Wędrowny browar LajboCKów czyli tam i z powrotem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19345

    #31
    nie ma sprawy wszak twój sprzęt stoi pusty.

    Comment

    • mwojtaszek
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.09
      • 114

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
      Śliczności! Teraz grzecznie przykryj, żeby nie nakaszlać do środka Jak robimy z przelewaniem na cichą?
      Marek - domowarzyciel namiętny

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwojtaszek
        Śliczności! Teraz grzecznie przykryj, żeby nie nakaszlać do środka Jak robimy z przelewaniem na cichą?
        Po prostu weźmiemy i przelejemy Za jakiś tydzień, bo w tej temperaturze 6-7 stopni to za szybko fermentować nie będzie.

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • mwojtaszek
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.09
          • 114

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
          Po prostu weźmiemy i przelejemy Za jakiś tydzień, bo w tej temperaturze 6-7 stopni to za szybko fermentować nie będzie.
          Znaczy - zdekantujemy?
          Nie ma sprawy - daj znać kiedy, to przywiozę swoją magiczną pompkę
          Ostatnia zmiana dokonana przez mwojtaszek; 2006-03-02, 14:36.
          Marek - domowarzyciel namiętny

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            #35
            Bock na cichej.

            Dziś komisja w składzie e-prezes, MarcinKa i ja dokonaliśmy przepompowania piwa do fermentora (magiczną pompką mwojtaszka) celem odbycia przez nie koloni karnej w zamknięciu. Balling spadł do 9 co oznacza, że na razie nasze piwo ma moc 4,4 % - zobaczymy jak będzie dalej.

            ------------------------------------------------------------
            Poniżej zdjęcie, na którym MarcinKa uwiecznił moją włochatą dłoń zbierającą gęstwę drożdżową.
            Attached Files

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              #36
              Po tygodniu cichej Blg spadło do 6 (co daje 5,93% alk). W smaku zielone piwo jest dość wytrawne i raczej czerwone - może by już zlewać, by treściwości nie zatraciło

              Dziwi mnie też, że po powierzchni pływa sporo krążków drożdżowych. Kwasów żadnych na szczęście nie wyczułem

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • joelka
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.03
                • 817

                #37
                Z tego co czytałam, to brzeczka nastawna miała 17,5 blg, a zasada jest prosta: im większe blg tym dłużej powinno leżakować piwo. Zależy co chcecie w smaku uzyskać, to taka decyzja o dacie butelkowania powinna być.

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19345

                  #38
                  ja jestem za przedłużeniem leżaka o tydzień. nie zaszkodzi.

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19345

                    #39
                    no i zabutelkowane! 8 + 9.5 + 10 litrów. no jak chłopaki wystawiamy do Żywca?

                    Comment

                    • Shlangbaum
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2005.03
                      • 5828

                      #40
                      Ja bym wystawił bo już jako zielone dobrze roCKuje

                      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        #41
                        Etykieta

                        Zamieszczam zmontowaną na szybko tej nocy etykietkę LajboCKowego Koźlaka przygotowaną na Galę Piw Małopolski. Miałem na koziołku posadzić jeszcze jakąś ponętną pannę ale mi weny brakło
                        Attached Files
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2006-05-13, 08:01.

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • Shlangbaum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2005.03
                          • 5828

                          #42
                          Etykieta

                          Tym razem wersja etykiety, którą okleję nasze piwo przed wtorkowym wysłaniem go na konkurs.
                          Attached Files

                          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19345

                            #43
                            panowie! 16 kg pilzeńskiego czeka... może by tak coś uwarzyć na słułę?? pytanie nie tylko do mwojtaszka i shlangbauma!
                            Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2006-05-29, 21:54.

                            Comment

                            • huanghua
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.10
                              • 1910

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                              panowie! 16 kg pilzeńskiego czeka... może by tak coś uwarzyć na słułę?? pytanie nie tylko do mwojtaszka i shlangbauma!
                              Ja chętnie wspomogę dobrym słowem
                              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19345

                                #45
                                dziękujemy! liczyłem na bardziej realny udział choćby w celach szkoleniowych. na razie będzie do przejścia problem logistyczny...
                                Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2006-05-29, 22:33.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • pebejot
                                  Serbia, Novi Sad, Futoški 93b, Zbir Pivara
                                  pebejot
                                  Minibrowar przy jednej z głównych arterii miasta, ale daleko (ok. 4 km) od głównego dworca kolejowego.
                                  Nowy Sad to jedno z największych miast w Serbii i aż dziw bierze że nie posiada sensownego systemu komunikacji miejskiej.
                                  Układ ulic jak w Nowej Hucie sprawia, że wszędzie jest...
                                  2025-04-24, 11:33
                                • pebejot
                                  Słowacja, Skalica, Komenského 408/2, Pivovar Špicer
                                  pebejot
                                  Na Słowacji browarów restauracyjnych nie przybywa w takim tempie jak w sąsiednich Czechach, dlatego każdy nowy obiekt tego typu na piwnej mapie cieszy.
                                  W zeszłym roku na zachodzie kraju, w niewielkim miasteczku Skalica przy granicy z Czeską Republiką swoje podwoje otworzył browar Špicer....
                                  2025-01-25, 22:06
                                • pebejot
                                  Włochy, Trento, Via Paolo Oss-Mazzurana 38, Forsterbräu Trento
                                  pebejot
                                  Minibrowar w Trento, zlokalizowany w samym centrum miasta, 700 metrów od dworca kolejowego.
                                  Lokal w stylu bawarskim, z ciężką kuchnią i asortymentem piwnym, z tym, że są też akcenty włoskie.
                                  Wnętrze tworzy jedna główna sala z reprezentacyjnym owalnym barem, obłożonym marmurem...
                                  wczoraj, 16:51
                                • pebejot
                                  Włochy, Treviso, Via della Quercia 2/F, Fabbrica di Pedavena
                                  pebejot
                                  Browar restauracyjny w Treviso, zlokalizowany niestety w znacznej odległości od centrum miasta.
                                  Odległość ok. 3 km pokonaliśmy pieszo, ale można dojechać autobusem komunikacji miejskiej za 4 euro.
                                  Po przybyciu na miejscu poczułem się jakbym był gdzieś w Stanach Zjednoczonych....
                                  2025-09-27, 15:25
                                • pebejot
                                  Francja, Grenoble, Rue Bressieux 6, Brasserie Neptune
                                  pebejot
                                  Malutki browar restauracyjny w samym centrum Grenoble zlokalizowany przy wąskiej cichej uliczce.
                                  Pięknie urządzone wnętrze nawiązuje do jego nazwy, jest dużo ozdób morskich (sieci rybackie, ryby, modele statków).
                                  Niewielka instalacja stoi tuż obok baru.
                                  Najwięcej miejsc do...
                                  2025-09-20, 08:56
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...