Joelka nawarzyła piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • joelka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.03
    • 817

    #106
    Zacierała baba pszeniczniak, a to było tak:

    Balling tragiczny 13
    Z obfitego wysładzania nici. Gdybym pomyslała to zrobiłabym z większej ilości słodów.
    Jak tak dalej pójdzie to dodam miodu co by oszukać poziom cukru w brzeczce

    Mętność nieprzeciętna ale tym się nie martwię bo na klarowności nigdy mi nie zależy a zawsze mam klarowne piwa

    Pytanie do Wesołego: ile to jest "Nie za wysoka temperatura fermentacji" ?
    Pytanie do Marusi: Jaką miałaś temperaturę przy Braupartnerach?

    Comment

    • Wesoly
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.10
      • 371

      #107
      Polecam około 18*C, jeśli w zacieraniu poszło wszytsko ok i zapodasz odpowiednie drożdże wyjdzie smakowite piwko.
      Pozdrawiam, Wesoły

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #108
        W Weizenach od temperatury fermentacji zależy jakie estry smakowe się wytworzą. Im niższa temperatura, tym więcej "goździków", a im wyższa, tym więcej "bananów".

        Comment

        • jerzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.10
          • 4707

          #109
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
          Balling tragiczny 13
          Klasyczny pszeniczniak ma MAX 12,5°Blg
          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

          Comment

          • joelka
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.03
            • 817

            #110
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
            Klasyczny pszeniczniak ma MAX 12,5°Blg
            Chodziło o blg po zacieraniu. Spodziewałam się przynajmniej 15 blg i nastawiłam się że będę wysładzać obficie z czego jeszcze dużo literków brzeczki nastawnej mi wyjdzie. A tu klops. A ostatecznie dodałam tyle wody z wysładzania że po skończeniu chmielenia wyszło 11,5 czyli ideał do którego zmierzałam szkoda tylko że tego piwa będzie 15 l tylko

            Comment

            • joelka
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.03
              • 817

              #111
              Drożdże braupartnery trafiły do napowietrzonej brzeczki.
              Dzięki Marusia za fatygę. Starter zrobił się wybuchowy już po 3 godzinach Mogłam więc spokojnie teraz wlać tę burzę drożdży i tylko czekać na efekty.

              Comment

              • joelka
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.03
                • 817

                #112
                Warka ----11----

                Zapach ściągniętego piwa : pszenicznego pełnego piwa
                smak: typowy (?)
                kolor hmmm chyba za ciemny jak na jasne pszeniczne piwo

                Ale co tam! Przecież to pierwsze moje pszeniczne piwo i daleko mi do dościgania jakiś wzorców. Jestem z niego dumna.

                To mój biały kruk
                Ostatnia zmiana dokonana przez joelka; 2006-01-18, 20:05.

                Comment

                • joelka
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.03
                  • 817

                  #113
                  Zawsze jak mi nie zależy to wszystko się udaje. Tym razem nie wiem po co udało się drożdżom zejść do 2,5 blg po tygodniu plumkania się w brzeczce pszenicznej. Oby przy innych piwach był taki dobry wynik.

                  Comment

                  • joelka
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.03
                    • 817

                    #114
                    --------- warka nr 12 ---------

                    Do gara poszło:

                    chojnowskiej produkcji słód jasny 3,1
                    monachijski 0,9
                    karmelowy jasny 0,2 (dziękuję Endrio!)
                    karmelowy ciemny 0,07 (dziękuję Krzysiu!)
                    barwiący 0,03
                    owsiane górskie 0,3

                    Całość wsypana na 43 st i podgrzewana z prędkością st/min do 63 i tu przerwa na 45 min
                    73 na 20 min i 77 na 5 min

                    Pomysłu na chmielenie nie mam. To zależy ile blg i ile litrow wyjdzie. Marzy mnie się 16 blg koźlakowate, chmielowate a z wysładzania prosty ciemniak tak na orzeźwienie w upalne dni.

                    Comment

                    • joelka
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.03
                      • 817

                      #115
                      Warka nr 12 Koźlak Bałtycki
                      Chmielenie:
                      60' 20 g "Wesołego" chmielu
                      30' 16 g "wesołego"

                      wyszło 15 l, 15 blg gęstwa Munich lager, która aż wyrywała się z lodówki a potem z każdego słoika do którego trafiła

                      (dzięki Endrio, przyczyniłeś się do powstania tego piwa. Twoje zdrowie )




                      z wysładzania warki nr 12 Prosty ciemniak
                      chmielenie:
                      jakieś 10g "Wesołego"
                      suszone morele i 100g miodu wielokwiatowego

                      wyszło 4,5 l, 17 blg
                      (już pracuje na saflagerach aż miło)

                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.09
                        • 2115

                        #116
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                        30' 16 g "wesołego"
                        skąd masz 16g wesołego?

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #117
                          Nie wiem, co Wesoły powie na dodawanie go do procesu warzenia
                          Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2006-01-26, 10:06.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Wesoly
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2003.10
                            • 371

                            #118
                            Wypraszam sobie
                            Pozdrawiam, Wesoły

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              #119
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly
                              Wypraszam sobie
                              Nie strzygłeś się ostatnio, nie zdziw się jak piwo będzie sie nazywać VOODOO
                              Sory za wcinkę w temat, nie mogłem się powstrzymać.

                              Comment

                              • Małażonka
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.03
                                • 4602

                                #120
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly
                                Wypraszam sobie
                                No, to teraz Joelka, wyproś 16 g Wesołego z koźlaka

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • kruger_nr1
                                  Bemer, Czeszskoje
                                  kruger_nr1
                                  piwo pewnie miało być czeska dziesiątką, jednak jest słabiutkie i bez wyrazu, spróbowaliśmy raz i więcej nie podchodziliśmy do tego tematu. A zdjęcia piwa jak się odnajdą to uzupełnię...
                                  2023-11-19, 17:24
                                • Marusia
                                  Joelka, premiera - warka#1
                                  Marusia
                                  Joelka narzekała, że się nie nagazowało - no cóż, zbyt krótko czekała - jak przed chwilą otworzyłam butelkę, to gaz, ktory uciekł spod kapsla zdmuchnął mi popiół z popielniczki

                                  To, co mam przed sobą, to klasyczne piwko w stylu wrocławskim

                                  Kolor: jakby...
                                  2005-08-03, 16:28
                                • Marusia
                                  Marusia&Joelka na Górnym Śląsku, 7 lub 8 kwietnia
                                  Marusia
                                  W tym temacie prosimy bardzo forumowiczów o ustalenie terminu spotkania, który dzień Wam bardziej pasuje? Joelka wprawdzie i tak przyjedzie na cały weekend, ale ja przyjadę tylko na jeden wieczór, zatem chcę wybrać ten, który Wam będzie bardziej pasował
                                  2006-03-20, 16:28
                                • Marusia
                                  Joelka, pszeniczne, warka #16
                                  Marusia
                                  Dwie wersje tego piwka - jedna na WLP300, druga na pszenicznych suchych drożdżach Braupartnera. Dostałam od Joelki do porównania obie wersje, bez wskazówek, która flacha na których jest drożdzach

                                  Jak widać na zdjęciu piwa te różnią się i kolorem i pianą. W smaku też różne...
                                  2006-05-22, 17:14
                                • jerzy
                                  Joelka, warka #5
                                  jerzy
                                  Na kapslu data (butelkowania?) 25.09.2005, brak opisu tej jednej warki w temacie warzelniczym autorki.
                                  Piwo jaśniutkie, piana słaba - ale do końca utrzymuje się krąg, nagazowanie początkowo silnie szczypie w język, a potem się normuje.
                                  W smaku typowy goryczkowy pils, ale z jakimś...
                                  2006-01-10, 00:49
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...