SZTAB w natarciu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ahumba
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 9314

    #151
    #13

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
    Za to przyszły tydzień będzie (najprawdopodobniej) bardzo pracowity:
    sobota pszenica w Sztabie, niedziela koźlak w MDM-ie (lub odwrotnie)

    No to zgodnie z planem wziąłem:
    -2,5 kg ciemnej pszenicy
    -0,5 jasnej pszenicy
    - 1 kg pilzeńskiego
    - 1 kg monachijskiego
    - 1 kg jasnego karmelu.

    Powtórzyłem sposób warzenia z warki 8 infuzyjnie.
    słody pszeniczne wsypałem w temp. 40*
    w temp. 45* przerwa 17 minut
    w temp. 50* wsypałem resztę słodów
    w temp. 53* przerwa 12 minut
    w temp. 61-63* przerwa 35 minut
    w temp. 71-74* przerwa 40 minut

    filtrowanie na gorąco bezproblemowe
    wysładzanie 3 x 5 l.

    Teraz garnuszek podgrzewa się aby na godzinę wrzucić 50g. chmielu w szyszkach STYRIAN (4,1% alpha).
    Póżniej już tylko drożdże Wyeast 3068 (nowe) i zobaczymy.
    Na warsztaty do konkursu się nie nada ze względów formalnych, lecz do degustacji mam nadzieję będą się nadawały.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

    Comment

    • Ahumba
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 9314

      #152
      Jest 21 litrów 12-tki. Temperatura spadła w sposób naturalny (bez dopingu) do 25*, więc drożdże dostały robotę
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

      Comment

      • Ahumba
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.05
        • 9314

        #153
        #13

        4 BLg i dość już "burzliwości'. Czas na cichą, gdzie trafił dziś mój ciemny pszeniczniak.
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

        Comment

        • Ahumba
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.05
          • 9314

          #154
          warka # 14

          Upał upałem a pić trzeba

          A więc warka #14 - Srebrnoweselne

          4 kg pilzeński
          1 kg pszeniczny jasny

          62-65* przerwa 30 minut
          71-73* przerwa 20 minut

          78* i stop.

          filtrowanie na gorąco bezproblemowe

          chmiel w szyszkach TETTNANGER (2,6% alpha) 60 g - 60 minut
          + 40 g tego samego chmielu + łyżeczka mchu irlandzkiego na 20 minut przed końcem gotowania.

          Teraz wszystko się chłodzi, czekają jeszcze drożdże Wyeasty 2565 Kolsch.
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

          Comment

          • Ahumba
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 9314

            #155
            # 14

            Z początkowych 12 BLg ostało się 3, więc dziś piwo trafiło na cichą
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

            Comment

            • Ahumba
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.05
              • 9314

              #156
              # 14

              Mimo fatalnych warunków cieplnych w moim mieszkanku, piwo trzyma się nieźle.
              2 BLg i dziś trafia do butelek.
              Ochrzczone zostało : srebrnoweselne.
              Jedna z butelek dostanie natomiast inną etykietę i zostanie wręczona Koledze albeertosowi za zwycięstwo w tegorocznej edycji typerów
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

              Comment

              • Ahumba
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.05
                • 9314

                #157
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                Jedna z butelek dostanie natomiast inną etykietę i zostanie wręczona Koledze albeertosowi za zwycięstwo w tegorocznej edycji typerów
                Ta inna wygląda tak:
                Attached Files
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                Comment

                • Ahumba
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.05
                  • 9314

                  #158
                  A tak wygląda etykieta do piwa srebrnoweselnego:
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Ahumba; 2007-08-31, 21:05. Powód: szybciej działam niż myślę :D
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                  Comment

                  • Ahumba
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.05
                    • 9314

                    #159
                    Oto etykieta:
                    Attached Files
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                    Comment

                    • huanghua
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.10
                      • 1910

                      #160
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                      Oto etykieta:
                      Ulala Śliczniutka.
                      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                      Comment

                      • Ahumba
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.05
                        • 9314

                        #161
                        # 15 - Pod górkę

                        Właśnie jestem w trakcie warzenia.
                        Piwo miało się nazywać kobra sztabowa, gdyż inspiracją jest piwo Ironów - Kobra indyjska.
                        Ale tak wszystko idzie mi pod górkę, że postanowiłem nazwać je wlaśnie "Pod górkę".
                        Niby wszystko mam a wszystkiego szukać muszę.

                        Do warzenia wziąłem:

                        3,6 kg - pilzeńskiego
                        1 kg - karmel jasny
                        0,25 kg - Biscuit (50 EBC)
                        0,25 kg - Specjal B (350 EBC)

                        Przerwy:

                        temp. 62-65* - 40 minut
                        temp. 71-74* - 30 minut.

                        75* - i filtrowanie.
                        poszarżowałem z wysładzaniem i boję się, że będzie cienkusz.

                        Teraz powoli (może po wyparowaniu zrobi się przyzwoitszy stopień BLg) rozgrzewam całość, aby pogotować 60 minut.

                        Przygotowana jest Marynka (6,6 % alfakwasów) - 30 g.
                        zarzucę do gara jak tylko zacznie bulgotać..

                        Co do aromatu to jeszcze nie wiem.
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                        Comment

                        • Ahumba
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.05
                          • 9314

                          #162
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba

                          Przygotowana jest Marynka (6,6 % alfakwasów) - 30 g.
                          zarzucę do gara jak tylko zacznie bulgotać..

                          Co do aromatu to jeszcze nie wiem.
                          Na ostatnie 15 minut gotowania wrzucę 10 g challengera (lub cuś podobnie się nazywającego) 7,44 alfa.

                          Jako drożdży użyję Danstar Windsor
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                          Comment

                          • Ahumba
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.05
                            • 9314

                            #163
                            No i wyszło ok. 18 l. piwka 14 BLg.
                            Drożdże zadam chyba jutro z rana, bo mimo stania na balkonie temperaturka spadła dopiero do 32*.
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                            Comment

                            • Ahumba
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.05
                              • 9314

                              #164
                              # 15 - Pod górkę

                              Temperatura 24* - drożdże ruszyły do ataku
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                              Comment

                              • Ahumba
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.05
                                • 9314

                                #165
                                #15 - pod górkę

                                Pomimo, że BLg spadło tylko do 5* dziś piwo powędrowało na cichą.

                                A ponieważ kupiłem jeszcze jedno wiadro już w sobotę/niedzielę następne gotowanie
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                Przetwarzanie...