Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Joelka nawarzyła piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    Krzysiu
    • 02-2001
    • 14936

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
    .... Mam 2,7 pilzneńskiego i 4 coś karmelowego ciemnego ...
    Zasugerowałem się tymi liczbami, a okazało się, że masa karmela ciemnego została określona w rzadko używanej jednostce - centygramach.

    Comment

    • joelka
      Senior
      • 03-2005
      • 817

      #47
      Cóś innego myślałam, cóś innego napisałam

      Comment

      • joelka
        Senior
        • 03-2005
        • 817

        #48
        Odwiedziłam dziś butelki i nie podoba mnie się brzydki osad fruwający w butelkach Jestem wściekła. Chiałam tym piwem zadebiutować w urodziny Mam nadzieję, że te paprochy zlepią się na dnie i nie wyskoczą do kufla jak zechcę częstować gości.

        Comment

        • joelka
          Senior
          • 03-2005
          • 817

          #49
          wspomnienia z pierwszego warzenia

          Ech, ręce opadają. Sikacz pospolity wyszedł mi z drugiej warki Tęsknię za piwem z pierwszego warzenia. Tyle wybrzydzałam na nie ale teraz mi go brakuje.

          Tu pierwszy wsyp na zacierkę :
          Attached Files

          Comment

          • joelka
            Senior
            • 03-2005
            • 817

            #50
            A tu zacieranie przy otwartym garnku aby nacieszyć oczy i nos
            przerwa 52-53 C
            Attached Files

            Comment

            • joelka
              Senior
              • 03-2005
              • 817

              #51
              A tu przerwa 63 C
              Attached Files

              Comment

              • joelka
                Senior
                • 03-2005
                • 817

                #52
                Filtracji nie będzie bo nie ma czym się chwalić. Istna papranina, przez to że brakowało wiadra z dziurami. Wysładzania też nie będzie bo go w ogóle nie było
                A chmieliłam pierwszą brzeczkę granulaten ( BRZYDAL ) wyszła z tego zielona maź. Więc też zdjęcia nie ma.
                A to już dekantacja do fermentora. Z dna wyłania się zielony potwór granulatowy.



                Ok, jutro zacieram żeby mieć czym zastąpić piwo z drugiej warki. O pierwszym mogę już zapomnieć. Popłynęło... w gardło
                Attached Files

                Comment

                • joelka
                  Senior
                  • 03-2005
                  • 817

                  #53
                  wspomnienie warki I

                  A tak wyglądał start drożdży
                  Attached Files

                  Comment

                  • joelka
                    Senior
                    • 03-2005
                    • 817

                    #54
                    ----- warka 3 ------

                    Spontaniczne nastawienie zacierki porcja 3 kg słodu pilzneńskiego odpoczywa sobie właśnie na przerwie w 72 C. Pierwsza przerwa strasznie się wydłużyła. Chciałam 45 min, wyszło 60 min. 72 C robię na 40 min.
                    Reszta jeszcze niezaplanowana. Podejrzewam, że sobie odbiję za tego słodkiego sikacza co wyszedł w drugiej warce i tym razem sypnę goryczki solidnie.

                    Comment

                    • joelka
                      Senior
                      • 03-2005
                      • 817

                      #55
                      Piwo z kombinacji alpejskiej:
                      Brzeczka przyciemniona porcją 0,03 kg karmelu ciemnego osobno zacieranego z 1 kg słodu pilzneńskiego. Nachmielona goryczką standardowo 60 min i aromatem 15 min + miodzio lipowy (nie lipny) 5 min.
                      Nie wiem co to z tego wyjdzie ale kolorek ma ładny. Oby sklarowało się przez noc inaczej zabrudzi piękną puszystą pianę z drożdży, którą już widzę oczami wyobraźni

                      Nie wiem czy tak sobie odbiłam tym chmielem gdyż szyszki skończyły się przy 25 g. Więc znów z zaplanowanego chmielenia zupełnie cóś innego wyszło.

                      Ostatecznie BLG brzeczki nastawnej 14/15/16 (jakoś mało dokładny mam ten pomiar za każdym razem inaczej wskazuje). Zobaczymy do ilu odfermentuje.

                      Comment

                      • joelka
                        Senior
                        • 03-2005
                        • 817

                        #56
                        Żeby nie zapomnieć to wpisuję, że drożdże odfermentowały do 5 blg po 6 dniach i całość poszła na cichą, do wiadra tym razem. Jeszcze coś tam fermentuje bo pianka jest na 1 cm. Na dniach piwo będzie butelkowane.

                        Comment

                        • joelka
                          Senior
                          • 03-2005
                          • 817

                          #57
                          ------- warka 4 -------

                          Jutro wielkie butelkowanie. Wielkie nie dlatego że tyle piwa wyszło, wielkie bo butelki są strasznie brudne i trza je wyszorować

                          A wczoraj zabrałam się za kolejne warzenie. Na zacieranie poszło do gara 3,3 kg słodu pilzneńskiego. Garść płatków jęczmiennych oraz 0,05 karmelu ciemnego. Będzie więc "pilsik wcale nie blady".

                          Przerwy były 4:
                          43 C wsypanie słodu i 10 min
                          54 C 10 min
                          63 C 45 min
                          73 C 35 min
                          podgrzanie do 78 C i koniec.

                          Chmielenie:
                          To co mi zostało czyli:
                          15 g goryczki w granulacie 60 min
                          10 g aromatu w szyszkach 15 min
                          5 g aromatu w granulacie 5 min

                          Drożdże znów safale co by je wykończyć.
                          Ostatecznie wyszło 14 l o blg 13.

                          Comment

                          • joelka
                            Senior
                            • 03-2005
                            • 817

                            #58
                            W zasadzie to wyszło mi 18 l.
                            Pozostałe 4 l zaprawiłam 10 g chmielu aromatycznego, kulkami jałowca, goździkami i cynamonem oraz gałką m. i imbirem i jeszcze jakby było mało to miodem. Wyszło 12 blg.
                            Dodałam też 4 kawałki suszonego jabłka i całość poszła na fermentację do gąsiorka.
                            Chętnych na takie słodycze mi nie brakuje

                            Comment

                            • joelka
                              Senior
                              • 03-2005
                              • 817

                              #59
                              -------- warka 6 --------

                              ło matko! ale zaległości...

                              Warki nr 4 juz nie pamiętam, piątej zresztą też. Tzn zakopałam po 3 butelki i w jakieś specjalne święto/rocznicę/suszę (niepotrzebne skreślić) odkopię butelczyny i sprawdzę jak ma się upływ czasu do smaku piwa


                              W tej chwili w 2 skrzynkach dojrzewa warka nr 6 :
                              poszło na nią do gara:

                              pilzneńskiego 3,6 kg
                              monachijskiego 0,4 kg
                              karmelowego ciemnego 30 g
                              płatków jęczmiennych 70g

                              w przerwach dwa razy po 50 min

                              z dodatkiem chmielu 20 g goryczki i 15 g aromatu

                              drożdże safbrew

                              Comment

                              • joelka
                                Senior
                                • 03-2005
                                • 817

                                #60
                                -------- warka 7 --------

                                Tym razem piwo na winie czyli co się nawinie to do gara. Ze wszystkich resztek jakie miałam czyli:

                                Chojnowski 2,8 kg
                                monachijski 1 kg
                                karmel ciemny 30 g
                                barwiący 30 g

                                Wszystko to do 63 st. wrzucone do gara i na wrocławiance zacierane przez 55 min a potem przy 72 st przez godzinę.

                                Chmielenie skromniutko bo niecała godzinka 20 g goryczki i 20 g aromat.
                                Dzięki MJP za szyszunie!!

                                wyszło z tego ubogo bo 13 l o 15 blg i teraz pastwią się nad brzeczką safale w ilości 5 g.
                                Attached Files

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎