Milicki Browar Rynkowy
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 
 Wylezły zarazy dziś w nocy. Trochę wyciekły na podłoge, ściągnąłem odrazu dekel, piana była po brzegi. Dziś rano piana opadła.
							
						Milicki Browar Rynkowy Trochę wyciekły na podłoge, ściągnąłem odrazu dekel, piana była po brzegi. Dziś rano piana opadła.
							
						Milicki Browar Rynkowy
 Grupa STYRIAN
 (1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
 "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
 No Hops, no Glory :)Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Chimay blue - klon.
 
 Wczoraj zabutelkowane do 20 but - 0,5l i 30 x0,33l.
 
 Smak ciekawy, dobra goryczka.Milicki Browar Rynkowy
 Grupa STYRIAN
 (1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
 "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
 No Hops, no Glory :)Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Tripel
 
 W czwartek przelane na cichą. Zeszło tylko do 5Blg. Może na cichej coś jeszcze drożdże się ruszą, kilka plam piany się pojawiło więc coś jeszcze jedzą.Milicki Browar Rynkowy
 Grupa STYRIAN
 (1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
 "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
 No Hops, no Glory :)Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 warka nr LI, dnia 10.01.09, Klasztorniak
 
 Nagły i niespodziewany atak zimy pokrzyżował plany warzelnicze. Miał się zacząć sezon lagerowy a tu na korytarzu temp. spadła do 1stC. Naszczęście już się poprawia, jest juz 5 st C i idzie w góre. Naszczęście już się poprawia, jest juz 5 st C i idzie w góre. 
 
 Z tego powodu dziś lekkie piwo 12Blg na drożdżach THG z wykorzystaniem resztek słodów.
 
 - słód pilzneński - 3,2kg
 - słód Pale Ale - 0,45kg
 - słód monachijski typ I - 0,2kg
 - słód Caraaroma - 0,45kg
 
 
 Zacieranie:
 
 15 min - 52 °C
 45 min - 62 °C
 30 min - 72 °C
 5 min - 78 °CMilicki Browar Rynkowy
 Grupa STYRIAN
 (1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
 "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
 No Hops, no Glory :)Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Jacer, a do ilu byś chciał? Do 2°blg? Butelkowałem stouta 13° przy 4° i był git. 5° z 20° to jest bardzo przyzwoity wynik. Jakby odfermentował do 2° to by smakował jak woda z etanolem.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Milicki Browar Rynkowy
 Grupa STYRIAN
 (1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
 "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
 No Hops, no Glory :)Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 klasztorniak
 
 Zgodnie z tradycją drożdże THG wyszły na spacer. Milicki Browar Rynkowy Milicki Browar Rynkowy
 Grupa STYRIAN
 (1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
 "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
 No Hops, no Glory :)Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 klasztorniak
 
 Po bardzo burzliwej fermentacji burzliwej przelane na cichą. Piwo dość goryczkowe (50g Marynki w szyszkach), jeżeli goryczka spadnie podczas leżakowania będzie smaczne.Milicki Browar Rynkowy
 Grupa STYRIAN
 (1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
 "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
 No Hops, no Glory :)Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Tripel
 
 Wczoraj zabutelkowane. 19but x 0,5 l i 32x0,33l. Smaczne, mocne, będzie dobrze.Milicki Browar Rynkowy
 Grupa STYRIAN
 (1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
 "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
 No Hops, no Glory :)Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Sezon lagrowy 2008/2009
 
 Temperaura na korytarzu doszła do 9st C. Więc czas zaczynać. Mam nadzieję, że taka zima utrzyma się dłużej.Milicki Browar Rynkowy
 Grupa STYRIAN
 (1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
 "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
 No Hops, no Glory :)Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 warka nr LII, dnia 24.01.09, Pils
 
 Pilsa czas zacząć. 
 
 
 Pils:
 
 -słód pilzneński - 3kg
 -słód monachijski I - 0,3kg
 -słód Carapils - 0,2kg
 
 Marynka 40g - szyszka
 Hallertau Spalt Select 20g - szyszka
 
 Zacieranie:
 
 64st.C - 15 min
 74stC - 45 min
 
 
 Gotowanie/chmielenie
 
 60 min.
 
 goryczkowy 55min
 aromatyczny 10min
 
 Drożdże Bavarian Lager.Milicki Browar Rynkowy
 Grupa STYRIAN
 (1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
 "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
 No Hops, no Glory :)Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Pils
 
 Przelane na cichą. Smaczny mocno chmielony.Milicki Browar Rynkowy
 Grupa STYRIAN
 (1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
 "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
 No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...- 
							Channel: Browarnictwo amatorskie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
 Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...- 
							Channel: Twoje warzenie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Cześć wszystkim,
 jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien 
 Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....- 
							Channel: Browarnictwo amatorskie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Kochani, zachciało mi się popełnić cydr z brewkita. Niestety dałem za mało cukru do refermentacji i dwa tygodnie po rozlewie jest po prostu nienagazowany. Co z nim zrobić? Zrobić syrop i strzykawką zadawać nieco porcji do każdej butelki? Syrop + nowe drożdże cydrowe? Wkurzać butelki i... Kochani, zachciało mi się popełnić cydr z brewkita. Niestety dałem za mało cukru do refermentacji i dwa tygodnie po rozlewie jest po prostu nienagazowany. Co z nim zrobić? Zrobić syrop i strzykawką zadawać nieco porcji do każdej butelki? Syrop + nowe drożdże cydrowe? Wkurzać butelki i...- 
							Channel: Browarnictwo amatorskie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam,
 Znalazłem kilka różnych informacji na temat dodawania cukru do refermentacji Bittera z Brewkita. Czy na 20 litrów wystarczy dodać 70 gramów cukru?
 
 Bittera trzymałem tydzień na fermentacji burzliwej a teraz jest już szósty dzień na cichej. BLG trzyma się na poziomie...- 
							Channel: Kołyska piwowarska
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	 , liczę na to, że zrobisz burzliwą bez wieka. Ciekaw jestem czy wylezą? Obstawiam, że tak.
, liczę na to, że zrobisz burzliwą bez wieka. Ciekaw jestem czy wylezą? Obstawiam, że tak.
Comment