Kolejny mikrobrowar

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ebas
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.08
    • 28

    #1

    Kolejny mikrobrowar

    Witam,

    Przed chwilą zamknąłem fermentor z moim pierwszym piwem z gotowca Browamator Ciemne.

    3 l wody + 0,5 kg cukru + zawartość puszki gotowane ok 10 min. a następnie dolane do 10 l zimnej wody do fermentora.
    Nastaw około 15 litrów.
    Pomiar - 12 Blg.
    Rehydracja drożdży w 0,25 l. wody o temp 20st. z dodatkiem łyżeczki cukru (ART, kangurpl dzięki za sugestie)
    Drożdże dodane do brzeczki o temp. ok 26 stopni.

    Wstępnie chciałem zrobić 10 litrów z samego gotowca ale zobowiązania wobec niedowiarków (sporo butelek do rozdania) skłoniły mnie do "pójścia na ilość" i dodanie cukru, ponieważ na dodatek ekstraktu słodowego nie mogłem sobie pozwolić.
    Mam nadzieję, że nic po drodze się nie wydarzy i piwo będzie wypijalne.

    pozdrawiam
    ebas
  • przemar
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.09
    • 74

    #2
    Dobrze że nie tylko ja jestem tu zielony . Swoje pierwsze wczoraj zabutelkowałem, powodzenia i samych udanych warek

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #3
      Gratuluje pierwszej warki

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #4
        Gratuluję rozpoczęcia warzenia Cukier jest oczywiście kiepskim pomysłem, ale rozumiem względy finansowe. Jednak skoro jest go tylko 0,5 kg, powinieneś otrzymać dobre piwo, na dodatek solidnie nachmielone. Powodzenia w dalszych próbach! Twoje

        Comment

        • ebas
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2005.08
          • 28

          #5
          Dzisiaj o piątej rano zauważyłem czapę piany a w tej chwli piwo fermentuje na całego.

          Dzięki za odzew,
          ebas

          Comment

          • ebas
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2005.08
            • 28

            #6
            Przed chwilą (po tygodniu fermentacji) zabutelkowałem pierwsze piwo.
            Areometr wskazał 1,5 blg, po pomiarze spożyłem piwo z probówki i pierwsze wrażenie pozytywne: mocny posmak chmielu, ciemnego piwa i alkoholu ( z obliczeń wychodzi 5,4% obj???.)
            Do 250 ml wody dodałem 30 łyżeczek cukru, wymieszałem z młodym piwem i rozlałem. Okazało się, że wyszło 27,5 butelki i mam obawy, że wyjdą granaty . Potrzymam butelki w domu przez trzy dni i przeniosę w chłodniejsze miejscę.
            Gęstwę drożdżową zebrałem do słoika na następną warkę chociaż nie mam pojęcia jakie producent drożdże dodał do gotowca.

            Sugestie mile widziane, pozdrawiam,
            Browar Domowy "POD DZIEWIĘTNASTKĄ" ebas

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • adam1878red
              powitanie i pytanie
              adam1878red
              Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
              Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły...
              2025-08-04, 20:14
            • Grbuy
              Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
              Grbuy
              Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
              2023-11-30, 21:57
            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 10:28
            • SyLwIaFamatAukcje
              Sprzedam linię do produkcji piwa rzemieślniczego
              SyLwIaFamatAukcje
              Oferujemy Państwu,
              linię do produkcji piwa rzemieślniczego wyprodukowaną w 2015 r. przez PPUH Rctronik (obecnie Inomero Sp. z o.o.) o wydajności około 300 litrów na dobę wraz z płytami warstwowymi PIR ściennymi i dachowymi z rozbiórki pomieszczenia o powierzchni 70m2, stanowiącego chłodzony...
              2025-06-05, 10:53
            • Serokomlak
              Islandia, Borgarnes, Brugghús Steðja / Stedji Brewery [zamknięte]
              Serokomlak
              Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
              2025-01-19, 21:34
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...