Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przygód kilka Browaru Domowego Zimorodek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JAckson
    Senior
    • 05-2004
    • 6122

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbysia
    Przyda się, ale będzie go mało ja już nie chcę sie bawić w "mało".
    Jak już wspominałem na początku, jeżeli efekty będą naprawdę mi smakować (a nie tylko - będą wypijalne) to istnieje możliwość przejścia na inny system warzenia. Kiedyś już zastanawiałem się nad palnikiem.
    MM961
    4:-)

    Comment

    • JAckson
      Senior
      • 05-2004
      • 6122

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
      Może zechcesz kiedyś zrobić podobnie i będziesz miał porównanie ile wychodzi z 3 kg zasypu.
      Bardzo możliwe. W sumie dzięki Twojej sugestii zamiast 2kg słodu użyłem 3kg
      MM961
      4:-)

      Comment

      • joelka
        Senior
        • 03-2005
        • 817

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson

        Będąc w posiadaniu jedynie suchych drożdży Danstar Windsor zapodałem ich ~20g.
        A tych drożdży też bym nie żałowała na Twoim miejscu. Mam ich pod dostatkiem jakbyś za szybko zużył. Nie jestem z nich zadowolona bo słabo odfermentowują i nie zbijają się na dnie, tak jak ja to lubię

        Za udaną fermentację

        Comment

        • Marcin_wc
          Senior
          • 09-2005
          • 2115

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
          Bardzo możliwe. W sumie dzięki Twojej sugestii zamiast 2kg słodu użyłem 3kg
          Portera robisz, że taki zasyp ogromny będzie?

          Comment

          • joelka
            Senior
            • 03-2005
            • 817

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
            istnieje możliwość przejścia na inny system warzenia. Kiedyś już zastanawiałem się nad palnikiem.
            Jak coś to chętnię się wproszę, w któryś pikny weekend z moim palnikiem do Was i coś wspólnie uwarzymy

            Comment

            • joelka
              Senior
              • 03-2005
              • 817

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
              Portera robisz, że taki zasyp ogromny będzie?
              Chyba szczypawice masz w uchu? Bo coś uszczypliwy jesteś

              Comment

              • JAckson
                Senior
                • 05-2004
                • 6122

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                Jak coś to chętnię się wproszę, w któryś pikny weekend z moim palnikiem do Was i coś wspólnie uwarzymy
                Dzięki Brzmi malinowo
                MM961
                4:-)

                Comment

                • dkrasnodebski
                  cymbał
                  • 05-2003
                  • 2316

                  #23
                  Jacek, ja też mam płytę ceramiczną i spokojnie udaje mi się warzyć w 20 litrowym garze. W konsekwencji najczęściej robię warki 15 litrowe ale i 20 się zdarzają.
                  Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                  www.radoslawstolar.pl

                  Comment

                  • JAckson
                    Senior
                    • 05-2004
                    • 6122

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dkrasnodebski
                    Jacek, ja też mam płytę ceramiczną i spokojnie udaje mi się warzyć w 20 litrowym garze. W konsekwencji najczęściej robię warki 15 litrowe ale i 20 się zdarzają.
                    Ale masz gar z kwasówki z wielowarstwowym dnem?
                    MM961
                    4:-)

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Senior
                      • 09-2005
                      • 2115

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                      Ale masz gar z kwasówki z wielowarstwowym dnem?
                      Do tego z podgrzewaniem

                      Comment

                      • JAckson
                        Senior
                        • 05-2004
                        • 6122

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                        Do tego z podgrzewaniem
                        Zaraz Ci wsypię za kołnierz stado bananów trolujący spamerze
                        MM961
                        4:-)

                        Comment

                        • JAckson
                          Senior
                          • 05-2004
                          • 6122

                          #27
                          Nie minęło 48 godzin a piana już opadła. Pozostał tylko mocny nalot na powierzchni. Pomyślałem sobie czy nie należy tego trochę napowietrzyć w jakiś sposób. Albo przynajmniej wymieszać zawartość, by pobudzić drożdże do pracy. Chociaż CO2 tworzy się nadal. Wyziewy z wiadra były bardzo intensywne
                          MM961
                          4:-)

                          Comment

                          • Krzysiu
                            Krzysiu
                            • 02-2001
                            • 14936

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                            ... Czy gdzieś był błąd ...
                            Nie trzeba tego nazywać błędem, ale można uzyskać lepsze efekty. Ja zacier o podobnej gęstości (5 - 6 kg / 18 l) wysładzam większą ilością wody, niż użyta do zacieru (25 l), i nie jest to wszystko, co można z niego wycisnąć. Oczywiście jeśli ktoś chce wyprodukować porcję siekierki, to łatwiej jest zrobić to z pierwszej brzeczki. Z drugiej całkiem można zrezygnować, ale efektywność ekonomiczna takiego przedsięwzięcia jest mocno ujemna.
                            Last edited by Krzysiu; 28-03-2006, 08:48.

                            Comment

                            • dkrasnodebski
                              cymbał
                              • 05-2003
                              • 2316

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                              Ale masz gar z kwasówki z wielowarstwowym dnem?
                              Mam taki: http://www.kasik-sklep.5o.pl/product...roducts_id=764
                              Jedynym jego problemem jest to, że jest niski a szeroki.
                              Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                              www.radoslawstolar.pl

                              Comment

                              • JAckson
                                Senior
                                • 05-2004
                                • 6122

                                #30
                                Moje mocarne piwo w sobotę wykazywało 9blg. Misternie skonstruowany plan dodania gęstwy Irish Ale w celu pomocy Danstarom, zasugerowany przez Marusię, został zawieszony.
                                Piwo zostało intensywnie zamieszane wyparzoną łyżką i do czwartku jeszcze postoi na burzliwej. Następnie dokonam pomiaru blg. Jeżeli zeszło chociaż o 1stblg zlewam na cichą. Jeżeli blg nie obniży się to... chyba też zlewam na cichą w czwartek
                                Last edited by JAckson; 05-04-2006, 14:25.
                                MM961
                                4:-)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎