Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lipiec o smaku Pilsa.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Lipiec o smaku Pilsa.

    Witam wszystkich – w paru słowach postaram się przedstawić jak zrobiłem zapasik Pilsa na letnie upały.

    Pils 13 Blg wg przepisu Mapajaka – patrz receptury - Browamator.

    Zakupiłem skład na trzy warki tak aby pociągnąć to na jednych drożdżach (oszczędzamy) :
    - Słód pilzneński 2-3 EBC Strzegom - 5 kg x 2 szt.
    - Słód monachijski 14 EBC Strzegom - 1 kg
    - Słód Carapils (R) 3-5 EBC Weyermann - 1 kg
    - Słód Caramunich (R) typ I 80-100 EBC Weyermann - 1 kg
    - Ekstrakt słodowy w proszku JASNY 200g (starter)
    - Glukoza krystaliczna 200 g x 3 szt.
    - Chmiel goryczkowy Marynka szyszka 200 g
    - Chmiel aromatyczny Lubelski - szyszka 50 g
    - Wyeast 2278 Czech Pils 50 ml.

    Pierwszą warkę uwarzyłem 22.01.2006 r. dokładnie z przepisem, zlałem na cichą 01.02.2006 r. (piwo bardzo gorzkie ale myślę że, się zrównoważy, piana w czasie fermentacji na trzy palce opadła dzień przed zlaniem, fermentowało w temp. 9 st. C) – do butelek rozlałem 12.02.2006 r. (kolor złocisty, ładnie sklarowało, będzie dobre, Blg-3).

    Gęstwę pozyskałem po ferm. burzliwej – wyglądała tak obiecująco.

    Drugą warkę uwarzyłem 05.02.2006 r. z małą modyfikacją (monachijskiego, caramunisch i carapilis dałem więcej z przepisowego 0,2 kg na 0,3 kg)Blg 13.
    Ładniejsza piana przy burzliwej fermentacji a wystartowało po 6 godzinach od zaszczepienia gęstwą , piękna gęsta piana, przez 3 dni ostry zapach siarkowodoru.
    Zlałem na cichą już 12.02.2006 odfermentowało do 4 Blg, miało mniej goryczy i było intensywnie musujące.
    Do butelek rozlałem 26.02.2006 r. – ciemniejsze od poprzedniego i będzie to bardzo udane piwo bo przy rozlewie już wypiłem jedną buteleczkę no i miałem mały problem z rozlaniem bo tak się pieniło że, trzeba było to robić bardzo powoli.

    Trzecia warka została nastawiona 18.02.2006 r. i tu nie byłbym sobą gdybym coś nie zmienił i znów zwiększyłem ilość słodów : monachijski, carapilis, caramunisch z 0,3 kg do 0,5 kg reszta wg. przepisu (jak poprzednie warki).
    Początkowe Blg wyszło 15, a kolor bursztynowy oraz piękna piana (zaszczepione gęstwą pozyskaną po burzliwej drugiej warki). Fermentacja była intensywna w temp. 9 st. C i zlałem na cichą już 26.02.2006 r. – mocno gazowało i było jeszcze dość mętne a Blg miało 5 - mam nadzieję że, się nie pospieszyłem i dojdzie w cichej.

    Mam nadzieję że, lipiec będzie miał smak Pilsa.

    Pierwszy raz warzyłem na drożdżach dolnej fermentacji i poszło gładko następny zakup będzie znów nastawiony na tzw. trójpolówkę (taki system jest nieco tańszy bo zmniejsz koszty wysyłki i drożdży no i dostarcza pokaźny zapas do piwniczki).

    Pozdrawiam z lasu.

  • #2
    No pięknie. Kolejny browarnik tajniak Tak Ci będzie smakować, że do lipca nic nie zostawisz, zobaszysz

    P.S.
    Skąd jesteś ?? Z Krakowa może
    Last edited by Shlangbaum; 27-02-2006, 19:43.

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment


    • #3
      Nie taki tajniak :-) ale postaram się częściej ujawniać na forum - ale Pils do lipca wytrzyma - nie wiem jak u was ale moje piwa smakują mi dopiero po 3 a nawet 4 miesiącach i chyba jest to efekt tego że, trafiają po cichej do dość chłodnej piwniczki i jedynie pszeniczniaki są pite po przepisowych 2 miesiącach. Teraz piję Ale które tak naprawdę zasmakowało mi dopiero dp pełnych czterech miesiącach i do tej pory myślałem że, jest to piwo słabe i bez wyrazu.
      Cierpliwości nauczyłem się przy winach od których wszystko się zaczeło.
      Kraków to piekne miasto ale rzadko bywam - mieszkam w woj. Zachodniopomorskim - okolice Gorzowa na niezłym zadupiu z racji wykonywanego zawodu.

      Comment


      • #4
        Widać dobre przygotowanie teoretyczne, wzorowe planowanie, gorąco (lipcowo) pozdrawiam piwowara z .... no właśnie skąd ? Wiedziałem, ze weteran, początkujący nie warzy 3 warek wciągu.
        Last edited by mark33; 27-02-2006, 20:06.

        Comment


        • #5
          Bez przesady z tym weteranem to była dopiero 10 warka z zacieraniem poprzedzona kilkoma nastawami z koncentratów. Parę latek robiłem wina i nalewki no i dalej robię ale jak trafiłem na stronę browar biz i browamatora to zdębiałem - czytałem wszystko o domowym piwowarstwie chyba z pół roku i w tym czasie zbierałem sprzęcicho (nie lubie półśrodków - czekam teraz tylko na śrutownik - zamówienie długoterminowe ) . Planuję teraz uwarzyć zestaw piw ciemnych i właśnie robię zestawik słodów tak aby wszystko zagrało.
          Dokładnie to mieszkam pod Dębnem Lubuskim ale raczej nie spodziewam się aby któryś z forumowiczów mieszkał gdzieś niedaleko - tu wszędzie jest daleko .

          Comment


          • #6
            No i sie nie pomyliłem samych sukcesów życzę

            Comment


            • #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
              No pięknie. Kolejny browarnik tajniak
              Tajniak jesteś bo profilu nie wypełniłeś. Nie jest obowiązkowy ale zdaje się, że wdepnąłeś na browar.biz na dobre Jak wypełnisz profil to będzie łatwiej znaleźć Twoją piwnicę, o której wspomniałeś i opróżnić zbiory

              Witam i pozdrawiam
              Joelka

              Comment


              • #8
                Uzupełnie profil - obiecuję ale namiarów na piwniczkę nie podam.
                Utrzymanie stałego zapasu 100 litrów wszelakich płynów jest heroicznym wysiłkiem.

                Małe pytanko na marginesie - czy ktoś wykorzystywał typowe drożdże (płynne) zalecane dla piw pszenicznych do uwarzenia innego piwa np. typu lager ??

                Comment


                • #9
                  Przepraszam, a jak chcesz uwarzyc lagera na drożdżach górnej fermentacji

                  Ja używałam WLP300 do zrobienia Stouta - wyszedł wyśmienity
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment


                  • #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafekot
                    Małe pytanko na marginesie - czy ktoś wykorzystywał typowe drożdże (płynne) zalecane dla piw pszenicznych do uwarzenia innego piwa np. typu lager ??
                    Eeeee...chyba nie ma szans. Górny lager?
                    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                    Comment


                    • #11
                      To jakie wtedy wyjdzie piwo???

                      Comment


                      • #12
                        Ejl

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment


                        • #13
                          Witam Cafekot
                          Napisałeś że mieszkasz w okolicach Dębna. Biegasz coś może? Jak na razie byłem w Dębnie 3 razy, ale jakbym miał mistrzostwa Polski pod nosem...
                          Tak tylko pytam, zgadałem się tutaj na forum z kumplem - biegaczem, okazało się że on także warzy
                          Last edited by Publius; 08-03-2006, 23:29.
                          A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!

                          Comment


                          • #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Publius
                            Witam Cafekot
                            Powiedzaiłeś że mieszkasz w okolicach Dębna. Biegasz coś może? Jak na razie byłem w Dębnie 3 razy, ale jakbym miał mistrzostwa Polski pod nosem...
                            Tak tylko pytam, zgadałem się tutaj na forum z kumplem - biegaczem, okazało się że on także warzy
                            Na PW się nie dało

                            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                            Comment


                            • #15
                              Ano dało się
                              Obiecuję poprawę - wszak różne mamy etykiety, nie tylko piwne, również forumowe
                              A ponadto uważam, że koncerny należy zniszczyć!

                              Comment

                              Working...
                              X