Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Koci browar ruszył – czyli z górki na pazurki.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mgła_na_kocich_łapkach
    Member
    • 03-2006
    • 56

    #31
    Chcę uzyskać coś karmelowego.

    Comment

    • joelka
      Senior
      • 03-2005
      • 817

      #32
      Tego się obawiałam, że te kukułki to będą tłuste Oby faktycznie tłuszcz nie zaszkodził drożdżom. Chociaż już raz tłustą plamę miałam w brzeczce a smakował mi ciemniaczek...
      Last edited by joelka; 05-04-2006, 20:44.

      Comment

      • Marusia
        Senior
        • 02-2001
        • 20211

        #33
        To proponuję rozpuścić kukułkę w gorącej wodzie, pogotować godzinę i zobaczyć, czy oka pływają
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • joelka
          Senior
          • 03-2005
          • 817

          #34
          To jest myśl! jutro gotuję kukułki w celu przetestowania.

          Comment

          • DanielJakubowski
            Senior
            • 12-2005
            • 791

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
            Masz rację z tym uważaniem na konserwanty. Tak samo jak na tłuszcze i inne. Ale nie zawsze można wszystko wyteoretyzować niestety.
            Ja bym powiedział: na szczęście
            Pozdrawiam
            dj

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              Chmielowisko.pl
              • 06-2004
              • 6310

              #36
              Tłuszcz nie musi zaszkodzić drożdżom, ale na pewno zaszkodzi pianie - jak zresztą napisał na podstawie swoich doświadczeń Iron.

              Comment

              • huanghua
                Senior
                • 10-2005
                • 1910

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                Tłuszcz nie musi zaszkodzić drożdżom, ale na pewno zaszkodzi pianie - jak zresztą napisał na podstawie swoich doświadczeń Iron.
                A to dodać jakiegos surfaktanta! Chociażby i Ludwika Piana bedzie jak ta lala
                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                Comment

                • darko
                  Senior
                  • 06-2003
                  • 2078

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  To proponuję rozpuścić kukułkę w gorącej wodzie, pogotować godzinę i zobaczyć, czy oka pływają
                  Kukułki to nie rosół - oka mogą nie pływać.
                  Mleko i śmietanka zawierają dużo tłuszczu a na wierzchu go nie widać.
                  Last edited by darko; 05-04-2006, 21:24.

                  Comment

                  • darko
                    Senior
                    • 06-2003
                    • 2078

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                    A to dodać jakiegos surfaktanta! Chociażby i Ludwika Piana bedzie jak ta lala
                    Osobiście znam przypadki, które używały Ludwika do smażenia frytek. Na trzeźwo.

                    Comment

                    • huanghua
                      Senior
                      • 10-2005
                      • 1910

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
                      Kukułki to nie rosół - oka mogą nie pływać.
                      Mleko i śmietanka zawierają dużo tłuszczu a na wierzchu tłuszczu nie widać.
                      Tutaj sprawa ma się troszkę inaczej. Tłuszcz czesto jest w konglomeratach białkowo-tłuszczowych, do tego silne zdolności emulgujące beta-laktoglobuliny. Nie porównywałbym tych dwóch spraw.
                      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                      Comment

                      • Krzysiu
                        Krzysiu
                        • 02-2001
                        • 14936

                        #41
                        Przypuszczam, że kukułki nie zawierają tłuszczu, tylko głównie cukier i "substancje barwiące i aromatyczne identyczne z naturalnymi". Myślę, że ich wkład w smak piwa będzie żaden. Już chyba lepiej zrobić z nich zwykły zacier, i zobaczyć, jaki bimber z tego wyjdzie.

                        Comment

                        • Marcin_wc
                          Senior
                          • 09-2005
                          • 2115

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                          Już chyba lepiej zrobić z nich zwykły zacier, i zobaczyć, jaki bimber z tego wyjdzie.
                          Ja obstawiam wytrawny w smaku.

                          Comment

                          • darko
                            Senior
                            • 06-2003
                            • 2078

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                            Tutaj sprawa ma się troszkę inaczej. Tłuszcz czesto jest w konglomeratach białkowo-tłuszczowych, do tego silne zdolności emulgujące beta-laktoglobuliny. Nie porównywałbym tych dwóch spraw.
                            Właśnie dlatego napisałem, że tłuszcz może być, nawet jeśli go nie widać.
                            Nie bardzo rozumiem co się ma inaczej do czego.

                            Comment

                            • huanghua
                              Senior
                              • 10-2005
                              • 1910

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
                              Właśnie dlatego napisałem, że tłuszcz może być, nawet jeśli go nie widać.
                              Nie bardzo rozumiem co się ma inaczej do czego.
                              Tłuszcz z kukułek w wodzie versus tłuszcz w mleku i śmietance.
                              Porównanie barwne, acz... tylko barwne
                              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                              Comment

                              • darko
                                Senior
                                • 06-2003
                                • 2078

                                #45
                                Jeśli w składzie kukułek jest mleko w proszku, tłuszcz też będzie zemulgowany.
                                Z tego co pamiętam, Kukułki mają nadzienie kakaowe - to jednoznacznie wskazuje na nieprzydatność cukierków jako surowca niesłodowanego

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎