Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

W Kobylepolu znów warzą piwo

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jaroslav
    Senior
    • 10-2005
    • 967

    #16
    Myslę, że odstawienie piwa na trzy-cztery miesiące napewno
    nie zrobi mu źle... Tu mam takie pytanie: zielone piwko
    wykazywało dość dużą gorycz. Jak wpływa czas spędzony
    na leżakowaniu na uszlachetnienie tej goryczki?

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      Chmielowisko.pl
      • 06-2004
      • 6310

      #17
      Pale Ale faktycznie nie wymaga zbyt długiego leżakowania. Choć 3-4 miesiące możecie poczekać.
      I jest to styl charakteryzujący się sporą goryczką, więc nic dziwnego że młode piwo było goryczkowe. Z biegiem czasu zmniejszy się ona oczywiście, będzie się corz bardziej wtapiać w ogólny smak piwa.

      Comment

      • Jaroslav
        Senior
        • 10-2005
        • 967

        #18
        Parę fotek z wczorajszego warzenia...
        Attached Files

        Comment

        • Jaroslav
          Senior
          • 10-2005
          • 967

          #19
          Dodawanie słodu
          Attached Files

          Comment

          • Jaroslav
            Senior
            • 10-2005
            • 967

            #20
            Artystyczne zdjęcie wyszło przez przypadek
            Attached Files

            Comment

            • Jaroslav
              Senior
              • 10-2005
              • 967

              #21
              Pomiary...
              Attached Files

              Comment

              • Jaroslav
                Senior
                • 10-2005
                • 967

                #22
                filtracja
                Attached Files

                Comment

                • Jaroslav
                  Senior
                  • 10-2005
                  • 967

                  #23
                  I ostatnie...
                  Attached Files

                  Comment

                  • Jaroslav
                    Senior
                    • 10-2005
                    • 967

                    #24
                    Po 10 dniach fermentacji BLG zmalało z 15 do 5 Blg.
                    Dziś nastąpi zlanie na cichą.

                    Comment

                    • kony
                      breweriarz
                      • 08-2005
                      • 1701

                      #25
                      Jedna uwaga do etapu "filtracja".
                      Być może jestem w błędzie więc może mnie ktoś naprostuje ale wydaje mi się, że na tym etapie napowietrzanie brzeczki nie jest jeszcze wskazane więc sugerowałbym założenie wężyka na kranik a nie "ciurkanie" do gara z wysokości pół metra.

                      Comment

                      • Jaroslav
                        Senior
                        • 10-2005
                        • 967

                        #26
                        Dzięki za cenną uwagę. Od przyszłej warki
                        zastosujemy się do Twojej wskazówki.

                        Comment

                        • Jaroslav
                          Senior
                          • 10-2005
                          • 967

                          #27
                          Prace nad drugą warką zakończone.
                          Blg końcowe = 4,5; alkohol = 5,4%.

                          Comment

                          • wg2
                            Senior
                            • 07-2004
                            • 264

                            #28
                            Nie przesadzajcie, będzie jeszcze gotowanie - więc tlen w czasie tego napowietrzania i tak zostanie zdesorbowany.
                            GAWEŁ

                            Comment

                            • Jaroslav
                              Senior
                              • 10-2005
                              • 967

                              #29
                              Ale się tu zakurzyło Dziś złożyłem zamówienie
                              w browamatorze, więc pod koniec sierpnia browarek znów
                              powinien ruszyć.

                              Comment

                              • Shlangbaum
                                Senior
                                • 03-2005
                                • 5828

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jaroslav
                                płynne drożdże Wyeast


                                33 g chmielu goryczkowego
                                30 g chmielu aromatycznego
                                Mam pytanie, jakie to były drożdże i jakie chmiele. Posmakowało mi to piwo i chciałbym uzyskać podobny efekt

                                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎