Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
Mikrobrowar Wielkobronowicki
Collapse
X
-
Poprzednie piwo na tych drożdżach też mi w sumie nieźle odfermentowało ale nie mogłem wziąć tego za zasadę bo ogólnie to było dziwne
Comment
-
Przywiozłem właśnie od prawie jak teściów ponad pół litra syropu sosnowego. Zatrę coś w tygodniu jasnego i dodam ten syrop. Ciekawe czy uda się uzyskać sosnowe posmaki w piwie czy tylko cukier z syropu voltów nabije
Comment
-
warka #19 zabutelkowana
Skrzynka Apo, skrzynka NRW i kilkanaście butelek do rozdania. Blg spadło na cichej do 1,5
Mimo wytrawności smak jest rozbudowany. Zapach mi się też podoba.
Comment
-
warka #20 - Sosenka (piwo smakowe)
na 22 litry:
3,5 kg słodu pilzneńskiego Optima
1 kg słodu monachijskiego Strzegom
0,5 kg słodu karmelowego jasnego Baltic Malt
0,1 kg słodu palonego Żywiec
zacieranie 65*-60* C przez 80 minut
+ 3 litrowy dekot 72* C przez 80 minut
na ostatnie 10 minut warzenia dodane 0,8 l syropu sosnowego
chmiel Marynka (szyszki) 8,7% 30g/60'
chmiel Lubelski (granulat) 3,8% 50 g/10'
drożdże Wyeast 2002 Gambrinus
blg 13
1,2l brzeczki pozostawione do refermentacji.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Silnie chmielone nawiedzone piwo. Powstało bo podczas wolnej rozmowy z przyszłą teściową okazało się, że ma ona w piwniczce lekko zleżały syrop sosnowy. Mam nadzieję, żę uda się mocne, goryczkowe piwo z aromatem sosny. Tak, na listopadowe słoty.Comment
-
MógłbyśPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Titus_Foxhohoho, aleś tego naprodukował przez wakacje...
hmmz...mógłym pożyczyć śrutownik ?
Tylko zadzwoń albo się na gg odezwij.
Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2006-10-13, 07:48.Comment
-
Trochę Shlangi obawiam sie o to, że mocne smaki słodów karmelowego i palonego mogą stłamscić sosenkę. Ale trzymam kciuki. Kiedyś chciałem zrobic piwo z dodatkiem młodych odrostów sosnowych zamiast aromatycznego chmielu, ale nie wystarczyło mi determinacji. Tym bardziej więc jestem ciekaw tego Twojego piwa.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaumna 22 litry:
3,5 kg słodu pilzneńskiego Optima
1 kg słodu monachijskiego Strzegom
0,5 kg słodu karmelowego jasnego Baltic Malt
0,1 kg słodu palonego Żywiec
zacieranie 65*-60* C przez 80 minut
+ 3 litrowy dekot 72* C przez 80 minut
na ostatnie 10 minut warzenia dodane 0,8 l syropu sosnowego
Ja chciałem zrobić piwo "sosnowe" (zreszta nie wiem, czy nie miał to byc świerk) na samych jasnych słodach, z niewielką domieszką "nieagresywnego" słodu karmelowego typu Carapils.Comment
-
Po kilku próbach już wiem, że ten palony z Żywca nie jest taki Palony. A poza tym chciałem uzyskać aromat płonącego boru sosnowego
Jak nie skiśnie to dostaniesz Wielki_B butelczynę.
Comment
-
Shlangie, jak pierwsze wrażenia z sosenką?
Dziś miałem możliwośc otrzymać troszkę takiego soku, ale odmówiłem nie znając potencjalnych efektów.
Jak pierwsze wrażenia? Warto spróbować?W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Jutro zlewam na cichą więc skosztuję. Na razie aromatu sosnowego z fermentora nie czuję.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaShlangie, jak pierwsze wrażenia z sosenką?
Dziś miałem możliwośc otrzymać troszkę takiego soku, ale odmówiłem nie znając potencjalnych efektów.
Jak pierwsze wrażenia? Warto spróbować?No i zlałem na cichą. Syrop sosnowy, **heep**, nie dał aromatów ale procenty, **heep**, za to dałPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumJutro zlewam na cichą więc skosztuję. Na razie aromatu sosnowego z fermentora nie czuję.
Zobaczymy co leżakowanie wykaże.
Comment
-
warka #20 zabutelkowana
Blg spadło do 2
Do refermentacji oczywiście użyłem brzeczki. Jak zawsze wyszła skrzynka apo, skrzynka NRW (bez dwóch butelek) i 7 butelek (zielonych
) 0,5 l dla LajboCKów.
W tym tygodniu czeka mnie jeszcze warzenie portera bałtyckiego
Comment
-
warka #21 - 'Tonący Szwed' porter bałtycki
na 30 litrów:
3 kg słodu pilzneńskiego Optima
3 kg słodu monachijskiego Strzegom
2 kg mączki słodowej Bogutyn Młyn
1,3 kg słodu palonego Żywiec
1 kg słodu karmelowego jasnego Baltic Malt
0,5 kg słodu karmelowego ciemnego Strzegom
0,5 kg ekstraktu słodowego ciemnego WES
0,5 kg ekstraktu słodowego barwiącego WES
razem 10,8 kg zasypu + 1 kg ekstraktu, na razie to mój rekord w jednym garnku
zacieranie po angielsku 72*-65* C przez 100 minut
chmiel Magnum (szyszki) 50 g / 60'
chmiel Marynka (granulat) 50 g /60'
chmiel Spalter (szyszki) 100 g /30'
drożdże Wyeast 2002 Gambrinus
blg 20 [mogło być lepiej ale popieprzyło mi się wysładzanie, bo nie chciało mi się podgrzać brzeczki po skończonym zacieraniu i była cholernie lepka - filtracja szła jakby cedzić klej butapren przez sitko (do tego te 2 kg mąki słodowej zagęszczało atmosferę we filtratorze) i musiałem wielokrotnie mieszać gwałtownie uleżane młóto ze świeżą wodą do wysładzania by filracja wogóle szła]
1,2l brzeczki pozostawione do refermentacji.
-------------------------------------------
Porterka postanowiłem nazwać na cześć zwycięskiej dla Polskiej floty bitwy pod Oliwą (1627) - 28 listopada przypada 379 rocznica. Autorem tła etykiety jest Zbigniew Niewęgłowski.Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2006-11-09, 02:04. Powód: zwężono szeroki rozpierniczacz strony :DComment
-
nie wiedzieć czemu skojarzyło mi się z wątkiem Hattrick
Piweczko Roku 2007 rozstrzygnięte!
W browar.biz: smrtan | w Piweczko.org: slobodan
Mój browar domowy
Etykiety moich piw domowychComment