SZTAB w natarciu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ahumba
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 9293

    #211
    Najgorzej jak ktoś warzy piwa od wielkiego dzwonu i uprawia jeszcze średniowieczne metody. Do filtrowania użyłem i wiaderka z otworkami i filtratora. Ponieważ wczoraj ześrutowałem słody dosyć drobno to zaraz filtracja stanęła bo wiaderko zakorkowało się. Dopiero gdy usunąłem je z zestawu wszystko poszło elegancko. Teraz szykuję się do chmielenia. W temperaturze ok 47 stopni pomiar balingu dał wynik 11 Blg.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

    Comment

    • Ahumba
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 9293

      #212
      No to na dziś koniec. Zgodnie z instrukcją dodałem na 60 minut 30 g chmielu TRADITION, na ostatnie 15 minut jeszcze 20g. Udało mi się schłodzić do 23 stopni. i zadałem 2 op. Lager Yeats Diamond. Teraz czekam aż une się wezmą za 19 litrów przyszłego marcowego o 13 Blg.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

      Comment

      • MateuszTyczka
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        🍼🍼
        • 2022.07
        • 60

        #213
        powodzenia

        W jakiej temperaturze będzie fermentowane?

        Comment

        • Ahumba
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.05
          • 9293

          #214
          Parę lat temu syn kupił lodówkę, żebyśmy mogli dolne piwa warzyć i wstawił sobie do pokoju. Teraz się wyprowadził zostawiając lodówkę. Mogę więc zgodnie z instrukcją trzymać przez dwa tygodnie w temperaturze ok 10 stopni a cichą prowadzić przy 7 stopniach. Buteleczki z piwem wywiozę do niego, gdzie sobie będą stały w pomieszczeniu gospodarczym o temperaturze ok, 7 stopni.
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10827

            #215
            Maciek nic nie warzyłeś czy nie pisałeś?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Ahumba
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.05
              • 9293

              #216
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
              Maciek nic nie warzyłeś czy nie pisałeś?
              Poprzedni wpis był o 27 warce. Przez ten czas kllkanaście warek uwarzyłem. Niedawno Art miał okazję spróbować mojej pszenicy. A u syna w 7 stopniach dochodzi do siebie koźlak. Będzie jak znalazł na święta. Dla buchalterii przyjmę, że to marcowe to moja 41 warka.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

              Comment

              • Ahumba
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.05
                • 9293

                #217
                My tu gadu gadu a fermentor został zamknięty w 10 stopniach
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                Comment

                • Ahumba
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.05
                  • 9293

                  #218
                  Dziś przelałem marcowe na cichą. Po dwóch tygodniach pracy w temperaturze 10 stopni BLg z 13 spadło do 5. Teraz na dwa tygodnie fermentor zamknąłem w temperaturze 5 stopni.
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                  Comment

                  • Ahumba
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.05
                    • 9293

                    #219
                    Zaraz będę robił to, czego nie lubię - rozlew. Butelki już przygotowane i zaraz marcowe o BLg 4 znajdzie się w bączkach i butelkach euro. A wieczorem śrutowanie słodów do kolejnej pszenicy.
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                    Comment

                    • Ahumba
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 9293

                      #220
                      Podsumowując 41 warkę -marcowe ahumbowe
                      13 Blg - ok 4,5% alko
                      24 butelki 0,5l = 12 l
                      16 butelek 0,33l = 5,2
                      RAZEM - ok. 17l.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                      Comment

                      • Ahumba
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.05
                        • 9293

                        #221
                        Zgodnie z zapowiedzią ruszyły prace nad WARKĄ nr 42 - ahumbowy weizen

                        Właśnie ześrutowałem:
                        - 2,15 kg słodu pilzeńskiego
                        - 2,35 kg słodu pszenicznego.

                        Jutro dalszy ciąg i na swoją kolej czeka:
                        - chmiel lubelski PL 2023
                        - drożdże Mangrove Jack's Bavarian Wheat Yeast M-20
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                        Comment

                        • Ahumba
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.05
                          • 9293

                          #222
                          drożdże zadane i 20 litrów przyszłej pszenicy o Blg 13 stoi sobie w pokoju.
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                          Comment

                          • Ahumba
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.05
                            • 9293

                            #223
                            A to efekt wczorajszej mojej działalności
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                            Comment

                            • Ahumba
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.05
                              • 9293

                              #224
                              Dziś kończę tegoroczne zabawy z warzeniem.

                              warka 39 - ahumbowy bock - premiera - uprzyjemniał siedzenie przy świątecznym stole;
                              warka 40 - ahumbowy weizen - ostatnie butelki czekają na spożycie;
                              warka 41- ahumbowe marcowe - wywiezione w chłodne miejsce;
                              warka 42- ahumbowy weizen - Blg spadło do ok. 2,5 i rozlałem dziś do butelek.(27x0,5l + 16x0,33l)

                              Teraz z powodów remontowych w domu, wyjazdu itp. wznowienie "produkcji" przewiduję ok. marca.
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                              Comment

                              • Ahumba
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.05
                                • 9293

                                #225
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                                Dziś kończę tegoroczne zabawy z warzeniem.

                                Teraz z powodów remontowych w domu, wyjazdu itp. wznowienie "produkcji" przewiduję ok. marca.
                                Najpierw remont później rwa, która z lekka mnie potraktowała, ale trzeba coś ugotować.

                                Kupiłem w CP trochę surowców i dziś pośrutowałem:

                                Pilzeński Viking Malt - 2,2 kg
                                Monachijski jasny Viking Malt - 1,3 kg
                                Owsiany - 0,85 kg
                                Karmelowy Viking Malt -0,35 kg
                                Jęczmień Palony - Weyermann - 0,25 kg

                                Jutro ogień pod gary i ma wyjść na końcu Ahumbowy Stout Owsiany (warka 43)
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • ART
                                  SZTAB Ahumby, Kristallweizen [?]
                                  ART
                                  Człowiek chodzi spokojnie, nikomu nie wadząc ulicami Koszęcina, a tu zza rogu wyskakuje znienacka Ahumba i wręcza mu dwa flakony błagalnym tonem piskając żeby pod żadnym pozorem nikomu nic nie mówić o tym Wtf? No to... em... mówie że nikomu poza internetem zupełnie nic nie powiem. ...
                                  2024-11-03, 23:00
                                • Hannibal
                                  SZTAB w natarciu - ploty
                                  Hannibal
                                  Admin: wątek wydzielony z tematu: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=49687


                                  -------------------------------------


                                  To czekamy z niecierpliwością na kolejne meldunki.
                                  2005-04-20, 21:21
                                • MarcinKa
                                  SZTAB, Chrzczonka XXIX
                                  MarcinKa
                                  Piwo otrzymane w prezencie od piwowara. Butelka 0,5l. Moc 4%, ekstrakt 11. Kolor brązowy, toffi, piwo mętne. Pod światło bordowe. Piana bardzo drobniutka, duża, puszysta. Bez problemu można by ją formować. Lekko brązowa, bardzo trwała. Zapach ale’owy. Nuty górnej fermentacji, estry, suszone...
                                  2016-10-29, 23:26
                                • jerzy
                                  Sztab, "Hurra, hurra, hurra" (warka #3)
                                  jerzy
                                  Dane z etykiety: Piwo ciemne 13°Blg, warzone dla Żony-Taxi przez SZTAB Sp. z o.o., rozlew 3.09.2005 r.

                                  Ogromna, drobnoziarnista piana koloru jasnobeżowego; osadza się na ściankach kufla.
                                  Piwo ciemne, pod światło czerwono-wiśniowe.
                                  CO2 sporo.
                                  Zapach intensywnie...
                                  2006-02-21, 21:56
                                • mark33
                                  Sztab -warsztatowe, warka 7
                                  mark33
                                  Z tego co wyczytałem warzył sam Ahumba bez dwóch nestorów. Skład piwa - konkursowy z ciekawą historią pochodzenia surowców .

                                  Konkretniej: butelka 0,33 biała ryflowana po mineralce , kapselek czerwony.

                                  Piwo o kolorze średniej mocy cherbaty - ładne, lekko...
                                  2006-06-05, 22:36
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...