Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Piwo Trixa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • trix
    Member
    • 03-2006
    • 89

    #31
    Piana opadła, na powierzchni pływają jeszcze jej pozostałości. Na ściankach można zauważyć, że była wyższa. Gęstość brzeczki w temp. 20*C = 3,5 Blg. Jeszcze dzisiaj zdekantuję i odstawię na fermentację cichą. W piątek zamierzam przelać do butelek.

    Comment

    • trix
      Member
      • 03-2006
      • 89

      #32
      Piwo zlałem na fermentację cichą! Fermentator wstawiłem do schłodzonej do 9 *C chłodziarki. Podczas ferm. burzliwej średnia temp. w chłodziarce to 11 *C podczas cichej będę starał się utrzymać średnią ok 10 *C.

      Comment

      • Marek-C
        Senior
        • 12-2005
        • 848

        #33
        no i?
        Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

        Comment

        • trix
          Member
          • 03-2006
          • 89

          #34
          no i ....???????????
          mam mało czsu ostatnio na formum....
          Piwo jest już w butelkach. Końcowe Blg=3 : Butelki trzymam w temperaturze takiej samej jak podczas cichej.
          Piwo przed zabutelkowaniem zaskakująco dobre, to nie moja opinia, chociaż mi też smakuje!
          Za jakieś 2,3 tygodnie spróbuję pierwszą butelkę to napisze coś więcej.

          Comment

          • Marek-C
            Senior
            • 12-2005
            • 848

            #35
            bo wyglądało że to był słomiany zapał!

            pozdrawiam Marek
            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

            Comment

            • trix
              Member
              • 03-2006
              • 89

              #36
              o nie!!!
              sesja się zbliża... czas do książek zaglądnąć
              W sumie co do poprzedniej warki nie ma co uzupełniać. Niedługo otworzę pierwszą butelkę to podzielę się doznaniami
              A już jutro (prawdopodobnie) zaczynam warke nr 2!
              6 kg pilzneńskiego + 0,45 kg Carapils = to będzie taki zestawowy (BA) pils
              nie jest wykluczone, że zamiast Carapils będzie jakiś inny słod, to będzie zależało od mojego kaprysu!

              (Jedyne co mnie powstrzymuje od zaczynania jutro to to, że nie mam drożdzy górnej f., do dolnych trzeba mieć warunki - moja piwnica okazała się za ciepła)

              Comment

              • monne
                Senior
                • 02-2006
                • 914

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika trix
                Niedługo otworzę pierwszą butelkę to podzielę się doznaniami
                Ty się lepiej zawartością podziel
                .



                Comment

                • trix
                  Member
                  • 03-2006
                  • 89

                  #38
                  hehe!
                  kółeczko posmakuje pierwszą buteleczkę
                  mało mi wyszło, aż wstyd się przyznać..., dlatego nie wszyscy zostaną obdarowani!
                  ale nie pierwsza i nie ostatnia warka!
                  wszyscy posmakują trixowego piwa!!!

                  Comment

                  • trix
                    Member
                    • 03-2006
                    • 89

                    #39
                    Warka nr 1. stoi sobie już tydzień w temperaturze średniej 8*C.
                    Warka nr 2. niestety musi poczekać (przynajmniej jeszcze tydzień, no może nie cały).
                    Warka pośrednia (bo warzona w gronie koła naukowego) już w środę!!

                    Comment

                    • trix
                      Member
                      • 03-2006
                      • 89

                      #40
                      Warka nr 2. - plan:

                      - 6 kg pilzneński
                      - 0,2 kg Carapils + 20 L wody
                      - o,25 kg Caramunich typ III

                      chmiel aromatyczny 170 g (granulat)

                      zacieranie - 65-67 *C przez godzinę.

                      Wiecej napisze już dzisiaj wieczorem, zaraz po warzeniu

                      Comment

                      • trix
                        Member
                        • 03-2006
                        • 89

                        #41
                        Oczywiście jeszcze drożdże.
                        Dzięki "biziel" będą to Safale S - 04, suche, 11,5 g.


                        biziel Twoje zdrowie!

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X
                        😀
                        🥰
                        🤢
                        😎
                        😡
                        👍
                        👎