Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
Domowe piwo grodziskie
Collapse
X
-
Wiem, że nie było to złosliwePierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khamTo nie było złośliwe. Sam mam ochote potrenować pszenice tylko brak warunków obecnie. No i gdzie dostać słody pszeniczne po rozsądnej cenie?? Bo jakoś na jednym piwki to nie sądze by się skończyło.
A jeśli chodzi o piwa pszeniczne, to grodziskie jest niemal zupełnie innym piwem niz tradycyjne niemieckie piwa pszeniczne. Zdecydowanie bliżej mu do delikatnych, klarownych Koelschów, niż do hefeweizenów.
Słody pszeniczne, na dzień dzisiejszy, kupić można jedynie w Browamatorze. Cena, moim zdaniem, nie jest az tak zabójcza. Zwłaszcza, gdybys chciał robić piwa typu kolońskiego - tu udział w zasypie słodu pszenicznego chyba nie przekracza 15 %.Comment
-
Nigdy nie warzyłem niczego z dekoktem i wolał bym od najbardziej typowych piwek zacząć a kelsze ( nie ta pisownia wiem ) to już raczej wyższa szkoła jazdy. Na razie weizeny i czeskie pilznery za wzór mam zamiar brać.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BWiem, że nie było to złosliwe
A jeśli chodzi o piwa pszeniczne, to grodziskie jest niemal zupełnie innym piwem niz tradycyjne niemieckie piwa pszeniczne. Zdecydowanie bliżej mu do delikatnych, klarownych Koelschów, niż do hefeweizenów.
Słody pszeniczne, na dzień dzisiejszy, kupić można jedynie w Browamatorze. Cena, moim zdaniem, nie jest az tak zabójcza. Zwłaszcza, gdybys chciał robić piwa typu kolońskiego - tu udział w zasypie słodu pszenicznego chyba nie przekracza 15 %.Comment
-
Kelsze nie musisz warzyc dekokcyjnie. To raczej typowe weizeny i czeskie pilsnery wymagałyby tej metody. Natomiast Kelsze wymagają od piwowara zdecydowanie wiekszego reżimu temperaturowego - moim zdaniem najlepiej warzyć je jesienią, bo potem piwo potrzebuje coraz nizszych temperatur. Co, mam nadzieję, będzie można skutecznie zastosować do grodziskiego.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khamNigdy nie warzyłem niczego z dekoktem i wolał bym od najbardziej typowych piwek zacząć a kelsze ( nie ta pisownia wiem ) to już raczej wyższa szkoła jazdy. Na razie weizeny i czeskie pilznery za wzór mam zamiar brać.
Comment
-
Tia... Drożdże do alta mam, sło pszeniczny i pilźnieński też. No to chyba podpowiedziałeś mi następną warkę.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BKelsze nie musisz warzyc dekokcyjnie. To raczej typowe weizeny i czeskie pilsnery wymagałyby tej metody. Natomiast Kelsze wymagają od piwowara zdecydowanie wiekszego reżimu temperaturowego - moim zdaniem najlepiej warzyć je jesienią, bo potem piwo potrzebuje coraz nizszych temperatur. Co, mam nadzieję, będzie można skutecznie zastosować do grodziskiego.
Comment
-
A WES, że tak powiem, to pies?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BSłody pszeniczne, na dzień dzisiejszy, kupić można jedynie w Browamatorze.Comment
-
Biorąc pod uwagę, że wyczerpały im się zapasy czy nie
?
Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khamAno właśnie tam pszenicznego nie ma. Kiedy będzie nie wiadomo.
ktoś leci w kule!Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...Comment
-
piwo grodziskie - warka nr. 7
Po miesiącu od zabutelkowania pierwsza degustacja. Piwo bardzo udane.
Ładnie się pieni, lekko opalizujące ze względu na brak klarowania żelatyną.
Ładny wędzono-owocowy zapach i taki też smak zakończony wyraźną goryczką.
Pijąc czuć, że piwo jest mocne - w końcu to 14-ka.Comment
-
Moje pierwsze grodziskie 8 Blg nie jest najwyższych lotów. Główna wada to zbytnia kwaskowatość. Można je pić, ale to nie to, czego oczekiwałem. Zajrzałem do "Dziennika Piwowara", chcąc sprawdzić ile użyłem słodu zakwaszającego lub kwasu mlekowego, bo wrażenie jest takie jakbym któregoś z tych użył i przesadził. Okazało się jednak, że użyłem żadnego z nich...Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BJutro zamierzam uwarzyć moje pierwsze piwo a'la grodziskie 8 Blg. Wykorzystam resztkę jęczmiennego wędzonego Weyermanna. Jako że temperaturę w piwniczce mam gdzies w okolicach 13 st. C, to zaaplikuję drożdże W. 2565 Kolesch.
No i chyba trzeba będzie w końcu się zmobilizować i wreszcie samemu uwędzić jakiś słód.
Piwo nie jest klarowne, jest opalizujące - to skutek użycia drożdży Kolesch, które potrzebują dużo czasu na skłaczkowanie. Dlatego uważam, że bez użycia żelatyny nie nadają się. Czekanie pół roku na sklarowanie, przy piwie 8 Blg, nie rokuje niczego dobrego.
Reasumując: porażka.Comment
Related Topics
Collapse
-
Było już "a la grodziskie", "quasi grodziskie", "w stylu grodziskie", "grodziskie 2.0", "hoppy grodziskie" a nawet grodziskie, które nie smakowało jak grodziskie. Cóż przyszła pora na wersję "modern". Czym ten modern typ się wyróżnia..?...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
To pierwsza tak obszerna publikacja poświęcona w całości Piwu Grodziskiemu – jedynemu w pełni rodzimemu stylowi piwnemu w Polsce. Autor książki, Witold Wieczorek, zgromadził imponującą ilość źródeł historycznych, obejmujących ponad 700 lat tradycji grodziskiego piwowarstwa. Uzupełnił... -
Egzotyczne
Grodziskie, zwycięzca Konkursu Piw Domowych.
Ekstrakt 9.5*, alko 4.1%
Dodatki: Sumak, liście Kaffiru, sól morska.
Chmiele: Magnum, Motueka, Mosaic.
Piana - sporo, więcej na początku potem pełna warstwa.
Lacing - sporo.
Gaz...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Lidl, 9,99. W aromacie dogasające ognisko, duży charakter pszenicy, nawet lekkie nuty słodkie, jarzębina z piekarnika. Spokojnie, nuta dolna bardziej pszeniczna, dym bardzo nikły. W smaku mocno chmielowe, goryczka gasi dym, a brak ciała pszenicę. Bardzo lekki Keller czy Zwickl, tyle że podchmielony....-
Channel: Niemcy
wczoraj, 11:22 -
-
Hejka, przez jakiś będę się tu udzielał w imieniu Centrum Piwowarstwa
Niedawno dotarł do nas Piwowar nr 50.
Numer 50 magazynu "Piwowar" skupia się głównie na grodziskim piwowarstwie, prezentując różnorodne aspekty tego stylu. Zawiera wywiady z pasjonatami...2024-09-18, 13:25 - Loading...
- Koniec listy.
W końcu ideą tego konkursu jest promowanie domowej produkcji piw różnego gatunku, czemu i ja się ochoczo poddałem. A że pszeniczka na jesień? - No cóż, pszeniczka fermentowana drożdżami Koelsch wymaga temperatur na pograniczu górnej i dolnej fermentacji. Ja mam w piwnicy 13 st. C, a więc spośród piw z udziałem pszenicy do wyboru było tylko piwo a'la Koelsch lub próba z Grodziszem, którą ciagle odwlekałem.
Comment