgniatał kapsułki z pożywką przed dzieleniem, strzykawką rozdziele drożdże do sterylnych pojemników{trzy porcje}. Tylko nie wiem czy pożywka która zostaje jest do wykorzystania czy jest już zbędna i wystarczy rozmnożyć drożdże w warce którą się przygotowuje?
A tak na marginesie jeżeli ktoś z Wrocławia ma ochotę na jedną porcyjke drożdży to serdecznie zapraszam na Krzyki
PozdrawiamComment
-
1/ chmielenie
Wszystko możesz zrobić według własnego widzimisie
ale proponuję chmiel goryczkowy w niewielkiej ilości (rzędu 15-20g) na godzinę oraz aromatyczny na 5 minut.
2/ drożdże
Możesz dzielić porcję i rozmnażać je, możesz też zrobić na całości a potem odzyskać gęstwę drożdżową po zakończeniu fermentacji burzliwej, ew. w trakcie jej, jeśli są to drożdże unoszące się na powierzchni fermentującego piwa (w pianie).
W sumie to może bym nawarzył teraz pszeniczniaka...?
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
Jerzy jeżeli masz ochote na drożdżyki to zapraszam to jeszcze będe miał szanse na kilka cennych porad. W celu kontaktu podaje adres bartektyn@interia.pl.
PozdrawiamComment
-
Może nawet lepiej zrobić z całosci, a potem zebrać gęstwę do słoika i podac dalej - w saszetkach jest stosunkowo mało drożdży i z 1/3 torebki trudniej je namnożyć.
A kolega Bartek to by się poudzielał na naszych cotygodniowych spotkaniach, to by miał do dyspozycji kopalnię wiedzy w wykonaniu od 3 do 6 piwowarów w jeden wieczór
Comment
-
Torebka z drożdżami została zmieszana dzisiaj już jest nie zły balonik ale piwko robię dopiero jutro niech się mnożą.
Chmielu dam chyba takie ilości jak pisał Jerzy 20g szyszki goryczkowego na godzine i 20g szyszki aromatycznego na 5min.
Nastepna warka po pszenicznym już z zacieraniem , surowce czekają to dopiero będzie jazda bez trzymanki juz to mam przed oczami.
A co do udziału w spotkaniach to z wielką i przeogromną chęcią następnym razem pamietajcie i o mnie zamelduje się obowiązkowo.Comment
-
To raczej Ty pamiętaj o zaglądaniu do tego tematuPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bartektynA co do udziału w spotkaniach to z wielką i przeogromną chęcią następnym razem pamietajcie i o mnie zamelduje się obowiązkowo.
Comment
Related Topics
Collapse
-
Nie chwalą się gdzie warzą.
Hazy APA
4,5% alk.
Chmiele: Idaho7, Citra
Aromat - po otwarciu puszki nuty żywiczne, cytrusowe i nieznacznie owoce tropikalne. Po przelaniu głównie tropikalne mango
Piana - wysoka, średnia trwałość z długim kożuszkiem...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Ostrov to kontraktowiec, który wystartował w zeszłym roku.
Warzą w Přešticích a Mlékojedech, w planach mają własny browar
Amadeus to lager wiedeński, 4,7% alk, 29 IBU
http://pivovarostrov.cz/
Aromat - słodowy, ciastkowa, trochę karmelowa łagodna słodycz,...-
Channel: Czechy
2025-09-09, 23:15 -
-
Bardzo się cieszę, że właśnie taki lokal powstał akurat w Cieszynie. Lubię tam jeździć, lubię klimat tego miasta, a na moim piwnym szlaku właśnie dodałem Czarnego Koguta.
Browar wystartował pierwszego marca, a nam udało się ich odwiedzić dwa i pół tygodnia później czyli 18 marca. Browar,...-
Channel: Śląskie
-
-
Wiem, iż temat ciężki, bo albo dobre, albo niedrogie ale napiszę do czego dążę. Mieszkam na co dzien w Niemczech gdzie w cenie poniżej 2zł (przeliczając) można kupić poprawne piwko w opakowaniu 0,5l. Ciężko mi takowe znaleźć w Polsce. Nie uważacie, iż ceny naszych piw, nawet koncernowych...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Muzyka Jerzy Matuszkiewicz
Wykonanie Zdzisław Maklakiewicz
Gdy Ci życie ucieka kochany
To nie goń go
Gdy już tydzień chodzisz jak we śnie
To nie łudź się
Małe piwko, małe piwko z korzeniami wrośnie Ci
Małe piwko, małe piwko...-
Channel: Twórczość
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment