Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przygód kilka Browaru Domowego Zimorodek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JAckson
    Senior
    • 05-2004
    • 6122

    #61
    Warka XI już na cichej. BLG - 6 st. Butelkowanie pewnie za 14 dni.

    Zakupiłem 10g kolendry i 0,5kg ciemnego cukru kandyzowanego na planowanego klasztorniaka.

    Ponawiam pytanie - ile dajecie/zalecacie dawać kolendry i cukru? W którym momencie dodać te składniki?
    MM961
    4:-)

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      • 02-2001
      • 23805

      #62
      może lepiej by było pytać o takie sprawy w osobnym temacie, by odpowiedzi później były bardziej przydatne innym...
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • JAckson
        Senior
        • 05-2004
        • 6122

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
        może lepiej by było pytać o takie sprawy w osobnym temacie, by odpowiedzi później były bardziej przydatne innym...
        Zapewne masz rację

        Znalazłem jednak w tym temacie parę informacji. Na ich podstawie jestem skłonny dodać 0,5kg cukru kandyzowanego i 5g kolendry na 15 minut przed końcem gotowania.
        MM961
        4:-)

        Comment

        • Marusia
          Senior
          • 02-2001
          • 20211

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
          Ponawiam pytanie - ile dajecie/zalecacie dawać kolendry i cukru? W którym momencie dodać te składniki?
          No tak, jak to przeczytałam, to mi się przypomniało, że miałam wczoraj dać Ci odpowiedź smsem
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • JAckson
            Senior
            • 05-2004
            • 6122

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            No tak, jak to przeczytałam, to mi się przypomniało, że miałam wczoraj dać Ci odpowiedź smsem
            Przypuszczałem, ze zapomniałaś i kupiłem jedno opakowanie 0,5 kg cukru kandyzowanego. Ale dzięki za pamięć, choć spóźnioną
            MM961
            4:-)

            Comment

            • JAckson
              Senior
              • 05-2004
              • 6122

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
              Warka XI już na cichej. BLG - 6 st. Butelkowanie pewnie za 14 dni.
              Dziwne rzeczy z tą warką. Dalej stoi na cichej. W zeszły czwartek (11 dzień cichej) zapobiegawczo 'zakręciłem' piwem w fermentorze, aby ew. pobudzić drożdże do zjedzenia jakiś resztkowych cukrów przed planowanym na sobotę butelkowaniem i od tego czasu dopiero zaczęło się w wiadrze dziać. Bąbelkuje w rurce co 10-15minut. Teraz już trochę rzadziej. Dziwne to bo przez pierwsze 10dni cichej nic specjalnego się nie działo, nawet po 'zakręceniu' piwem.
              Dziś 16 dzień cichej i ciągle pracuje. Wczoraj sprawdziłem, czy w wiadrze się jakieś cuda nie dzieją. Zapach ok, trochę wysepek piany na powierzchni. Bez oznak pleśni. Smaku nie sprawdzałem.
              Jakaś cicha woda to piwo
              MM961
              4:-)

              Comment

              • JAckson
                Senior
                • 05-2004
                • 6122

                #67
                Piwo zostało zabutelkowane w niedzielę 17.XII.2006.
                Blg z nastawnego 15,5 zeszło do 4,5.
                W smaku i zapachu wydaję się bardzo przyjemne.
                Wyszło 37x0,5dm3 oraz 11x0,33dm3 - to mój rekord
                W tym roku jeszcze jedna warka powinna zostać nastawiona
                MM961
                4:-)

                Comment

                • JAckson
                  Senior
                  • 05-2004
                  • 6122

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                  Ze względu na obecność ciekawych drożdży we Wrocławiu (od Czesa) i za radą Marusi warka XII będzie klasztorniakiem, a nie piwem gryczanym jak początkowo planowałem

                  Skład słodów będzie taki:

                  Pilzneński - 5kg,
                  Monachijski - 0,9kg,
                  Karmel jasny - 0,35kg,
                  Carafa typ III - 0,05kg.
                  Niestety ze względu na brak gęstwy THG postanowiłem zrobić z wyżej wymienionego zasypu piwo gryczane z dodatkiem 0,5kg płatków gryczanych oraz 0,25kg miodu gryczanego.
                  Woda w garze Marusinym już się grzeje. Planuję jedną przerwę 65-67stC na 1,5h.
                  MM961
                  4:-)

                  Comment

                  • Marusia
                    Senior
                    • 02-2001
                    • 20211

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                    Niestety ze względu na brak gęstwy THG
                    Jaki tam brak, gęstwa jest, obecnie na dnie wiadra z maliniakiem
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • JAckson
                      Senior
                      • 05-2004
                      • 6122

                      #70
                      XII

                      Wczoraj ostatecznie powstało piwo gryczane.

                      Pilzneński - 5kg,
                      Monachijski - 0,9kg,
                      Karmel jasny - 0,35kg,
                      Carafa typ III - 0,05kg,
                      Płatki gryczane "jasne" - 0,25kg,
                      Płatki gryczane "prażone" - 0,35kg, (wczoraj zakup awaryjny - brak jasnych),
                      Chmiel Marynka granulat - 80g,
                      Miód gryczany - 0,30kg,
                      Mech Irlandzki - 1 łyżeczka,
                      Woda źródlana (Przerzeczyn Zdrój) - 35dm3.
                      Drożdże suche Safale US-56 - 11,5g (saszetka).

                      Zacieranie:
                      20dm3 wody, wszystkie słody i płatki.
                      65-67stC - 1,5h.
                      Zapomniałem podgrzać do 75 na koniec

                      Filtracja
                      Mimo braku pogrzania przebiegła w miarę sprawnie. Wysładzanie 3x 5dm3 wody o temp. ~80stC.

                      Chmielenie

                      Marynka 50g na godzinę
                      Miód i mech na 15 min
                      Marynka 30g na 5 min.

                      Chłodzenie w wannie. Drożdże zadane dziś rano w temp. 26stC. Napowietrzanie ręczne.

                      Wynik - 27dm3 brzeczki 16blg.
                      Delikatnie pachnie gryką i chmielem.
                      W smaku chmielowa goryczka, a w tle świetny posmak gryki - oby się ten gryczany posmak nie zatracił z czasem.
                      Last edited by JAckson; 29-12-2006, 11:09.
                      MM961
                      4:-)

                      Comment

                      • JAckson
                        Senior
                        • 05-2004
                        • 6122

                        #71
                        Dzisiaj piwo XII zostanie przelane na cichą.
                        Blg - 1,5st - to mój rekord
                        Zielone piwo smakuje bardzo przyjemnie. Czuć w tle grykę. W zapachu niestety słabiej wyczuwalna gryka, ale może po dojrzewaniu w butelkach zapachy wyklarują się.
                        MM961
                        4:-)

                        Comment

                        • Marusia
                          Senior
                          • 02-2001
                          • 20211

                          #72
                          Z 16 do 1,5%?
                          To prawie jak moje piwo-wino na TGH
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • JAckson
                            Senior
                            • 05-2004
                            • 6122

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            Z 16 do 1,5%?
                            To prawie jak moje piwo-wino na TGH
                            Też w to nie mogłem uwierzyć. Może bateria w ballingomierzu padła Przed butelkowaniem jeszcze raz sprawdzę.
                            MM961
                            4:-)

                            Comment

                            • JAckson
                              Senior
                              • 05-2004
                              • 6122

                              #74
                              Dziś zabutelkowałem warkę gryczaną XII - 'Piwo reczczane'

                              Blg po cichej - 1,5st.

                              Wyszło 45 butelek 0,5 oraz 7 butelek 0,33.

                              Piwo odzyskało delikatny gryczany zapach, a smak złagodniał i stał się bardziej 'miękki'. Alkohol czuć jedynie jako delikatną gorzkość w przełyku.
                              MM961
                              4:-)

                              Comment

                              • JAckson
                                Senior
                                • 05-2004
                                • 6122

                                #75
                                Czas odświeżyć ten temat.
                                Z przyczyn ode mnie mało zależnych od około roku nie uwarzyłem ani jednego litra piwa.
                                Zakupiony rok temu nowy sprzęt stał zapakowany (lub służył innym wrocławskim piwowarom).
                                Na początek dla rozruchu postanowiłem zużyć stare zapasy słodów. Wszystkie przynajmniej o rok przeterminowane, ale stojące w suchym i ciemnym miejscu, bez oznak zarobaczenia lub pleśni. W smaku ok.

                                Wczoraj ześrutowałem:
                                4kg monachijskiego (tego mam najwięcej)
                                1kg carapils
                                0,05kg carafa typ III.

                                Zaraz odpalam palnik i zalewam 25 dm3 wody Ustronianki.
                                Last edited by JAckson; 05-01-2008, 13:26.
                                MM961
                                4:-)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎