Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
					
				
				
			
		Mikrobrowar Wielkobronowicki
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Poprzednie piwo na tych drożdżach też mi w sumie nieźle odfermentowało ale nie mogłem wziąć tego za zasadę bo ogólnie to było dziwne  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Przywiozłem właśnie od prawie jak teściów ponad pół litra syropu sosnowego. Zatrę coś w tygodniu jasnego i dodam ten syrop. Ciekawe czy uda się uzyskać sosnowe posmaki w piwie czy tylko cukier z syropu voltów nabije  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 warka #19 zabutelkowana
 
 Skrzynka Apo, skrzynka NRW i kilkanaście butelek do rozdania. Blg spadło na cichej do 1,5 Mimo wytrawności smak jest rozbudowany. Zapach mi się też podoba. Mimo wytrawności smak jest rozbudowany. Zapach mi się też podoba.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 warka #20 - Sosenka (piwo smakowe)
 
 na 22 litry:
 
 3,5 kg słodu pilzneńskiego Optima
 1 kg słodu monachijskiego Strzegom
 0,5 kg słodu karmelowego jasnego Baltic Malt
 0,1 kg słodu palonego Żywiec
 
 
 zacieranie 65*-60* C przez 80 minut
 + 3 litrowy dekot 72* C przez 80 minut
 
 
 na ostatnie 10 minut warzenia dodane 0,8 l syropu sosnowego
 
 chmiel Marynka (szyszki) 8,7% 30g/60'
 chmiel Lubelski (granulat) 3,8% 50 g/10'
 
 
 drożdże Wyeast 2002 Gambrinus
 
 
 blg 13
 
 1,2l brzeczki pozostawione do refermentacji.
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Silnie chmielone nawiedzone piwo. Powstało bo podczas wolnej rozmowy z przyszłą teściową okazało się, że ma ona w piwniczce lekko zleżały syrop sosnowy. Mam nadzieję, żę uda się mocne, goryczkowe piwo z aromatem sosny. Tak, na listopadowe słoty.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 MógłbyśPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Titus_Foxhohoho, aleś tego naprodukował przez wakacje... hmmz...mógłym pożyczyć śrutownik ? hmmz...mógłym pożyczyć śrutownik ? Tylko zadzwoń albo się na gg odezwij.
							
						Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2006-10-13, 07:48. Tylko zadzwoń albo się na gg odezwij.
							
						Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2006-10-13, 07:48.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Trochę Shlangi obawiam sie o to, że mocne smaki słodów karmelowego i palonego mogą stłamscić sosenkę. Ale trzymam kciuki. Kiedyś chciałem zrobic piwo z dodatkiem młodych odrostów sosnowych zamiast aromatycznego chmielu, ale nie wystarczyło mi determinacji. Tym bardziej więc jestem ciekaw tego Twojego piwa.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaumna 22 litry:
 
 3,5 kg słodu pilzneńskiego Optima
 1 kg słodu monachijskiego Strzegom
 0,5 kg słodu karmelowego jasnego Baltic Malt
 0,1 kg słodu palonego Żywiec
 
 
 zacieranie 65*-60* C przez 80 minut
 + 3 litrowy dekot 72* C przez 80 minut
 
 
 na ostatnie 10 minut warzenia dodane 0,8 l syropu sosnowego
 Ja chciałem zrobić piwo "sosnowe" (zreszta nie wiem, czy nie miał to byc świerk) na samych jasnych słodach, z niewielką domieszką "nieagresywnego" słodu karmelowego typu Carapils.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Po kilku próbach już wiem, że ten palony z Żywca nie jest taki Palony. A poza tym chciałem uzyskać aromat płonącego boru sosnowego Jak nie skiśnie to dostaniesz Wielki_B butelczynę. Jak nie skiśnie to dostaniesz Wielki_B butelczynę.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Shlangie, jak pierwsze wrażenia z sosenką?
 Dziś miałem możliwośc otrzymać troszkę takiego soku, ale odmówiłem nie znając potencjalnych efektów.
 Jak pierwsze wrażenia? Warto spróbować?W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Jutro zlewam na cichą więc skosztuję. Na razie aromatu sosnowego z fermentora nie czuję.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaShlangie, jak pierwsze wrażenia z sosenką?
 Dziś miałem możliwośc otrzymać troszkę takiego soku, ale odmówiłem nie znając potencjalnych efektów.
 Jak pierwsze wrażenia? Warto spróbować?No i zlałem na cichą. Syrop sosnowy, **heep**, nie dał aromatów ale procenty, **heep**, za to dałPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumJutro zlewam na cichą więc skosztuję. Na razie aromatu sosnowego z fermentora nie czuję. Zobaczymy co leżakowanie wykaże. Zobaczymy co leżakowanie wykaże.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 warka #20 zabutelkowana
 
 Blg spadło do 2 Do refermentacji oczywiście użyłem brzeczki. Jak zawsze wyszła skrzynka apo, skrzynka NRW (bez dwóch butelek) i 7 butelek (zielonych Do refermentacji oczywiście użyłem brzeczki. Jak zawsze wyszła skrzynka apo, skrzynka NRW (bez dwóch butelek) i 7 butelek (zielonych ) 0,5 l dla LajboCKów. ) 0,5 l dla LajboCKów.
 
 
 W tym tygodniu czeka mnie jeszcze warzenie portera bałtyckiego  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 warka #21 - 'Tonący Szwed' porter bałtycki
 
 na 30 litrów:
 
 3 kg słodu pilzneńskiego Optima
 3 kg słodu monachijskiego Strzegom
 2 kg mączki słodowej Bogutyn Młyn
 1,3 kg słodu palonego Żywiec
 1 kg słodu karmelowego jasnego Baltic Malt
 0,5 kg słodu karmelowego ciemnego Strzegom
 0,5 kg ekstraktu słodowego ciemnego WES
 0,5 kg ekstraktu słodowego barwiącego WES
 
 razem 10,8 kg zasypu + 1 kg ekstraktu, na razie to mój rekord w jednym garnku  
 
 
 zacieranie po angielsku 72*-65* C przez 100 minut
 
 
 chmiel Magnum (szyszki) 50 g / 60'
 chmiel Marynka (granulat) 50 g /60'
 chmiel Spalter (szyszki) 100 g /30'
 
 
 drożdże Wyeast 2002 Gambrinus
 
 
 blg 20 [mogło być lepiej ale popieprzyło mi się wysładzanie, bo nie chciało mi się podgrzać brzeczki po skończonym zacieraniu i była cholernie lepka - filtracja szła jakby cedzić klej butapren przez sitko (do tego te 2 kg mąki słodowej zagęszczało atmosferę we filtratorze) i musiałem wielokrotnie mieszać gwałtownie uleżane młóto ze świeżą wodą do wysładzania by filracja wogóle szła]
 
 
 1,2l brzeczki pozostawione do refermentacji.
 
 -------------------------------------------
 Porterka postanowiłem nazwać na cześć zwycięskiej dla Polskiej floty bitwy pod Oliwą (1627) - 28 listopada przypada 379 rocznica. Autorem tła etykiety jest Zbigniew Niewęgłowski.Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2006-11-09, 02:04. Powód: zwężono szeroki rozpierniczacz strony :DComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 nie wiedzieć czemu skojarzyło mi się z wątkiem Hattrick Piweczko Roku 2007 rozstrzygnięte! Piweczko Roku 2007 rozstrzygnięte!
 
 W browar.biz: smrtan | w Piweczko.org: slobodan
 Mój browar domowy
 Etykiety moich piw domowychComment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować. Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
 Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
 Z głównego dworca kolejowego jest stąd...- 
							Channel: Rumunia
 2023-12-20, 22:22
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Browar Stary Kraków Browar Stary Kraków
 Warzelnia 1500L + fermentory Speidel + wyposażenie
 Lokalizacja: Wronin gmina Koniusza/25km od Krakowa
 Aktywnie dzialajacy mikrobrowar do przejecia z cala wiedzą, klientami i garnkami.
 Browar z historią piwowarstwa kraftowego dzialajacy od 2005 roku, ktory...- 
							Channel: Słup ogłoszeniowy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 9ABV / ? PImperial Saison z pędami świerku, pszenicą, owsem i cukrem trzcinowym.33IBU, chmiele Motueka i Hallertauer Mittelfrüh 9ABV / ? PImperial Saison z pędami świerku, pszenicą, owsem i cukrem trzcinowym.33IBU, chmiele Motueka i Hallertauer Mittelfrüh
 
 Tym razem wschodnia strona półwyspu jutlandzkiego i mikrobrowar Humleland w Aarhus, tuż przy porcie.
 
 Pędy wyczuwalne,...- 
							Channel: Dania
 2025-05-18, 09:31
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje... Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...- 
							Channel: Islandia
 2025-01-19, 20:34
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu. Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
 Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
 Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...- 
							Channel: Śląskie
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	
Comment