Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
Markowe domowe
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuPonowie, mylicie pojęcia. Pokrywa nie jest po to, żeby chronić piwo przed tlenem, tylko przed zanieczyszczeniami mechanicznymi i drobnoustrojami. Przed tlenem chroni wystarczająco warstwa dwutlenku węgla.
Dziękuję za słuszne uwagiComment
-
Warka 17
Nazwa robocza "Karmelowy Lager"
Skład:
Słód pilzneński 3750g
Słód karmelowy 250g
Chmiel: Herkules 15ak. 40g szyszka
Marynka 7ak. 30g szyszka
Lubelski 3,5ak. 26g granulat
Drożdże: Saflager S-23
Zasyp przy 60*C
Przerwy 65*C -> 40 minut
73*C -> 73 minuty
78*C -> 10 minut
Chmielenie: herkules dodany tuz po zagotowaniu, marynka w 50 minucie, lubelski w 60 minucie na kolejnych 7 minut.
Wyszło 38 litrów 11blg, wydajność bardzo słaba poniżej 60% trzeba podkręcić śrutownik.Comment
-
-
Przelałem na cichą Blg nadal 5 czyli tak jak chciałem. Napełniłem dymion pod korek i pół fermentora. Smak próbki z pomiaru niezły goryczka mimo dość solidnego chmielenia średnia.
Z jednego fermentora zebrałem gęstwę do słoja, była bardzo czysta jak na zbiór po burzliwej.
zostanie wykorzystana jeszcze w tym tygodniu.Comment
-
Warka 18 "Blondi"
Zasyp:
Pilzneński - 6320 g
Monachijski - 380 g
Karmelowy - 300 g
Zacieranie:
zasyp do wody o temperaturze 50*C -> 10 minut przerwy
64*C -> 60 minut
73*C -> 20 minut
78*C -> 15 minut
Chmielenie:
Hrekules 26g w zerowej minucie godzinnego gotownia
Marynka 26g w 40 minucie
Lubelski 20g w 55 minucie
Drozdże :
Gęstwa S-23 zebrana poprzedniego dnia.
Wyszło 27 litrów 15 Blg - wydajność 61,33, dodatkowo 2 litry cienkusza ~8Blg fermetuje w pecie z 6,7g lubelskiego.Last edited by mark33; 2007-02-17, 21:29.Comment
-
-
Comment