Domowe piwo grodziskie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #46
    Piwo Grodziskie - warka nr 3

    Kopia warki nr 1, ale dzięki lepszej wydajności zacierania powstało piwo 9 Blg

    data warzenia: 03.07.2006
    rozlew: 10.07.2006
    FG: 2 Blg
    słody (2,5 kg):
    wędzony ........................................... 1,25 kg
    pszenny ........................................... 1,25 kg
    zacieranie 40 C - 30 min
    50 C - 20 min
    70 C - 30 min
    75 C - 30 min
    chmiele:
    (90 min) lubelski (granulat) ........................ 30 g
    (60 min) lubelski (szyszki) ....................... 30 g
    drożdże: Wyeast 1007 German Ale

    Piwo wyraźnie gorsze od dwóch poprzednich - najprawdopodobniej przez wysoką, dochodzącą do 25 st. C temperaturę fermentacji.
    Dominujący smak mocno kwaskowy, wypijalne, ale przez mocny kwaskowy smak nie przebijają się nuty słodu wedzonego.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #47
      Część sekcji Wroc miała okazję spróbować Mapajakowej wersji Grodzisza 9 blg.
      Bardzo ciekawe piwo, w pierwszym łyku wybija się wyraźnie wędzonka, potem za to świeże jabłuszka papierówki. Pachnie kardamonem!
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #48
        Piwo Grodziskie - warka nr 4

        Piwo z tej warki próbowała Sekcja Wrocławska.
        Wg. mnie najbardziej udane.
        Aby wzmocnić aromat dymny, zwiększyłem udział słodu wędzonego do 60 %.
        Dla uproszczenia procedury zrezygnowałem z dwóch pierwszych przerw.
        Użyte drożdże to suche Safbrew S-33, bardzo skuteczne - fermentacja w 20 st. C zakończyła się po dwóch dniach.

        data warzenia: 07.08.2006
        rozlew: 09.08.2006
        FG: 3 Blg
        słody (2,5 kg):
        wędzony ........................................... 1,5 kg
        pszenny ........................................... 1,0 kg
        zacieranie 70 C - 30 min
        75 C - 30 min
        chmiele:
        (90 min) lubelski (g) ........................ 30 g
        (60 min) lubelski (g) ....................... 20 g
        drożdże: Safbrew S-33

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #49
          Piwo Grodziskie - warka nr 5

          Dziś zacieranie. Robi się chłodniej, więc piwo będzie mocniejsze - 12 Blg.
          Zamiast przerwy zakwaszającej dodam 100 g słodu zakwaszającego.
          Na stałe rezygnuję ze zbędnej, moim zdaniem, przerwy białkowej.

          słody (3,6 kg):
          wędzony ........................................... 2,0 kg
          pszenny ........................................... 1,5 kg
          zakwaszający ................................... 0,1 kg
          zacieranie 70 C - 30 min
          75 C - 30 min
          chmiele:
          (90 min) lubelski (g) ........................ 40 g
          (60 min) lubelski (g) ....................... 30 g
          drożdże: Safale S-04

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            #50
            Jaki jest Twoim zdaniem optymalny czas leżakowania domowego grodzisza ?

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
              Jaki jest Twoim zdaniem optymalny czas leżakowania domowego grodzisza ?
              Zaczynam pić po 3 tygodniach. Optymalny czas leżakowania to 1 miesiąc dla piwa 8 Blg.

              Comment

              • Wielki_B
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.02
                • 1968

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                Zamiast przerwy zakwaszającej dodam 100 g słodu zakwaszającego.
                Robiłeś może pomiary odczynu pH zacieru po przerwie zakwaszającej?
                Dobrze byłoby wiedzieć, co uzyskiwałeś przedtem i teraz, po zastąpieniu przerwy słodem zakwaszającym.

                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                  Robiłeś może pomiary odczynu pH zacieru po przerwie zakwaszającej?
                  Dobrze byłoby wiedzieć, co uzyskiwałeś przedtem i teraz, po zastąpieniu przerwy słodem zakwaszającym.
                  Opymalne pH dla piwa grodziskiego wg. instrukcji technlogicznej to 5,6 - 5,8.
                  Zacier z dodatkiem słodu zakwaszającego miał pH około 5,0 więc trochę za mało.
                  Nastęnym razem zmniejszę ilość zakwaszającego do 50g.

                  Comment

                  • Wielki_B
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.02
                    • 1968

                    #54
                    Proponuję osobne ześrutowanie tych 50 g zakwaszającego i dosypywanie do zacieru po trochu, aż do uzyskania właściwego pH. Ja podobnie stosuję kwas mlekowy.

                    Słód "normalny" ma odczyn lekko kwaśny. U mnie woda ma odczyn pH 7,5. Po wsypaniu słodów jasnych (z 90 proc. udziałem pilzneńskiego), odczyn spada do 5,9-6,0. Dodatek łyżeczki kwasu powoduje spadek do 5,4-5,5.

                    Comment

                    • mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

                      #55
                      Piwo Grodziskie - warka nr 5

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                      Dziś zacieranie. Robi się chłodniej, więc piwo będzie mocniejsze - 12 Blg.
                      (...)
                      Po czterech dniach ładnie odfermentowało do 4 Blg i już jest bardzo smaczne.
                      Jutro butelkowanie. Tym razen całosć piwa zostanie sklarowana żelatyną.

                      Comment

                      • mapajak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.12
                        • 1187

                        #56
                        Piwo Grodziskie - warka nr. 5

                        Z powodu braku czasu, zamiast rozlewu, piwo powędrowało na przymusową trzydniową cichą fermentację. Rozlew dopiero dziś.

                        Comment

                        • mapajak
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.12
                          • 1187

                          #57
                          Piwo Grodziskie - warka nr. 6

                          Tym razem klasyczna, 8 Blg.
                          Zatarta wczoraj:
                          słody (2,5 kg):
                          wędzony ........................................... 1,5 kg
                          pszenny ........................................... 1,0 kg
                          zakwaszający ................................... 0,03 kg - dla zrekompensowania braku przerwy zakwaszającej
                          zacieranie 70 C - 30 min
                          75 C - 30 min
                          Dziś gotowanie.
                          chmielenie:
                          (90 min) lubelski (g) ........................ 30 g
                          (60 min) lubelski (g) ....................... 20 g

                          drożdże: Safale S-04 - gęstwa z poprzeniej warki.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #58
                            Piwo grodziskie w wykonaniu Mapajaka mieliśmy okazję degustować na Zlocie, jak to zwykle bywa jednym smakowało, innym nie. Wg mnie jest to prześwietne piwo śniadaniowe
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • DanielJakubowski
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.12
                              • 791

                              #59
                              Śniadaniowe.. Podsuwasz ludziom* wymówki do chlania od rana :P

                              *a przynajmniej na pewno, mówię za siebie
                              Pozdrawiam
                              dj

                              Comment

                              • mapajak
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.12
                                • 1187

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                                (...)
                                Wg mnie jest to prześwietne piwo śniadaniowe
                                To prawda. Piwo jest lekkie, w wersji klasycznej ma tylko 2,5% alkoholu więc nie namąci w głowie.
                                Jest lekko kwaskowe w smaku i orzeźwijące.
                                Ja codziennie po przyjściu z pracy pierwsze co robię, to sięgam po butelkę grodziskiego.

                                Comment

                                Przetwarzanie...