Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar "Natoliński Szlachecki" rozpoczyna działalność!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maidenowiec
    Senior
    • 07-2004
    • 2287

    #61
    Ponoć błyskawiczne. Wielkie dzięki za odpowiedź Czyli będzie Marynka na dwa rzuty i Fuggles pod koniec.
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      Chmielowisko.pl
      • 06-2004
      • 6310

      #62
      A dlaczego Marynka na dwa rzuty? Wykorzystaj to, w czym jest najlepsza, czyli goryczkowość, i gotuj ją od początku. Nie wiem ile jej masz, ale nie dawałbym więcej niz 30 g.

      Comment

      • Maidenowiec
        Senior
        • 07-2004
        • 2287

        #63
        Granulatu czy szyszek? Przy Marynce i Lubelskim zamierzam szyszek używać.
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          Chmielowisko.pl
          • 06-2004
          • 6310

          #64
          Przy tak niewielkich ilościach chmielu nie ma większej różnicy ilościowej w przypadku granulatu i szyszek. Niemniej szyszki są zawsze przeze mnie preferowane.
          Doczytałem że w zestawie jest 25 g Marynki i to jest dobra ilość.
          Czy dobzre rozumiem, że chcesz dawać jednak Lubelski i Fuggles? Nie mieszaj aromatycznych, bo w ten sposób nici będą z eksperymentów smakowych. 30 g Fuggles wystarczy aż nadto.

          Comment

          • Maidenowiec
            Senior
            • 07-2004
            • 2287

            #65
            Nie, chodzi o to, że ogólnie zamierzam w przypadku Lubelskiego i Marynki korzystać z szyszek i granulatu. Nie zamierzałem mieszać i Lubelskiego i Fuggles. Jeszcze przy okazji, rozumiem, że spokojnie da się zdekantować brzeczkę znad tej jednej łyżeczki mchu irlandzkiego?
            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

            Thou shallt not spilleth thy beer!

            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              Chmielowisko.pl
              • 06-2004
              • 6310

              #66
              Ja zwykle dorzucam łyżeczkę mechu irlandzkiego do siateczki z chmielem aromatycznym. Wtedy nie trzeba nic odławiać.

              Comment

              • Maidenowiec
                Senior
                • 07-2004
                • 2287

                #67
                Swoją drogą, czy to normalne żeby filtracja zachodziła bardzo szybko? Aż zawróciłem pierwsze 10 litrów, mimo iż były praktycznie klarowne. Ile zazwyczaj daje się wody do wysładzania?
                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                Thou shallt not spilleth thy beer!

                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                Comment

                • Maidenowiec
                  Senior
                  • 07-2004
                  • 2287

                  #68
                  W rezultacie otrzymałem 17 litrów o 13Blg. Niesamowita różnica w smaku w porównaniu do gotowców.
                  Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                  Thou shallt not spilleth thy beer!

                  Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                  Comment

                  • jerzy
                    piwoholik
                    • 10-2001
                    • 4705

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                    Swoją drogą, czy to normalne żeby filtracja zachodziła bardzo szybko?
                    To zależy przede wszystkim od jakości śrutowania, ale także od temperatur zacierania. A ile to trwało? Minutę? Dziesięć?
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                    Ile zazwyczaj daje się wody do wysładzania?
                    Np. połowę tego, co użyłeś do zacierania. Albo tyle, aż z filtra zacznie lecieć brzeczka np. < 5&#176;Blg.
                    Na pewno lepiej jest dłużej wysładzać, niż potem dolewać wody by rozcieńczyć brzeczkę, a nie warto wysładzać zbyt długo, a potem gotować brzeczkę by odparować nadmiar wody.
                    Last edited by jerzy; 25-03-2006, 08:11.
                    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                    Comment

                    • Maidenowiec
                      Senior
                      • 07-2004
                      • 2287

                      #70
                      Widzę, więc że to kwestia doświadczenia. Filtracja chyba przebiegła prawidłowo, brzeczka była naprawde ładnie oczyszczona. Swoją drogą, pewna nowość w moim małym browarze - po sprawdzeniu, że drożdże ruszyły domknąłem pokrywę i w tym momencie zaczął się sajgon w zaworku. Tego jeszcze nie było Przyjemnie słucha się bąblowania.
                      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                      Thou shallt not spilleth thy beer!

                      Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                      Comment

                      • Maidenowiec
                        Senior
                        • 07-2004
                        • 2287

                        #71
                        Właśnie piję drugą warkę. Muszę przyznać, że wyszło naprawdę fajne. Dodatek ekstraktu pszenicznego sprawił, iż jest jakby słodkie. A nagazowanie i piana są takie jakie być wg mnie powinny.
                        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                        Thou shallt not spilleth thy beer!

                        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                        Comment

                        • Maidenowiec
                          Senior
                          • 07-2004
                          • 2287

                          #72
                          Spóźniony opis czwartkowej warki.

                          Pilzneński 4kg
                          Carared 0,2kg
                          Caramunich 0,2kg
                          Caraamona 0,1kg
                          Płatki owsiane 0,5kg
                          Palony jęczmień 0,1kg

                          Chmiel: tu śmieszna sprawa, ale jako, że gotowałem już po północy, to zmęczony dniem pomyliłem torby i zamiast aromatycznego dałem jeszcze raz goryczkowy. Jako, że już w woreczku był razem z mchem irlandzkim i dodatkami uznałem, że dłubać nie będe i będzie mocno chmielone. A więc:
                          Marynka 100g
                          Lubelski 40g

                          Dodatki:
                          Goździki i jałowiec

                          Zacieranie:

                          53*C - 20'
                          67*C - 30'
                          72*C - 15'

                          Podgrzanie do 76*C i do filtracji.

                          Filtracja trwała dłużej niż poprzednia warka (stout). Po 80' gotowania otrzymałem 20 litrów brzeczki 15*BLG. Zadałem ją Safbrew T-58 ze startera. Ogólnie miałem nadzieję, na czerwony kolor, ale otrzymałem ciemno-wiśniowy, który też jest piękny. Jak na razie przez 3 dni drożdże pracowały wybitnie, uprzednio wyrzucając 3/4 wody z zaworka. Swoją drogą, przez pierwsze dwa dni w pomieszczeniu czuć było bananami.

                          W tym tygodniu, jeżeli będę miał czas, szykuje się pierwszy pszeniczniak. Zamówiłem przy okazji kupna chmielu ten zestaw z BA, ale zamierzam zrobić z niego ciemniaczka. Ma ktoś jakieś pomysły ile dodać carawheat i palonego jęczmienia?
                          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                          Thou shallt not spilleth thy beer!

                          Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                          Comment

                          • Maidenowiec
                            Senior
                            • 07-2004
                            • 2287

                            #73
                            Sprawdziłem przed godziną piwo i okazuje się, że już zeszło do 6*BLG. Przy okazji pływa w nim tyle drożdży, iż zmieniło kolor na jasnobrązowy. Pachnie też lekko jak pszeniczniak, a w smaku jest bardzo przyjemne.
                            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                            Thou shallt not spilleth thy beer!

                            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                            Comment

                            • Maidenowiec
                              Senior
                              • 07-2004
                              • 2287

                              #74
                              Miał być jutro pszeniczniak, ale coś BA nie chce mi zamówienia wysłać. Zanabyłem więc imbir i takowe jutro będzie się dziać. Jak myślicie, które grzybki najlepiej dzisiaj dać do rozmnożenia: Safale S-04, Safale US-56 czy Safbrew T-58?
                              Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                              Thou shallt not spilleth thy beer!

                              Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                              Comment

                              • R-1
                                Member
                                • 08-2005
                                • 39

                                #75
                                grzybków byś w piwie pewnie nie chciał

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎